IBM vinder flest offentlige EU-udbud

IBM's sommerkøb af Mærsk Data har med et hug gjort IBM til det mest vindende selskab herhjemme, når det handler om offentlige EU-udbud i millionklassen. Sammen med Mærsk Data vandt IBM sidste år 15 udbud. Selv står IBM blot for de fire.

Med det ny-indkøbte Mærsk Data ombord er IBM det it-selskab herhjemme, der i 2004 vandt flest offentlige EU-udbud indenfor it og tele.

Det viser en ny undersøgelse fra Center for Digital Forvaltning (CEDI).

Dermed slår IBM kommuneleverandøren KMD, der var det mest vindende selskab i 2003, hvor IBM kom ind på andenpladsen. Året før vandt CSC kampen om flest udbud.

Mærsk skubber på

Den nyvundne titel skyldes én faktor: Nemlig IBM's milliardopkøb af Mærsk Data i august 2004, der da også havde til formål at styrke IBM på det offentlige marked, hvor Mærsk Data har haft stor fremgang i de seneste år.

Undersøgelsen viser nemlig, at IBM uden Mærsk Datas sejre på det offentlige marked ikke engang ville være nået ind blandt de fem mest vindende selskaber på det offentlige marked i 2004.

- IBM har alene vundet fire udbud i 2004, og det er et meget normalt niveau for selskabet, der sidste år vandt seks offentlige EU-udbud, siger Troels Andersen, analysechef i Center for Digital Forvaltning.

Antal sejre i offentlige danske EU-udbud

  • IBM (med Mærsk Data): 15 udbud
  • KMD: 9 udbud
  • Ementor: 8 udbud
  • WM-data: 8 udbud
  • CSC: 7 udbud

    Tilsammen har de fem leverandører vundet 28 procent af samtlige offentlige opgaver i EU-udbud i 2004.
  • Det offentlige anvender en lang række leverandører. Det understreges af, at der i 2004 blev udsendt 135 offentlige EU-udbud, hvilket er omkring 20 procent mere end året før.

    - Der er en meget stor gruppe af leverandører til det offentlige, som alle meget stabilt vinder mellem fire og seks udbud om året. Det svinger lidt op og ned afhængigt af, om deres accounts bliver genudbudt, siger Troels Andersen.

    Allerede forrige år var Mærsk Data og søsterselskabet DM Data - begge nu overtaget af IBM - for alvor begyndt at gøre væsen af sig og komme op blandt de mest valgte offentlige leverandører.

    - Mærsk Data har formået at bygge en rigtig stærk profil op som offentlig leverandør, og derfor var det på mange måder oplagt for IBM at lade Mærsk Data supplere selskabets offentlige profil, siger Troels Andersen.

    ESDH-markedet mættet

    Undersøgelsen fra Center for Digital Forvaltning viser desuden, at det offentlige nu er ved at have købt sig mæt på systemer til sags-behandling, de såkaldte ESDH-systemer.

    I hvert fald er udbud på ESDH-systemer stort set gået i stå. I 2004 blev der kun sendt et enkelt system i udbud fra 14 systemer i 2002. Center for Digital Forvaltning vurderer, at det skyldes FESD-rammeaftalerne, hvor tre konsortier med CSC, Accenture og Software Innovation i spidserne blev valgt som leverandører. Det skete i februar 2004.

    De tre store rammekontrakter har fået gassen til at gå helt ud af ballonen, når det handler om indkøb af enkeltstående ESDH-systemer.

    Også antallet af portaler og CMS-system-udbud er faldet markant, mens der er stigende efterspørgsel på fag- og forvaltningssystemer.




    Brancheguiden
    Brancheguide logo
    Opdateres dagligt:
    Den største og
    mest komplette
    oversigt
    over danske
    it-virksomheder
    Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
    EG Danmark A/S
    Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

    Nøgletal og mere info om virksomheden
    Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

    Kommende events
    OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

    Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

    30. april 2024 | Læs mere


    Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

    For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

    01. maj 2024 | Læs mere


    ERP-trends 2024

    Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

    02. maj 2024 | Læs mere