Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Bog: Har du husket at hacke samfundet i dag?

Verdenskendt Harvard-forsker og ekspert i kryptografi og cybersikkerhed forklarer, hvordan hackernes tankegang også anvendes mange andre steder i samfundet – og hvordan man selv drager fordel af mulighederne.

Hacking er ikke udelukkende et spørgsmål om at bryde ind i IT-systemer, stjæle værdifulde informationer eller bagbinde virksomheder digitalt og tage dem som gidsel.

Det er i lige så høj grad en tankegang, der handler om at finde og udnytte ikke alment kendte muligheder i et hvilket som helst system.

Det er pointen i den helt nye bog “A Hacker's Mind: How the Powerful Bend Society's Rules, and How to Bend them Back,” der udkommer 7. februar.

Her forklarer Bruce Schneier, hvordan man ved at drage nytte af metodikken kan blive bedre til selv at gennemskue systemer af en hvilken som helst art og udnytte dem til personlig fordel. Hvad enten systemerne er digitale eller ej.

Det behøver ikke engang at være ulovligt. Skatteadvokater og revisorer har f.eks. gjort det til deres levebrød at identificere og anvende de muligheder, lovgivningen giver deres klienter for at betale lidt (eller meget!) mindre til fælleskassen.

Også selv om det indebærer, at reglerne på den måde ”bøjes” og dermed anvendes til et andet formål end deres oprindelige intention. Lobbyister og politikere drager også nytte af tankegangen, når de skal opnå resultater.

Schneier påpeger dog, at mulighederne ikke udelukkende er forbeholdt velhavere eller politiske kandestøbere, men også kan anvendes af velmenende mennesker og virksomheder.

Herunder at hacking også kan bruges til at få systemer til at fungere bedre og mere hensigtsmæssigt – hvad enten de er af digital, samfundsmæssig eller juridisk karakter. Blandt andet af den årsag har bogen også høstet ros fra en bred front, bl.a. fra tænkeren og forfatteren Steven Pinker.

Bruce Schneier er da heller ikke hvem som helst, men forsker og underviser på Harvard University og

har desuden forfattet en snes andre bøger, primært om cybersikkerhed, kryptografi og algoritmedesign. Blandt andet ”Click Here to Kill Everybody – Security and Survival in a Hyperconnected World.”

Han er også en hyppigt brugt kommentator på sikkerhedsrelaterede emner og står desuden bag den meget læste blog Schneier on Security, som man kan følge her.

Schneier har også holdt en række foredrag om emnet, eksempelvis dette, der meget passende har overskriften ”Hacking Society.”

Titel: A Hacker's Mind: How the Powerful Bend Society's Rules, and How to Bend them Back / Forfatter: Bruce Schneier