Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Morgen-briefing: Bill Gates gennemfører overraskende milliard-investering / Fintech-selskaber får sværere ved at lande investeringer / Facebook risikerer milliard-stor skatteregning

Bill Gates gennemfører overraskende milliard-investering. Fintech-selskaber får sværere ved at lande investeringer. Facebook risikerer milliard-stor skatteregning. Mobilepay ansætter tidligere rådgiver for Mette Frederiksen. Tesla overtager tidligere HP-kontorer i Silicon Valley, og så er det i dag 18 år siden, at den første mobil-virus blev opdaget.

Buenos dias, venner

Det er i dag tordag 23. februar, og her har du Computerworlds morgen-briefing.

Denne morgen, er det igen Jacob Wittorff, der er din nyhedsdomptør, og den første historie, som vi har indfanget til dig handler om en ny – og måske overraskende – investering fra Microsoft-stifteren Bill Gates.

Skål, fristes man til at sige.

Bill Gates gennemfører overraskende investering

Microsoft-stifteren Bill Gates er udover sin begejstring for ny teknologi også kendt for at bruge sine penge på velgørende formål.

Om hans seneste investering også falder ind under den kategori, vil jeg lade være op til dig at vurdere, kære læser.

For ifølge Bloomberg har han for nylig købt aktier for 902 millioner dollar - eller cirka 6,3 milliarder kroner - i den hollandske ølgigant Heineken.

Således ejer Bill Gates nu 3,76 procent af aktierne i Heineken Holding, som igen ejer 50 procent af Heineken NV. Udover Heineken-øllen står selskabet også bag ølmærker som Amstel, Moretti og Sol.

Bill Gates har tidligere oplyst, at han ikke selv er specielt besejret for øl. Det afslørede han ifølge Reuters i en såkaldt Ask Me Anything-chat på Reddit i 2018.

“Når jeg eksempelvis er til en baseballkamp, drikker jeg som regel en let-øl, og det gør jeg mest for stemningens skyld. Jeg beklager, hvis jeg skuffer nogle øl-drikkere,” skrev han.

Fintech-selskaber får sværere ved at lande investeringer

Fintech-selskaber hentede i 2022 kun knap halvdelen af den kapital, som de hentede året før.

Det skriver Børsen med henvisning til en opgørelse fra KPMG.

Således landede fintech-selskaber i Europa, Mellemøsten og Afrika 313 milliarder kroner i investeringer i 2022, mens de året før formåede at hente 551 milliarder kroner.

Mads Raahede, partner i KMPG Danmark, vurderer, at det skyldes en lavere risikovillighed hos investorerne, som meget vel kan fortsætte i 2023.

“Jeg tror ikke, at 2023 er en sikker havn. Usikkerheden har fundet et mere stabilt leje, men vi skal være klar over, at der ikke skal meget mere til end Putins skarpe vendinger på et pressemøde for at bringe os ud af kurs. Det påvirker fintech-selskaberne,” siger han til Børsen.

Facebook risikerer milliard-stor skatteregning

Facebooks moderselskab Meta kan blive ramt af en kæmpemæssig skatteregning på 870 millioner euro – eller lige knap 6,5 milliarder kroner.

Det er den italienske anklagemyndighed, der ifølge nyhedsbureauet Reuters i øjeblikket undersøger om gratis brugerregistreringer på tjenester som Facebook og Instagram er skattepligtige.

Argumentet lyder, at brugerne betaler med deres brugerdata, og derfor mener anklagemyndigheden, at det kan betragtes, som en momspligtig transaktion, når en bruger opretter en konto.

Mobilepay ansætter tidligere rådgiver for Mette Frederiksen

Det ny-fusionerede betalingsselskab Vipps Mobilepay har ansat Sofie Findling Andersen som ny public affairs-chef. Det oplyser Vipps Mobilepay i en pressemeddelelse,

Siden 2020 har hun været særlig rådgiver for statsminister Mette Frederiksen, og før det har hun været særlig rådgiver i Erhvervsministeriet samt haft ansættelse i Dansk Erhverv.

Vipps Mobilepay er en fusion mellem den norske betalingsgigant Vipps samt Mobilepay, der både er tilstede i Danmark og Finland.

Tesla overtager tidligere HP-kontorer i Silicon Valley

I 2021 flyttede Tesla sit hovedkvarter fra Californien til Texas, men selskabet har dog ikke helt opgivet sin tilstedeværelse i Silicon Valley. Det skriver The Verge.

Således oplyste selskabet onsdag, at det overtager en række kontorbygninger, som tidligere har tilhørt Hewlett Packard, i byen Palo Alto i Silicon Valley.

Kontorerne i Palo Alto bliver et nyt hovedkontor for selskabets udviklere, og derudover har selskabet også stadigvæk en fabrik i Fremont uden for San Francisco i Californien.

I dag for 18 år siden blev den første mobil-virus opdaget

Den første virus rettet mod en mobiltelefon blev første gang opdaget den 23. februar 2005.

Det var en såkaldt orm ved navn Cabir, der inficerede telefoner, som brugte styresystemet Symbian.

Når en inficeret telefon bliver tændt ville beskeden Caribe blev synlig på telefonens display, hvorefter den vil forsøge at sprede sig via bluetooth.