Artikel top billede

(Foto: Motorola PR)

Denne dims giver din mobil en satellitopkobling for få penge

Skulle mobilforbindelsen glippe, kan du i stedet ty til Motorola nys mobil-dongle.

En af de mest interessante enheder som udkommer ved årets MWC-mobilmesse er faktisk slet ikke en mobiltelefon, men i stedet en enhed, som giver din mobil helt nye muligheder for at kommunikere.

Befinder du dig langt fra alfarvej, vil du med mobilproducenten Motorolas nye ’Defy Satellite Link’ kunne sende og modtage beskeder selv der, hvor mobildækningen svigter.

Her bydes på en Bluetooth-dongle, som kan sende og modtage sms’er via satellit-opkobling. Og som altså vil kunne kommunikere, så længe der er udsyn til himlen.

Ud over sms-tjenester, tilbydes også underretning af alarmcentralen og deling af lokationsoplysninger.

Selve enheden er henvendt til de mere udendørstyperne, og er både vandtæt ned til 1,5 meter og tåler at blive smidt fra hovedhøjde.

Enheden koster 119 euro, svarende til knap 900 kroner, når den lander i handlen en gang i foråret og underbyder dermed dedikerede enheder til satellitkommunikation såsom Garmins ’InReach’-kollektion væsentligt.

Motorolas nye tjeneste kræver samtidig et abonnement til mindst 4,99 euro per måned, godt 37 kroner, som inkluderer 30 beskeder månedligt.

Dyrere abonnementer til op til 29,99 euro giver en pulje på 400 beskeder per måned.

Tjenesten dækker i øjeblikket Europa og Nordamerika men skulle udvides til at dække Sydamerika, Afrika, Australien og New Zealand til sommer. Resten af kloden vil blive dækket sidst på året.

Mobilalternativet

Ønsker du at have satellit-opkobling bygget ind i din mobiltelefon, er Motorola også ude med en særlig hårdfør smartphone, med indbygget satellitforbindelse.

Mobilen, kaldet Motorola Defy 2, er skabt i samarbejde med den britiske mobilproducent Bullit, hvis speciale er netop hærdede telefoner egnet til udendørs udfordringer.

Her bydes på 6,6 skærm, et stort 5.000 mAh og en octa-core processor signeret af Mediatek.

Mere bemærkelsesværdigt er, at telefonen kan tåle at blive sænket ned i fem meters dybde, smidt fra hovedhøjde og lever op til MIL-810H standarden, som blandt andet sikrer funktionsdygtighed ved særligt lave og høje temperaturer.

Motorola Defy 2 vil få en debutpris på 599 amerikanske dollar og vil ligeledes kræve et abonnement for at til byde satellit-baserede besked-service.

Stjernekrig per sms

Satellit-baserede mobilfeature er ved at udvikle sig til en form for stjernekrig, hvor stadigt flere mobilproducenter arbejder på at tilbyde en grad af kommunikation over satellitter.

Her blev Apple med sin iPhone 14 og 14 Pro en af pionererne ved at inkludere en satellit-antenne, som kunne bruges i nødstilfælde.

Få dage inden Apples store iPhone 14 lancering kunne kinesiske Huawei fremvise sin første smartphone, med mulighed for satellit-opkobling.

Smartphones med satellit-opkobling har eksisteret siden 2018, hvor specialist-producent Thuruya, lancerede klodens første Android-baserede satellit-mobil.

Her var dog tale om en ganske rudimentær sag med 5,2 tommer display og et aldrende styresystem.