Artikel top billede

(Foto: Dima Solomin/Unsplash)

Meta får milliard-bøde for gigantisk Facebook-lækage

To milliarder har Meta fået i bøde efter et gigantisk datalæk sidste år kom frem i lyset hos moderselskabets sociale medie Facebook.

Den irske databeskyttelseskommission tildelte mandag i denne uge Meta-koncernen og det sociale medie Facebook en bøde i milliard-klassen for utilstrækkelig beskyttelse af sine brugeres data.

265 millioner euro - altså lige under to milliarder danske kroner - skal selskabet betale for det seneste opdagede datalæk, som skete i 2021.

Foruden den store sum, er oven i afgørelsen krav om, at Facebook træffer nogle beskyttende foranstaltninger, der skal sikre data fremover.

Blandt de lækkede personoplysninger var blandt andet data om EU-retskommissær Didier Reynders, Luxembourgs premierminister Xavier Bettel og snesevis af andre EU-embedsmænd.

Foruden altså 533 millioner andre lækkede data - herunder telefonnumre, Facebook-id'er, fulde navne og fødselsdatoer - der dukkede op på et offentligt forum og nåede vidt omkring på nettet.

Den irske databeskyttelseskommission - som fører tilsyn med Meta, fordi dets europæiske hovedkvarter er der - hævder, at den amerikanske teknologigigant ved lækagen ikke overholdt den generelle databeskyttelsesforpligtelse til at sikre privatlivets fred "ved design og standard".

Det betyder, at Facebook har konstrueret sine produkter på en måde, der gør at personlige data kan lækkes.

Hos Meta har en talsperson udtalt, at virksomheden har "foretaget ændringer i vores systemer i det pågældende tidsrum, herunder at fjerne muligheden for at "scrape" vores funktioner på denne måde ved hjælp af telefonnumre."

Talspersonen nævner selv, at uautoriseret dataskrabning er "uacceptabelt og imod vores regler", og lover at koncernen vil fortsætte med at arbejde med andre selskaber om dette problem, som han kalder en brancheudfordring.

Om Facebook appellere afgørelsen til irske domstole er endnu ikke klart.

Til mediet Politico siger den irske databeskyttelseskommission, at man forventer snart at annoncere tre andre beslutninger mod Meta-virksomheder.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


Hvor kommer cybertruslerne fra i OT-miljøer?

Sammen med en række eksperter vil du blive indviet, hvilke udfordringer virksomheder typisk skal forholde sig til, for at sikre OT-miljøet mod udefrakommende trusler og cyberangreb.

10. oktober 2023 | Læs mere


Øg virksomhedens agilitet med modulære og fleksible forretningssystemer

Hvordan kan kravet til øget fleksibilitet og agilitet afspejles i din virksomheds valg af forretningssystemer? Med udgangspunkt i Microsoft Dynamics 365-platformen giver vi i webinaret inspiration til, hvordan du bliver i stand til at reagere hurtigt på skiftende markedsvilkår, begivenheder og kriser, der kan udfordre din forretning.

11. oktober 2023 | Læs mere