Artikel top billede

(Foto: IDG News Service)

Snedigt: Sådan bruger du din gamle tablet som en ekstra skærm

Guide: Det koster ikke noget at puste nyt liv i en gammel tablet, ved at bruge den som en sekundær skærm.

Det kan ofte være en lise i hverdagen at have en ekstra skærm, som ens apps eller programmer kan boltre sig på.

Når man er på farten, er mulighederne dog begrænsede, da bærbare eksterne skærme ofte er pebrede og ikke synderligt skarpe eller flotte.

Den kan ofte overgås af selv ældre tablets, hvor skærmkvaliteten plejer at være opprioriteret i forhold til bærbare.

I en guide udarbejdet i samarbejde med Computerworlds søstermedie PCWorld ser vi hvordan et enkelt, gratis program kan give dig nye skærm-muligheder.

Velkommen til Spacedesk

Denne guide tager udgangspunkt i gratis-programmet Spacedesk, som er et blandt mange tilsvarende apps, der kan få din iPad, Android-tablet eller endda din gamle laptop til at fungere som ekstra skærm.

Spacedesk er altså ikke ene om at tilbyde funktionen, men er efter min vurdering den mest anvendelige blandt de gratis-apps på markedet derude.

App’en består af to dele:

Driver-softwaren, som kører i baggrunden på din maskine og sikrer forbindelsen mellem dine enheder. Denne kan hentes på selskabets hjemmeside til både Windows 7, 10 og 11 samt iOS, Android og som web-app.

Viewer-app’en som skal hentes på de enheder, der skal fungere som ekstern skærm. Denne kan ligeledes hentes til Windows 7, 10 og 11 samt iOS, Android og som web-app.

Forbindelsen mellem din computer og den nye virtuelle skærm foregår over wi-fi, hvorfor de begge skal være opkoblet på samme netværk.

Efter opsætning bør din nye skærm figurere i skærm-indstillingerne. Dem finder ved at taste Win+’I’ og der vælge ’Skærm’ menuen.

Fintuningsmuligheder

Spacedesk vil ikke indstille opløsning og elementer til din nye skærm, hvorfor det kan svare sig at optimere visningen inde under skærmindstillinger.

Inde i Spacedesk ’Driver Console’ kan du samtidig fintune start-indstillingerne, så app’en blandt andet altid vil starte op automatisk, når du starter din pc op.

Inde i viewer app’en kan du også indstille opløsning men samtidig fintune visningen, for at øge visningsfrekvensen eller indstille farvedybden, for at få en mere flydende visning af blandt andet musemarkøren.

Ud over den trådløse tilslutningsmulighed kan du slutte din tablet til via USB-kabel. USB-forbindelsen virker dog kun i samspil med Android-tablets.

Alternativerne

Mens Spacedesk er gratis, er der flere alternativer, der også betalte alternativer, der kan overvejes, da de kan omgå nogle af de begrænsninger, som ligger i Spacedesk, navnlig den lag, der kan være i den trådløse overførsel.

Den først er Duet Display, som er en betalende løsning til 25 dollar per år, som understøtter både kablede og trådløse forbindelser.

Astropads ’Luna Display’ tilbyder en dedikeret dongle til dataoverførsler til iPad eller Macs, men som altså løber op i 120 dollar.

Har man investeret i Apples eller Samsungs respektive økosystemer, tilbyder begge producenter mulighed for at benytte tablets som en ekstra skærm.

Hos Samsung hedder løsningen ganske enkelt ’Second Screen’ og lever som en selvstændig app til formålet.

Hos Apple er funktionen ’Sidecar’ bagt direkte ind i MacOS og iPadOS hvor man kan finde ens iPad under skærmindstillingerne.


Loading ikon