Artikel top billede

(Foto: Dan Jensen)

Tyskland på vej med 5G-forbud mod Huawei og ZTE

Tyskland kan være på vej til at udelukke de kinesiske selskaber Huawei og ZTE fra vigtige dele af landets 5G-netværk.

Den tyske regering er på trapperne med et regulært forbud mod visse 5G-kompontenter fra de to kinesiske netværks-kæmper Huawei og ZTE.

Forbuddet vil blive udstedt til de tyske teleselskaber, som altså dermed vil blive pålagt at undlade at anvende de pågældende komponenter i deres 5G-netværk.

Ifølge den tyske avis Zeit Online står forbuddet til at komme til at omfatte kompontenter, som i dag allerede er indbygget og anvendes i de tyske 5G-netværk.

Den tyske regering er for tiden i gang med at genforhandle forskellige samarbejdsaftaler med Kina.

Huawei og ZTE var for alvor i vælten for et par år siden, da udbygningen af de europæiske 5G-netværk for alvor tog fart.

Dengang var Huawei uden sammenligning verdens største producent af udstyr til 5G-netværkene.

Men selskabet tabte gradvist terræn i USA og Europa på grund af beskyldninger om, at den kinesiske regering kunne få adgang til de data, der ville flyde gennem udstyr leveret af selskaberne.

Også herhjemme mistede Huawei sine kæmpe-aftaler om levering af 5G-udstyr.

Huawei, ZTE og den kinesiske regering har hele tiden fastholdt, at beskyldningerne ikke har det mindste på sig og at der alene er tale om vestlig protektionisme.

Huawei meddeler til Zeit Online, at selskabet ingen kommentarer har til spekulationer og rygter, samt at selskabet har leveret teknologi til Tyskland og resten af verden gennem 20 år uden problemer.

Tyskland indførte i 2021 en relativt skrap lov med en række krav til leverandører af 5G-udstyr. Loven gav i modsætning til en række andre landes tilsvarende love plads til, at Huawei og ZTE fortsat kunne være tilstede.

Avisen skriver, at Tysklands 5G-netværk i de senere år er blevet mere og mere afhængig af Huawei.

Regeringens planer skyldes blandt andet, at de tyske cybersikkerheds-myndigheder i flere måneder har været i gang med at gennemtrawle Huaweis komponenter og udstyr med henblik på at se, om udstyret på nogen måde udgør en sikkerhedsrisiko for Tyskland.