Artikel top billede

Photo by David Grandmougin on Unsplash (Foto: Unsplash / David Grandmougin)

Siri-opfinder forudser kæmpe comeback for stemmestyrede assistenter: "Jeg tror vi kommer til at se en renæssance"

En ny AI-revolution kan give et comeback til stemmestyrede assistenter, som Siri, Alexa og Google Assistent, der ellers har stået bomstille i deres udvikling i årevis.

De stemmestyrede assistenter, som for få år siden var det alle talte om i tech-branchen, har stået bumstille i deres udviklingen gennem de seneste år.

Men nu forudser en af opfinderne af Apples stemmestyrede assistent Siri, Adam Cheyer i et interview med den engelske finansavis Financial Times, at succesfulde chatbots som ChatpGP vil give et nyt rygstød til stemmestyrede assistenter fra Google, Amazon og Apple.

ChatGPT bygger på en ny tilgang til kunsting intelligent, som også er kendt som generativ kunstig intelligens – også kendt GAI (Generative AI) - og det tilbyder ifølge Adam Cheyer en række helt ny muligheder for fremtidens assistenter.

”Helt grundlæggende vil teknologien tilbyde en bredde, fleksibilitet og kompleksitet, som ikke eksisterede, da den seneste generation af stemmestyrede assistenter blev lanceret. Jeg tror vi kommer til at se en renæssance,” siger han til Financial Times.

Dansker i central rolle

Siri blev udover af Adam Cheyer stiftet af Tom Gruber og norsk-amerikanske Dag Kittlaus, og i 2010 blev selskabet solgt til Apple for et beløb, som ifølge amerikanske Techcrunch menes at beløbe sig til 200 millioner dollar.

En central figur i stiftelsen af Siri var desuden danske Mads Rydahl, der var en selskabets første ansatte, men forlod selskabet få måneder før Apples opkøb.

Dag Kittlaus og Adam Cheyer stiftede efterfølgende selskabet Viv Labs, som udviklede en ny stemmestyret assistent, som i 2017 blev solgt til Samsung og under koreanske gigants ejerskab har fået navnet Bixby.

Men Adam Cheyer anerkender, at de tidligere assistenter har været udfordret af en række problemer.

”De tidligere assistenters funktioner har ganske enkelt været for besværlige,” siger Adam Cheyer til Financial Times og tilføjer:

”Ingen kan gennemskue, hvad de kan og ikke kan, og de ved ikke, hvad de har mulighed for at sige til assistenten og hvad de ikke har muligt for at sige til assistenen,” siger han.