Artikel top billede

(Foto: Jonathan Kemper/Unsplash)

Det italienske datatilsyn forbyder ChatGPT: Indsamler ulovligt persondata

Det skal være slut med at bruge ChatGPT i Italien, efter det italienske datatilsyn (GPDP) har forbudt den fremadstormende chatbot i støvlelandet, fordi det overtræder reglerne for indsamling af data samt ikke har begrænset mindreåriges adgang til tjenesten i tilstrækkelig grad.

ChatGPT har taget verden med storm. Men det skal være slut i Italien.

Forbuddet træder i kraft øjeblikkeligt.

Det skriver det italienske datatilsyn (GPDP) i en meddelelse.

Årsagen til forbuddet skyldes ifølge tilsynet ulovlig indsamlig af italienernes personlige oplysninger samt manglende systemer til at verificere mindreåriges alder, lyder det i meddelelsen.

Det er de persondata, som ChatGPT indsamler om brugerne, for at træne algoritmerne, der danne grundlag for chatbottens funktionalitet, som det italienske tilsyn finder problematisk.

Tilsynet mener nemlig, at OpenAI ikke har noget retsgrundlag, der retfærdiggør den masseindsamlig og opbevaring af persondata, som ChatGPT altså foretager, når man benytter platformen.

Samtidig mener tilsynet, at OpenAI ikke har begrænset adgangen til chatbotten tilstrækkeligt, så børn under 13 år ikke får adgang til den.

Det lyder samtidig, at tilsynet har indledt en undersøgelse af OpenAI, der er selskabet bag ChatGPT, og af selve ChatGPT efter der 20. marts blev lækket navne, efternavne og betalingskortnumre fra flere brugere.

Selskabet bag ChatGPT, OpenAI, har nu 20 dage til at oplyse det italienske datatilsyn om, hvad selskabet har gjort for at overholde den europæiske persondataforordning (GDPR).

Hvis dette ikke sker, risikerer selskabet, at blive straffet med en bøde på op til 20 millioner dollar eller fire procent af moderselskabets årlige globale omsætning, lyder det.

Sam Altman, der er OpenAI-chef, skriver på Twitter, at selskabet er stoppet med tilbyde ChatGPT i støvlelandet efter forbuddet.

Det sker, selvom OpenAI-chefen mener, at ChatGPT overholder alle love om privatliv, lyder det.