Artikel top billede

Verdens største harddisk-producent får kæmpebøde for at sælge udstyr til Huawei

Harddisk-giganten Seagate Technology får mærkbar økonomisk lussing efter at have forbrudt sig mod eksportforbud til Kina.

Verdens største harddisk-producent, det amerikanske Seagate Technology, har indgået et forlig med den amerikanske stat, som betyder, at virksomheden skal betale en bøde på 300 millioner dollar, hvilket svarer til lidt mere end to milliarder kroner.

Det sker efter, at harddisk-giganten har forbrudt sig mod et amerikansk eksportforbud til den kinesiske virksomhed Huawei.

Det oplyser det amerikanske handelsministerie ifølge Reuters.

Seagate har angiveligt solgt syv millioner harddiske til det kinesiskejede selskab Huawei, der er en af mange, sortlistede kinesiske virksomheder, som er forbudt at eksportere teknologi til.

Listen er en del af de sanktioner, som den amerikanske regering indførte i august 2020.

Og det er altså i perioden fra august 2020 til september 2021, at Seagate skal have solgt de mere end syv millioner harddiske til Huawei.

Salget af harddiskene betød samtidig, at selskabet var Huaweis eneste leverandør i denne periode.

Konkurrenter stoppede med at sælge til Kina

Det anslås, at Seagate har leveret harddiske til en værdi af 1,1 milliarder dollar til kinesiske Huawei, hvilket svarer til knap 7,5 millarder kroner, hvilket gør beløbet på bøden fra den amerikanske stat bemærkelsesværdig.

Ifølge de amerikanske myndigheder stoppede både Toshiba og Western Digital forsendelser til Huawei, efter det amerikanske eksportforbud trådte i kraft, mens Seagate altså fortsatte med at sælge harddiske til det kinesiskejede selskab.

En repræsentant fra Seagate siger ifølge mediet, at virksomheden ikke var klar over, at den begik nogen overtrædelse i forbindelse med harddisk-salget.

Seagate havde den opfattelse, at de omtalte harddisks ikke var omfattet af eksportforbuddet, fordi de kun var på amerikansk territorium inspektionsøjemed.

Seagate og den amerikanske stat har forhandlet om bødens størrelse i otte måneder, efter virksomheden 29. august 2022 modtog et ’opkrævningsbrev’ fra det amerikanske handelsministerium.

Her oplyste ministeriet Seagate om dets undersøgelse.

Virksomheden forventes at skulle betale straffen over en periode på fem år á rater på 15 millioner dollar per kvartal. Det svarer til knap 102 millioner kroner i kvartalet.

Sortlistningen af Huawei

Huawei har været underlagt restriktioner fra den amerikanske regering i længere tid end loven om eksportforbud fra 2020. Siden 2019 har det kinesiske selskab været sortlistet fra handel af USA.

Dengang var det Huawei’s 5g-netværk, der skabte bekymring for, om disse netværk ville gøre det muligt for den kinesiske stat at spionere i de lande, som havde installeret Huaweis netværk.

Kinesiske virksomheder er per lov forpligtet til at samarbejde med landets sikkerhedsmyndigheders undersøgelser.