IBM vinder flest offentlige EU-udbud

IBM's sommerkøb af Mærsk Data har med et hug gjort IBM til det mest vindende selskab herhjemme, når det handler om offentlige EU-udbud i millionklassen. Sammen med Mærsk Data vandt IBM sidste år 15 udbud. Selv står IBM blot for de fire.

Med det ny-indkøbte Mærsk Data ombord er IBM det it-selskab herhjemme, der i 2004 vandt flest offentlige EU-udbud indenfor it og tele.

Det viser en ny undersøgelse fra Center for Digital Forvaltning (CEDI).

Dermed slår IBM kommuneleverandøren KMD, der var det mest vindende selskab i 2003, hvor IBM kom ind på andenpladsen. Året før vandt CSC kampen om flest udbud.

Mærsk skubber på
Den nyvundne titel skyldes én faktor: Nemlig IBM's milliardopkøb af Mærsk Data i august 2004, der da også havde til formål at styrke IBM på det offentlige marked, hvor Mærsk Data har haft stor fremgang i de seneste år.

Undersøgelsen viser nemlig, at IBM uden Mærsk Datas sejre på det offentlige marked ikke engang ville være nået ind blandt de fem mest vindende selskaber på det offentlige marked i 2004.

- IBM har alene vundet fire udbud i 2004, og det er et meget normalt niveau for selskabet, der sidste år vandt seks offentlige EU-udbud, siger Troels Andersen, analysechef i Center for Digital Forvaltning.
Antal sejre i offentlige danske EU-udbud

 • IBM (med Mærsk Data): 15 udbud
 • KMD: 9 udbud
 • Ementor: 8 udbud
 • WM-data: 8 udbud
 • CSC: 7 udbud

  Tilsammen har de fem leverandører vundet 28 procent af samtlige offentlige opgaver i EU-udbud i 2004.


 • Det offentlige anvender en lang række leverandører. Det understreges af, at der i 2004 blev udsendt 135 offentlige EU-udbud, hvilket er omkring 20 procent mere end året før.

  - Der er en meget stor gruppe af leverandører til det offentlige, som alle meget stabilt vinder mellem fire og seks udbud om året. Det svinger lidt op og ned afhængigt af, om deres accounts bliver genudbudt, siger Troels Andersen.

  Allerede forrige år var Mærsk Data og søsterselskabet DM Data - begge nu overtaget af IBM - for alvor begyndt at gøre væsen af sig og komme op blandt de mest valgte offentlige leverandører.

  - Mærsk Data har formået at bygge en rigtig stærk profil op som offentlig leverandør, og derfor var det på mange måder oplagt for IBM at lade Mærsk Data supplere selskabets offentlige profil, siger Troels Andersen.

  ESDH-markedet mættet
  Undersøgelsen fra Center for Digital Forvaltning viser desuden, at det offentlige nu er ved at have købt sig mæt på systemer til sags-behandling, de såkaldte ESDH-systemer.

  I hvert fald er udbud på ESDH-systemer stort set gået i stå. I 2004 blev der kun sendt et enkelt system i udbud fra 14 systemer i 2002. Center for Digital Forvaltning vurderer, at det skyldes FESD-rammeaftalerne, hvor tre konsortier med CSC, Accenture og Software Innovation i spidserne blev valgt som leverandører. Det skete i februar 2004.

  De tre store rammekontrakter har fået gassen til at gå helt ud af ballonen, når det handler om indkøb af enkeltstående ESDH-systemer.

  Også antallet af portaler og CMS-system-udbud er faldet markant, mens der er stigende efterspørgsel på fag- og forvaltningssystemer.

  Brancheguiden
  Brancheguide logo
  Opdateres dagligt:
  Den største og
  mest komplette
  oversigt
  over danske
  it-virksomheder
  Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
  JN Data A/S
  Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

  Nøgletal og mere info om virksomheden
  Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

  Kommende events
  RPA og software-robotter: Businesscase og teknologi

  Robot process automation - RPA - har i det seneste års tid for alvor fået et gennembrud i både virksomheder, organisationer og (ikke mindst) i den offentlige sektor, hvor både kommuner, styrelser og andre institutioner har taget de små software-robotter til sig.

  23. september 2020 | Læs mere


  "One Minute Workflow" til ad hoc-opgaver

  De seneste mange måneder har givet os alle en helt ny opfattelse af arbejdspladsen. Fjernarbejde forventes at blive en del af den nye hverdag, som vi alle kigger ind i. Det har været en øjenåbner for mange, men det har også givet os vigtig læring - hvordan sikrer du, at dine medarbejdere har samme muligheder og kan opretholde effektiviteten, også når de ikke arbejder på kontoret?

  23. september 2020 | Læs mere


  Digitalt seminar: Styrk økonomistyringen i en krisetid med AI og robotter

  Det stiller store krav til virksomhedens økonomistyring. Blandt andet fordi det er blevet sværere end nogensinde at tage bestik af virksomhedens økonomi, konkurrence- og driftssituation på selv den korte bane. Få inspiration til at komme i gang med at styrke økonomistyringen med AI og ML på grundlag af konkrete input og erfaringer.

  24. september 2020 | Læs mere

  mest debatterede artikler

  Premium
  Telebranchen efter pludselig udskydelse af vigtige frekvensauktioner: Kommer til at ramme 5G-udbygningen i Danmark
  Energistyrelsen har meldt ud, at de kommende frekvensauktioner udskydes til efteråret. Det ærgrer Jakob Willer, direktør for Teleindustrien, da det vil få Danmark til at falde bagud i forhold til udbyggelsen af 5G-netværk.
  Computerworld
  Så kom der pris og dato på de nye PlayStation 5-modeller
  Sony slipper de nye PlayStation 5 konsoller løs blot halvanden uge efter lanceringen af Microsofts Xbox-kollektion.
  CIO
  Podcast: Pandoras CIO Peter Cabello afslører sine tre vigtigste mål for digitaliseringen
  Podcast, The Digital Edge: Hør Pandoras CIO Peter Cabello Holmberg fortælle om, hvordan et af verdens største smykkefirmaer arbejder med innovation og digitalisering af et traditionel offline salg, og hvordan Pandora udnytter data til at skabe en bedre kundeoplevelse.
  Job & Karriere
  På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
  Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
  White paper
  Find den rette model til din organisation: Ny guide til outsourcing er fyldt med tips & tricks
  Mængden af outsourcede it-opgaver er steget støt over de sidste 10 år. Det giver mening, for samtidig er kompleksitet og forretningens forventninger til hastighed også steget. Men outsourcing er også et strategisk valg. For skal du hyre direkte, gennem en leverandør eller skabe dit eget sourcingselskab? Og hvad er fordele - og ulemper ved hver model? Det får du en række konkrete bud på hvor 5 relationship modeller og 3 prismodeller gennemgås og evalueres.