Artikel top billede

(Foto: Pixabay)

Første cybersikkerheds-vurdering af Grønland nogensinde: Stor risiko for cybertrusler og kriminalitet

For første gang vurderer Center for Cybersikkerhed cybertruslen mod Grønland. De største trusler er cyberspionage og cyberkriminalitet, lyder det.

Center for Cybersikkerhed har offentliggjort en vurdering af cybertrusler mod Grønland.

Det er den første vurdering af slagsen, der fokuserer på netop Grønland, og det sker, efter centeret har øget sine rådgivningsaktiviteter i et tæt samarbejde med de grønlandske myndigheder, efter loven om Center for Cybersikkerhed blev sat i kraft i Grønland i 2020.

De to største trusler er cyberspionage og cyberkriminalitet, meddeler myndigheden. Begge har vurderingen ’meget høj’ i trusselsniveau.

Det skyldes blandt andet, at både Rusland og Kina har interesser på spil i Arktis.

Derudover opfattes Grønland som sårbare mod cyberangreb, da landet på grund af dets beliggenhed og geografi er særligt afhængigt af velfungerende forsyningslinjer for fødevarer, el og varme.

"Grønland har en helt central rolle i Arktis. Cyberspionage er desværre et middel, som både Rusland og Kina kan anvende til at fremme deres handlemuligheder og interesser i området, potentielt på bekostning af grønlandske interesser. Derfor glæder det mig meget, at de grønlandske myndigheder har et godt samarbejde med Center for Cybersikkerhed."

Sådan udtaler fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) i en meddelelse og fortætter:

"Det er en del af det øgede samarbejde om sikkerheds- og forsvarspolitik. Truslen er alvorlig og truslen mod Grønland er også en trussel mod sammenhængskraften i Rigsfællesskab. Den nye trusselsvurdering fra centeret viser, at det også fremover er et vigtigt område at arbejde sammen om."

Truslerne fra destruktive cyberangreb og cyberaktivisme vurderes dog som lave.