Artikel top billede

Ny bog om vores historie: 700 siders død, vulkanudbrud, flere vulkanudbrud, tørke og ulykke.

Vikingerne opstod efter afgrødefejl og kaliffen blev væltet da bomuldspriserne kolapsede. Ny bog giver spændende og unik indsigt i samspiller mellem vejr, vulkaner og den skrøbelige menneskelige historie.

1800-tallets industrielle revolution sparkede gang i masseproduktion, ufattelig rigdom ved siden af ufattelig fattigdom og ikke mindst grundlaget for de klimaforandringer, som vi oplever i dag.

Klimaforandringer er imidlertid ikke noget nyt, for som historiker Peter Frankopan viser i sin nye bog The Earth Transformed, så har hele menneskehedens historie i lange perioder været påvirket af klimapåvirkninger. Nogle gange så drastisk at hele civilisationer er faldet.

I The Earth Transformed giver Franopan det store overblik og deler historien om hvordan Moche-civilisationen i Sydamerika der ophørte på grund af den cykliske påvirkning fra vejrfænomenet El Niño, til vulkanudbrud på Island, der påvirkede Egypten og hjalp med at bringe det osmanniske imperium på knæ.

Bomuld væltede kaliffen

Frankopan forklarer også hvordan vikingerne opstod takket være katastrofale afgrødefejl og hvorfor rødderne til regimeændring i det ellevte århundrede i Baghdad ligger i kollapset af bomuldspriser på grund af usædvanlige klimamønstre.

Alt sammen baseret på kombinationen af historiske kilder og så nyere klimaforskning, som kan dokumentere vejrfænomener tusindvis af år tilbage i tiden.

Især vulkaner, som ifølge Frankopan spiller en kæmpe og ofte overset rolle i menneskehedens historie.

Det er ikke nødvendigvis opløftende læsning, og måske vil du følge trang til at slutte dig til prepper-folk som Peter Thiel efter at have læst dig igennem knapt 700 siders død, vulkanudbrud, flere vulkanudbrud, tørke og ulykke.

Interessant nok Frankopan er ikke nødvendigvis pessimistisk på hele menneskehedens vegne, men han rejser flere spændende pointer om holdbarheden for vores politiske systemer når først det begynder at gå klima-galt.

Titel: The Earth Transformed – an untold story. Forfatter: Peter Frankopan. Udkommet marts 2023 på engelsk.