IBM vinder flest offentlige EU-udbud

IBM's sommerkøb af Mærsk Data har med et hug gjort IBM til det mest vindende selskab herhjemme, når det handler om offentlige EU-udbud i millionklassen. Sammen med Mærsk Data vandt IBM sidste år 15 udbud. Selv står IBM blot for de fire.

Med det ny-indkøbte Mærsk Data ombord er IBM det it-selskab herhjemme, der i 2004 vandt flest offentlige EU-udbud indenfor it og tele.

Det viser en ny undersøgelse fra Center for Digital Forvaltning (CEDI).

Dermed slår IBM kommuneleverandøren KMD, der var det mest vindende selskab i 2003, hvor IBM kom ind på andenpladsen. Året før vandt CSC kampen om flest udbud.

Mærsk skubber på
Den nyvundne titel skyldes én faktor: Nemlig IBM's milliardopkøb af Mærsk Data i august 2004, der da også havde til formål at styrke IBM på det offentlige marked, hvor Mærsk Data har haft stor fremgang i de seneste år.

Undersøgelsen viser nemlig, at IBM uden Mærsk Datas sejre på det offentlige marked ikke engang ville være nået ind blandt de fem mest vindende selskaber på det offentlige marked i 2004.

- IBM har alene vundet fire udbud i 2004, og det er et meget normalt niveau for selskabet, der sidste år vandt seks offentlige EU-udbud, siger Troels Andersen, analysechef i Center for Digital Forvaltning.
Antal sejre i offentlige danske EU-udbud

 • IBM (med Mærsk Data): 15 udbud
 • KMD: 9 udbud
 • Ementor: 8 udbud
 • WM-data: 8 udbud
 • CSC: 7 udbud

  Tilsammen har de fem leverandører vundet 28 procent af samtlige offentlige opgaver i EU-udbud i 2004.


 • Det offentlige anvender en lang række leverandører. Det understreges af, at der i 2004 blev udsendt 135 offentlige EU-udbud, hvilket er omkring 20 procent mere end året før.

  - Der er en meget stor gruppe af leverandører til det offentlige, som alle meget stabilt vinder mellem fire og seks udbud om året. Det svinger lidt op og ned afhængigt af, om deres accounts bliver genudbudt, siger Troels Andersen.

  Allerede forrige år var Mærsk Data og søsterselskabet DM Data - begge nu overtaget af IBM - for alvor begyndt at gøre væsen af sig og komme op blandt de mest valgte offentlige leverandører.

  - Mærsk Data har formået at bygge en rigtig stærk profil op som offentlig leverandør, og derfor var det på mange måder oplagt for IBM at lade Mærsk Data supplere selskabets offentlige profil, siger Troels Andersen.

  ESDH-markedet mættet
  Undersøgelsen fra Center for Digital Forvaltning viser desuden, at det offentlige nu er ved at have købt sig mæt på systemer til sags-behandling, de såkaldte ESDH-systemer.

  I hvert fald er udbud på ESDH-systemer stort set gået i stå. I 2004 blev der kun sendt et enkelt system i udbud fra 14 systemer i 2002. Center for Digital Forvaltning vurderer, at det skyldes FESD-rammeaftalerne, hvor tre konsortier med CSC, Accenture og Software Innovation i spidserne blev valgt som leverandører. Det skete i februar 2004.

  De tre store rammekontrakter har fået gassen til at gå helt ud af ballonen, når det handler om indkøb af enkeltstående ESDH-systemer.

  Også antallet af portaler og CMS-system-udbud er faldet markant, mens der er stigende efterspørgsel på fag- og forvaltningssystemer.

  Brancheguiden
  Brancheguide logo
  Opdateres dagligt:
  Den største og
  mest komplette
  oversigt
  over danske
  it-virksomheder
  Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
  Atomic Software ApS
  Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

  Nøgletal og mere info om virksomheden
  Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

  Kommende events
  Årets CIO 2020

  Siden 2006 har vi hvert år kåret Årets CIO - en pris der kaster lys over det fantastiske arbejde, der bliver gjort rundt omkring i de danske organisationer for at høste det store forretnings-potentiale, der kan drives ud af it og digitalisering.

  01. december 2020 | Læs mere


  Customer Experience 2021 - fokus på CX-strategi og teknologi til at forankre kundeoplevelsen

  De gode kundeoplevelser er altafgørende for virksomheden, og netop derfor er det nødvendigt at have fokus på CX-strategi og teknologi, der kan være med til at forbedre kundeoplevelsen endnu mere. Det kræver tid og ressourcer, men det gavner hele virksomheden på lang sigt.

  03. december 2020 | Læs mere


  Træf det rigtige cloud-valg: Hør om mulighederne med hybrid- og multi-cloud

  Vi kan ikke komme udenom, at cloud-teknologien bare vokser og vokser. Den giver adgang til store fordele for din virksomhed, men det kræver at virksomheden træffer strategiske, arkitektoniske og teknologiske vælg. Få indblik i, hvordan ud kan få sikkerhed, release cycles og andet til at gå op i en højere enhed.

  09. december 2020 | Læs mere

  mest debatterede artikler

  Premium
  Her er Microsofts planer med Windows for 2021: Pønser på fire nye versioner
  Windows 10 vil udkomme i et væld af nye afskygninger i det kommende år. Få overblikket her.
  Computerworld
  Stein Bagger gør comeback i ny branche: "De lignede et mafiahold, førte sig frem som nyrige og plaprede løs om urealistiske drømme"
  Stein Bagger har skiftet navn og fører sig nu frem i store biler i en helt ny branche, skriver en dansk avis.
  CIO
  Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
  The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
  Job & Karriere
  Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
  Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
  White paper
  Sådan øger du medarbejdertilfredshed og produktivitet
  En af de mest effektive måder at øge medarbejdernes produktivitet og tilfredshed med arbejdspladsen er ved at give frit valg mellem Windows eller Mac, når der skal vælges arbejdscomputer. Samtidig mindskes presset på supporten, mens sikkerhedsniveauet højnes. Med en client-as-a-service aftale kan du lade medarbejderne selv træffe valget, men uden at uden at det behøver at være udfordrende eller ressourcekrævende for virksomheden. Eksempelvis kan du lade partneren håndtere alt fra finansiering, leverance, klargøring og implementering til support og lifecycle-management. Læs mere i denne hvidbog.