Artikel top billede

Pc-salget styrtdykker - nedgang ventes at fortsætte i den kommende tid

Det globale pc-salg styrtdykker, og der er ingen udsigt til, at udviklingen vender foreløbig.

Det globale salg af pc’er faldt markant i 2022, og der er ingen udsigt til, at udviklingen vender.

Sådan lyder meldingen fra analysehuset Canalys, der i en ny rapport konkluderer, at der i 2022 blev solgt i alt 285 millioner pc’er - bærbare og stationære medregnet.

Det svarer til et fald på 16 procent i forhold til 2021, hvor pc-producenterne jublede på grund af forrygende salg midt under corona.

Men nu er festen altså slut. Ser vi alene på det sidste kvartal i 2022, dykkede salget her med hele 29 procent i forhold til det tilsvarende kvartal et år tidligere.

Opgørelsen viser, at især salget af bærbare computere dykker markant for tiden.

I sidste kvartal af 2022 dykkede salget jer med hele 30 procent i forhold til det tilsvarende kvartal et år tidligere, mens salget af stationære computere ‘kun’ dykkede med 24 procent.

Ifølge Canalys landede det samlede pc-salg i 2022 dog syv procent højere end i 2019 - altså før corona-pandemien tog fart.

Analysehuset peger på, at ikke mindst forbrugernes stigende omkostninger på basale ting som mad og varme i EU og USA har fået forbrugerne til at holde igen med indkøb af elektronik.

Samtidig presses erhvervsliv og den offentlige sektor af stigende renter, ansættelsesstop og en vis bekymring for fremtiden.

Canalys forventer, at presset vil begynde at lette for pc-industrien i slutningen af 2023, og at salget igen begynder at tage fart i løbet af 2024.

Det vil blandt andet ske, når de nuværende computere i markedet i ikke mindst uddannelsessektoren begynder at nå end-of-life.

Samtidig har Canalys tiltro til stærkt salg inden for gaming, connected pc’er og hybrid work.