Artikel top billede

(Foto: Foto af Mediocre Studio via Unsplash)

Danske it-virksomheder er alvorligt udfordret på væksten: Knap halvdelen kan ikke besætte ledige it-stillinger

Manglende kompetencer, prisstigninger og manglende kapital er nogle af hovedudfordringerne for fortsat vækst i den danske it-branche, viser ny undersøgelse.

Den danske it-branche er udfordret på væksten.

Vækst, vækst og atter vækst. Sådan har det set ud for den danske it-branche siden finanskrisen – og omsætningen i branchen er fordoblet på et årti.

Men branchen er udfordret på væksten.

Det viser tal fra IT-Branchens årlige it-barometer, hvor i alt 209 it-virksomheder har besvaret IT-Branchens onlinespørgeskema, der blev sendt ud i februar-marts 2023.

Her melder 71,4 procent af de danske it-leverandører, at de ser manglen på kompetencer som den største udfordring for vækst i branchen.

Knap halvdelen – 46,8 procent – har helt opgivet at besætte ledige it-stillinger, fordi der ikke var ansøgere til dem.

Undersøgelsen viser samtidig, at mere end hver tredje it-leverandør – 36,5 procent – har måtte sige nej til ordre. Manglen på de rette kompetencer har også betydet, at 34,1 procent af de adspurgte har måtte udskyde videreudvikling og innovation.

"Selvom toppen af presset lige nu er taget lidt af, så oplever vi stadig en massiv mangel på it-folk i hele branchen. Det går ud over virksomhedernes vækst og produktion, når der ikke findes hænder og hoveder nok. Der er derfor både brug for en større politisk men også en branchemæssig indsats, hvis vi skal løse dette," siger Natasha Friis Saxberg, som er administrerende direktør i IT-Branchen.

Danske analyser viser, at vi i Danmark i 2030 vil mangle 22.000 it-folk, mens EU kom frem til et langt højere tal for nylig.

Stigende omkostninger og mangel på kapital udfordrer også

Den danske it-branche er ikke kun udfordret af manglen på kompetencer.

Næsten en ud af tre svarer, at øgede omkostninger og priser er en udfordring, mens hver femte oplever manglen på kapital, som værende den største udfordring for at øge væksten i branchen, lyder det.

Her er det især iværksættere og mindre it-virksomheder, der for alvor er udsat.

"Efter nogle gode år, så begynder manglen på kapital igen at være en udfordring. Iværksættere og mindre virksomheder er mindre polstrede til at kunne klare finansiel modgang," siger Natasha Friis Saxberg.