Værktøjskassen: Jens Risgaard, juleposten

Han er en af julens vigtigste personer, for han sørger blandt andet for, at danskerne får deres julepost. Mød Jens Risgaard, it-boss i Post Danmark, der her åbner sin værktøjskasse for Computerworld Online.

Der er ikke meget julenisse over Jens Risgaard, vicedirektør og chef for it-enheden hos Post Danmark. Intet skæg, og det eneste røde på ham findes i det diskrete tern på hans slips.

Alligevel kunne man godt være dristig og kalde ham for julemandens hjælper, når hans enhed er den, der sørger for at julemanden, og alle andre, får sin post.

Jens Risgaards kontor ligger ikke på Nordpolen, men øverst oppe i hjørnet i Postterminalen i København. Sluden pisker fra havnen ind mod ruden. Der er diskret julepyntet, men ikke noget, der kan ændre ved fornemmelsen af en meget effektiv organisation.

Godt 375 mennesker er ansat under ham, ud af 27.000 ansatte i Post Danmark i alt. Derfor er Jens Risgaard hurtig til at nævne strategiske evner som et absolut vigtigt redskab for ham i det daglige.

- I mit job skal man kunne begå sig både på direktionsgangen, blandt medarbejderne og udenfor, forklarer han.

Jens Risgaard nævner også drive som en vigtig faktor.

- Der er en, der skal gå frem og motivere. Ellers får du ikke 375 mennesker til at gå den samme vej.

Cheferne skal opdrages
Den 58-årige Jens Risgaard har været i postens it-afdeling i 8 år, og kom dengang fra en ledende stilling hos CSC. Men han har været vidt omkring, siden han begyndte som programmør tilbage i 1969.



Jens Risgaards værktøjskasse
  • Personlige egenskaber:
    - Strategiske evner
    - Drive


  • Tekniske hjælpemidler:
    - Mobiltelefon
    - Laptop


  • Software
    - Word
    - Outlook


  • Personer
    - Assistenterne Anne-Mette og Finn
  • - Men jeg har godt nok svært ved at se mig som programmør i dag, smiler Jens Risgaard.

    Han vedgår sig gerne den samme afhængighed som de fleste andre ledere.

    - Ja, mobilen. Det er dagligdagens pestilens. Den er aldrig slukket, og det er nok en fejl, siger Jens Risgaard lettere beklagende.

    Han vil også meget nødigt undvære laptoppen. Jens Risgaard er glad for muligheden for at kunne koble sig op hvor som helst. Men han er bevidst om ikke at være på døgnet rundt.

    - I weekenderne tjekker jeg først mails søndag. I det hele taget skal man opdrage sine chefer og sine medarbejdere, så de ikke deler viden med én hele tiden, siger han.

    Frosne systemer

    Jens Risgaard får en SMS, når der er alvorlige systemfejl. Det kommer sandsynligvis ikke til at ske i julen.

    - Vi 'fryser' systemerne i december, så juleposten ikke forsinkes. Alt, hvad der hedder justeringer og opdateringer, ligger helt stille, forklarer Jens Risgaard.

    I år har juleposten ligget på 3,5 millioner julebreve - om dagen. Til dagligt løber 1,8 millioner breve dagligt gennem postvæsenet.

    Det stiller krav til den it, der skal få tingene til at køre. Alle i systemet er afhængige af systemet, og forventer at det er der - ligesom strøm.

    Uundværlig assistance
    Det er software-klassikerne Word og Outlook, Jens Risgaard benytter sig mest af. Han får godt 100 mails om dagen, og det giver altid bagslag, når han holder ferie.

    - Det tager så uendelig lang tid at komme på omgangshøjde, når man har været væk. Derfor er det vigtigt at være på, siger Jens Risgaard.

    Han har ikke en sekretær, men hele to personlige assistenter. Der er Finn, der sørger for alt det praktiske til møder og mere, og så er der Anne-Mette, der har arbejdet for Jens Risgaard i seks år.

    - Jeg har ikke tid til at skrive alting selv, og hun ved som regel, hvad jeg vil sige. Vi tænker næsten ens, siger Jens Risgaard.

    En ombejlet knokler
    Han får nemt kørt 12 timer af på en almindelig arbejdsdag. Han møder mellem syv og halv otte om morgen, og så sidder han mere eller mindre i møder til kl. 17.30.

    Derefter skal Jens Risgaard forberede sig på morgendagens møder.

    - Den dag, man synes, at 12 timer er for meget, skal man holde op, lyder det fra Jens Risgaard, der ikke kunne drømme om at beklage sig.

    Han fremhæver de goder, der kommer med jobbet. Medbestemmelsen og de spændende mennesker, der arbejder i den gigantiske organisation. Friheden, oplevelserne.

    - Man er jo ombejlet, siger han med et diskret smil, og nævner operaforestillinger og Formel 1 som noget af det, der kan falde af, når topledere plejer relationer med hinanden.

    Selvfølgelig lykkes det

    Hjemmefronten har ikke noget imod de lange arbejdsdage. Det er en af fordelene ved at nå det, franskmændene kalder 'un certain age'. Ingen små børn og fuld fokus på karrieren.

    - Der kan godt være et pres i perioder, når et projekt skal være færdigt. Nu er vi ved at implemetere et millardprojekt over de næste tre år. Det kommer til at involvere hele virksomheden, fortæller Jens Risgaard.

    Det lyder spændende, men noget overvældende at skulle få det hele til at spille. Men Jens Risgaard ryster ikke på hånden.

    - Selvfølgelig lykkes det, siger han og virker lidt overrasket over, at man overhovedet kan være i tvivl.

    Men okay, når han kan sende mange millioner julebreve afsted i sne og slud, kan han vel også få det her til at virke.




    Brancheguiden
    Brancheguide logo
    Opdateres dagligt:
    Den største og
    mest komplette
    oversigt
    over danske
    it-virksomheder
    Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
    Targit A/S
    Udvikling og salg af software til business intelligence.

    Nøgletal og mere info om virksomheden
    Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

    Kommende events
    Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

    Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

    04. april 2024 | Læs mere


    EA Excellence Day

    Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

    16. april 2024 | Læs mere


    IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

    På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

    18. april 2024 | Læs mere