Artikel top billede

(Foto: pet)

Test: Derfor giver det mening at investere i en pladespiller i år 2023

Med stigende salgstal af vinyl plader, tilslutning for grammofon i selv de mest digitale apparater, bør det være mere en nostalgi, der står på spil. Vi prøver en af de nye (plade)spillere på markedet og resultatet er overbevisende.

Bare rolig kære læser, Computerworld bliver ikke et mekka for hi-fi entusiaster.

Men efterhånden er der tilslutning for pladespiller i flere og flere musik-enheder – og i særdeleshed trådløse højttalere til streaming.

Det er der en klar grund til: Vi køber nemlig stadig flere vinylplader.

Salgstallene har også en anden klar facit: CD’en er død (det startede allerede med dalende salg i slut 1990’erne).

Streaming er naturligvis klart størst, men virkelig mange nye titler fås også på det sorte skiver. Overraskende mange viser det sig.

Ikke ren nostalgi

Det skyldes ikke kun, at vi savner de skrattende gamle vinyl-skiver.

Som jeg ser det (skal nok nævne at jeg er glødende analog når talen går på reproduktion af musik), så handler det om to forhold:

  1. Når du skal sætte en plade på, skal du gøre noget fysisk for at få det til at ske, og du er automatisk mere involveret i det du skal lytte til.
  2. Mange opdager, at musikken i langt de fleste tilfælde lyder bedre, end når det streames.
Så det handler ikke blo om nostalgi det hele, for så havde vi ikke haft så mange år med stigende salg af vinyl-skiver.

Alle de gode tilslutninger

Du kan få pladespillere, der kan sende via bluetooth og selvom det er smart, så ryger der lidt af pointen. I hvert fald i min frontlap.

Musik er analogt og det er hele humlen med vinyl. Og selvom det i de fleste anlæg bliver konverteret til en datastrøm for til sidst at ende analogt i højttaleren, så er bluetooth ikke lige standarden, jeg ville vælge til en pladespiller.

Music Hall MMF-1.5 har derimod de tilslutninger jeg mener, en moderne afspiller bør have. Du kan tilslutte den direkte til en højttaler eller forstærker, der har pladespiller indgang. En såkaldt RIAA, der frekvenskorrigerer og forstærker det mikroskopiske signal pickuppen afgiver.

Opsætningen kræver lidt fingersnilde, men følg manualen og du er kørende på en halv time. Justeringen er gjort meget brugervenlig.

Til daglig vil du nyde at den er let at betjene og samtidig ser godt ud på hylden med sin plint i ægte træ.

Dertil er den ganske støjsvag - det er kun de ridser du har lavet i pladen, der kan forstyrre. Generelt er der dog meget lidt knas, hvilket blandt andet skal tilskrives den gode pickup fra danske Ortofon, der følger med.

Musikken lever

Jeg har prøvet alle setups og forskellen afhænger naturligvis af om den pladespiller-indgang du har i forstærker eller højttaler er bedre end den indbyggede.

Men uanset hvilken mulighed jeg valgte, stod det klart: Musikken lever på en mere naturlig måde end selv rigtig god streaming kan leverere. Men ikke nødvendigvis bedre i forhold til virkelig gode streaming-tjenester.

Der er en formidling af musikken, der gør, at jeg slapper mere af i skuldrene og har lyst til at lytte til musik i flere timer.

Og ja, jeg er samtidig mere engageret, da jeg har brugt tid på at finde en plade frem. Støve den af og sænke pickuppen i rillen.

Tid til vinyl?

Pladespilleren er i min optik ikke en afløser for din streaming. Slet ikke.

Den er et fantastisk supplement til de dage, hvor du vil synke ned i sofaen og lytte. Tage tiden til at lytte til ende i stedet for at scrolle videre til næste nummer.

Der er ingen tvivl om, at en pladespiller er mere besværlig, men det er hele pointen.

Men skal det gøres nogenlunde enkelt er denne Music Hall bestemt et solidt bud. Pris og kvalitet hænger i den grad sammen – og den fås i øvrigt også både i billigere og mere kostbare udgaver.

Denne mellemmodel koster lige under de magiske 4.000 kroner og til de penge får du i min optik en pladespiller, der dækker de fleste behov. Den spiller godt, er let at leve med, godt bygget og ser godt ud. Og derfor kvitterer jeg også med en karakter over middel.


Loading ikon