Artikel top billede

(Foto: PR)

Bog: Da topchefen blev superstjerne

The Man Who Broke Capitalism beretter om, hvordan den ellers så roste GE-topchef Jack Welch grundlagde og udbredte en ledelseskultur med ekstrem fokus på aktiekurs og omkostningsniveau – til skade for virksomheder, lønmodtagere og lokalsamfund.

I dag udstyres topchefer for globale virksomheder rutinemæssigt med enorme honorarer og særdeles fordelagtige bonusordninger, har golfaftaler med præsidenter, kindkysser med filmstjerner og dyrkes i businesspressen som halvguder. Men sådan har det ikke altid været.

En af de første superstjerner på ledelseshimmelen var karismatiske Jack Welch, der overtog posten som CEO for det amerikanske konglomerat General Electric i 1981.

I “The Man Who Broke Capitalism” beretter New York Times-journalisten David Gelles, hvordan Welch måske nok fik GEs aktiekurs til stige til vejrs gennem en årrække.

Men også om, hvordan Welch’s ensidige fokus på at skære omkostninger, outsource og sælge fra – alt sammen med blik på at gøre aktionærerne glade – var med til at underminere grundlaget for at drive en sund forretning.

Hvilket med tiden fik GE-koncernen til at tabe pusten, så den i dag er en skygge af sig selv.

Samtidig hjalp Jack Welch sin egen status som ledelsesmæssig superstjerne godt på vej med en række ledelsesbøger.

Her kunne aspirerende chefer blandt andet læse, hvordan vejen til succes blev lidt lettere, hvis man var tilstrækkeligt flittig med sparekniven.

Denne tankegang vandt gehør og har med tiden forringet vilkårene for både lønmodtagere og utallige lokalsamfund. Samt lagt grunden for den bølge af outsourcing til bl.a. Kina, som mange koncerner i dag arbejder på at rulle delvist tilbage.

Det kan måske alt sammen lyde en smule politisk ladet.

Men man skal ikke have haft meget med amerikanske koncerner at gøre for at konstatere, at kortsigtede, kursdrevne ledelseskulturer og uhensigtsmæssige incitamentsstrukturer lever og har det godt mange steder.

For øvrigt kan det – foruden at kigge nærmere på bogen – anbefales at se denne korte video, hvor Walther Isaacson interviewer forfatteren.

”The Man Who Broke Capitalism” er da heller ikke den eneste bog, som de seneste år har rettet det kritiske søgelys mod den førhen så hyldede Jack Welch.

I bogen ”Lights Out: Pride, Delusion, and the Fall of General Electric” er forfatterne inde på noget af det samme, og dén udgivelse har også høstet omfattende ros fra blandt andet Bill Gates.

Jack Welch ville nok ikke være enig, men har på den anden side også svært ved at tage til genmæle: Han døde for tre år siden i en alder af 84.

Titel: The Man Who Broke Capitalism: How Jack Welch Gutted the Heartland and Crushed the Soul of Corporate America – and How to Undo His Legacy

Forfatter: David Gelles
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til NIS2 - indhold, krav og konsekvenser

På dagen vil du både få et koncentreret, fokuseret overblik over de juridiske aspekter og de krav, du vil skulle leve op til. Du går også hjem med praktisk viden fra eksperter, der arbejder med NIS2-compliance på både det tekniske og organisatoriske niveau.

28. februar 2024 | Læs mere


Hybrid, on-premise eller public cloud. Bliv klogere på fremtidens datacenter

Vi dykker ned i, hvordan du finder den perfekte pasform for netop din virksomhed. Vi ser på, hvordan du kan imødekomme jeres behov for fleksibilitet og hurtig udvikling, samtidig med at håndtere udfordringerne ved cloud-tjenester.

29. februar 2024 | Læs mere


Faldgruber og forberedelser når du skal implementere Dynamics 365 FO

På dette webinar stiller vir skarpt på overvejelser, forberedelser, forretning og faldgruber, så din virksomhed får det bedste udgangspunkt for jeres Dynamics 365-implementering. Du bliver også klogere på at håndtere master data, som er et af de absolut vigtigste områder i ethvert ERP-projekt, og på hvorfor Dynamics 365 FO er en del af et samlet cloud-transformationsprojekt.

29. februar 2024 | Læs mere