Artikel top billede

Nyåbning: Museum med kommunikation, fake news og overvågning i fokus

Det ombyggede kommunikationsmuseum ENIGMA åbner efter årelang forsinkelse med udstillinger om alt fra fake news og overvågning til arkademaskiner og Commodore 64.

Efter adskillige år med byggerod og talrige forsinkelser har kommunikationsmuseet ENIGMA netop slået dørene op på Østerbro i København.

Museet har til huse i en stærkt ombygget version af tilbygningen til det gamle posthus og rummer indledningsvis fire udstillinger.

Den umiddelbart mest aktuelle er udstillingen ”Kommunikation i krise.” Her fokuserer museet på at fortælle om de udfordringer det giver, når kommunikation foregår med stor og stadigt stigende hastighed. Både til hverdag og når krisen rammer.

Man får eksempelvis viden om, hvordan nyheder og opslag på sociale medier er ekstremt effektive til at sprede misinformation og mistillid. Nogle gange endda ved hjælp af teknisk avancerede deep fakes, som for eksempel lægger falske ord i munden på politiske ledere.

Desuden beskæftiger udstillingen sig med den overvågning, der finder sted af befolkningerne i både diktaturer og demokratier som det danske – og som kan være særdeles svær eller endda umulig at rulle tilbage, når først den er etableret. Læs mere om udstillingen her.

De tre øvrige udstillinger er ”Ideer der forbinder os” med nedslag i kommunikationshistorien fra de første postruter til telefoni og fiberkabler på tværs af oceanerne.

I ”Arcadeum” handler det derimod om gaming, og her kan man prøve kræfter med både grillbarens klassiske maskiner som Bubble Bobble og Pac-Man – eller med 1980’erne og 1990’ernes hjemmecomputere som Commodore 64 og Amiga.

Endelig kan man i den mere børnerettede ”Teleportalen” opleve verden set med fjerpen, papir og drejeskivetelefon.

Læs mere om udstillinger, åbningstider og alt det praktiske her.