Artikel top billede

(Foto: Unsplash / Marten Bjork)

Twitter får kritik for at kræve penge for API-adgang

Det møder kritik, at Twitter fremover vil opkræve penge for at få adgang til det sociale medies API.

Det Elon Musk-ejede sociale medie Twitter har annonceret, at selskabet fremover ikke vil tillade gratis API-adgang for tredjeparts udviklere.

Det skriver CNN.

Det betyder, at de mange automatiserede konti vil gå i stå, medmindre ejerne af disse konti betaler Twitter for at få adgang til dem.

Det betyder samtidig, at forskere, der benytter Twitters API til at indsamle offentlige data fra siden, kommer til at miste en vigtig ressource, medmindre de er villige til at betale for adgang.

Beslutningen har fået kritik fra flere brugere, der mener, at det nye tiltag fundamentalt vil ændre kulturen på Twitter.

Ændringen skal efter planen ske 9. februar 2023.

Sådan fungerer API på Twitter

API står for ’application programming interface’ og er et sæt værktøjer, der gør det muligt for softwarekomponenter at kommunikere med hinanden og kobler dermed systemer sammen automatisk.

På Twitter og andre sociale medier har det betydet, at tredjeparts udviklere har kunne udvikle programmer, der har været forbundet til Twitter.

Det har blandt andet fungeret ved, at brugere har skabt automatiserede profiler, der eksempelvis husker Twitter-brugere på at drikke vand, mens andre har brugt Twitters API til at udvikle værktøjer, der samler Twitter-tråde i én læsevenlig tekst i stedet for flere tweets.

Beslutningen kan forandre Twitter

Selv om de fleste Twitter-brugere sandsynligvis overlever ikke at få deres remindere om, at de skal drikke vand, så kritiserer flere brugere, at Twitters beslutning kan være medvirkende til at forringe oplevelsen på det sociale medie, da de automatiserede konti er blevet en del af brugernes hverdag.

Twitter-CEO Elon Musk har skrevet, at det fremover vil koste 100 dollar om måneden at få API-adgang.
Det skal ifølge Musk ske sammen med ID-verificering, der skal være med til at rydde på i det, han har kaldt for misbrug af selskabets API.