Artikel top billede

Bog: Sådan gør tyskerne det bare lidt bedre

I “Why the Germans Do it Better: Notes from a Grown-Up Country” fortæller forfatteren underholdende om, hvordan man konverterer ruinerne af et nationalistisk diktatur til et demokratisk og økonomisk bomstærkt wunderkind.

Da kanonerne stoppede ved afslutningen af 1. Verdenskrig, besluttede de allierede sejrherrer at stække Tyskland så grundigt, at det såede frøene til et nationalistisk raseri uden sidestykke, som få år senere skød anden akt af katastrofen i gang.

Heldigvis lærte både vestallierede og tyskere så meget af fejlen, at efterspillet til 2. Verdenskrig blev radikalt anderledes.

Kombinationen af nationalt traume og omfattende international hjælp og samarbejde fik tyskerne til at lægge de imperiale ambitioner på hylden til fordel for et kompromisløst sats på demokrati, finansiel og industriel udvikling.

I dag er Tyskland Europas økonomiske lokomotiv, som – måske fraregnet et lidt pinligt sats på russisk gas og enkelte andre vildskud – står som et globalt eksempel på, hvordan man bygger et moderne og økonomisk bomstærkt demokrati fra bunden.

Det er præcis det, bogen ”Why the Germans Do it Better: Notes from a Grown-Up Country” handler om.

Bogen er skrevet af den britiske forfatter og mangeårige korrespondent John Kampfner og gennemgår en række af de faktorer, der har gjort Tyskland til det, landet er i dag.

Eksempelvis kæmper man med politisk ekstremisme, men har dog – modsat fætrene på den anden side af kanalen – formået at bibeholde bred opbakning til og medlemskab af EU.

Man er også lykkedes med at kombinere et vedvarende og succesfuldt sats på økonomisk vækst med et stærkt og levedygtigt grønt parti, der endda aktuelt sidder i regeringen.

Ligeledes står tysk kultur og selvopfattelse stærkt, men uden at det som i f.eks. Rusland kammer over i pseudohistorisk nationalisme og akut trang til at drage på spændende militære eventyr i nabolandene.

Alt det kommer John Kampfner omkring i ”Why the Germans Do it Better: Notes from a Grown-Up Country.”

Hvilket ikke gør den til det værste udgangspunkt, hvis man have baggrunden på plads og brillere med detaljer om Tysklands vej fra diktatur til demokratisk wunderkind over weißbier og currywurst på et af årets utallige julemarkeder i Berlin.

Titel: Why the Germans Do it Better: Notes from a Grown-Up Country Hardcover

Forfatter: John Kampfner