Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Morgen-briefing: Dansk software-mastodont fylder 30 år / Googles russiske pendant vil forlade Rusland / CFCS: Cybertruslen mod navigations-hjælpemidler er høj

Dansk software-mastodont fylder 30 år. Googles russiske pendant vil forlade Rusland. CFCS: Cybertruslen mod navigations-hjælpemidler er høj. Twitter udruller ny tjeneste denne uge.

God-mandag-morgen og velkommen til ugens første morgenoverblik.

Med første søndag i advent vel overstået, er her en ny uges tech-nyheder dug-frisk fra fad klar til dig.

Det er Ditte Vinterberg Weng, der i dag har samlet morgenens briefing. God fornøjelse.

Dansk software-mastodont fylder 30 år

"I dag kan vi fejre vores 30-års jubilæum, det er vi stolte af og det markerer vores position som en etableret virksomhed på det danske marked."

Sådan skriver Christian Norman Scheuer, CEO i softwareselskabet Edlund i et LinkedIn-opslag.

De tre årtier, oplyser Scheuer, blev fejret på selskabets hovedadresse på Frederiksberg fredag eftermiddag i sidste uge.

"Gennem vores 30 års historie har vi gjort en stor forskel i pensionssektoren, og vi har leveret sikkerhed i en branche, hvor ingen ved, hvad fremtiden bringer," lyder det i CEO'ens opslag.

Googles russiske pendant vil forlade Rusland

Moderselskabet bag Ruslands pendant til Google, søgemaskinen Yandex, planlægger lige nu at forlade Rusland.

Det sker grundet internationale sanktioner som følge af Vladimir Putins invasion af Ukraine.

Det skriver Berlingske.

Selve selskabet styres fra Holland planlægger at flytte forretningens teknologi-udviking, som inkluderer internetbaserede tjenester, machine learning og selvkørende biler, væk fra det krifsførende Rusland.

Den del af forretningen, der bliver ladt tilbage - det være sig en internetbrowser, en taxa-app og en tjeneste til madudbringning - skal sælges fra.

Endnu er der ikke fundet en køber til disse tjenester, og det kan blive vanskeligt, da et salg kommer til at kræve en godkendelse fra Kreml.

Yandex er borsnoteret og har over 18.000 ansatte.

I marts kaldte en af selskabets topchefer, Tigran Khudaverdjan, krigen i Ukraine for ”en uhyrlig krig” i et opslag på Facebook.

CFCS: Cybertruslen mod navigations-hjælpemidler er høj

Center for cybersikkerhed (CFCS) vurderer, at der er en "høj" trussel fra cyberangreb mod hjælpemidler til navigation i Danmark.

Sådan lyder den seneste trusselsvurdering, som den danske FE-enhed har publiseret.

"Med op mod 70.000 skibe, der årligt sejler gennem de danske stræder, er danske farvande nogle af de mest trafikerede i verden. For at sikre en høj sejladssikkerhed gør skibene brug af en række tjenester, der tilsammen kaldes hjælpemidler til navigation," konkluderer tjenesten.

Derfor beskriver den nye trusselsrapport de trusler, der potentielt kan overgå dette udsatte specialudstyr.

Rapporten forudser, at "specialudstyr, som benyttes til at producere hjælpemidlerne samt myndighedernes underliggende it-infrastruktur, vil blive udsat for forsøg på cyberangreb inden for de næste to år."

Truslen kommer især fra kriminelle hackere med økonomisk eller politisk motiv.

Du kan finde hele rapporten her.

Twitter udruller ny tjeneste denne uge

På fredag gør Twitter, med milliadæren Elon Musk i spidsen, sit andet forsøg på at udrulle den ny version af tjenesten med en verificerings-funktion.

Via forskellige farve-tags - én hver for enkeltpersoner, virksomheder og regeringer - skal det nu blive muligt for brugere at verificere sin tjeneste og samtidig undgå falske kopi-brugere på det sociale medie.

Det skriver Reuters.

Det er anden gang, fordi første forsøg på indledende lancering førte til en stigning i brugere, der efterlignede berømtheder og brands på platformen.

Farvepalletten ser sådan ud: guld til virksomheder, grå til regeringer og en blå check til enkeltpersoner - herunder berømtheder.

"Smerteligt, men nødvendigt," sagde han og tilføjede, at verificerede konti vil blive manuelt autentificeret, før en check aktiveres.

Fremover vil en aktiv bruger på Twitter koste otte dollar - lige under 60 danske kroner.

Tjenesten, lover Elon Musk, vil give enkeltpersoner mulighed for at have et mindre, sekundært logo for deres organisationer, hvis det bekræftes af dem, sagde han i et andet tweet fredag.