Artikel top billede

(Foto: AMD PR)

AMD tilbyder nu PS5-power i lommeformat: Derfor er den nye Z1-CPU så afgørende

Aldrig er så meget gaming-power klemt ned på så lidt plads - det lover godt for en ny klasse af mobile spillekonsoller.

Det er ikke hver dag, at en chip-producent slipper processorer løs, som kan være grundstenen i en ny type af enheder.

Det er ikke desto mindre det, vi er vidne til med AMD’s nyeste kreationer, Z1-processorerne, som om ikke andet på papiret er i stand til at levere regulær spilkonsol-ydelse i et lommevenligt format.

AMD er ude med to nye chips: Z1 og den vilde Z1 Extreme, hvor sidstnævnte leverer grafisk ydelse, der lander mellem Sonys PlayStation 5 og Microsofts Xbox S.

Ifølge AMD svarer det til mere 20 gange flere grafiske hestekræfter end man finder i Nintendos populære Switch gaming-konsol.

Slår alt andet i lommen

Ud fra teknikbladet på AMD’s nye Z1 Extreme processor kan det afledes, at udgangspunktet er en laptop-processor fra selskabets kommende Ryzen 7000U serie af processorer møntet på særligt lette og slanke maskiner.

Her får Z1- kollektionen dog særligt skræddersyede strøm- og power-kurver, der er optimeret til brug i endnu mindre enheder.

I Z1 og Z1 Extreme tilbydes i alt seks eller otte regnekerner, parret op med henholdsvis fire og 12 RDNA2 grafikenheder.

Det giver Z1 Extreme en teoretisk ydelse på op til 8,6 teraflops, mens Z1’eren nøjes med at levere 2,8 teraflops. Efter samme målestok leverer Sonys populære PlayStation 5 en teoretisk ydelse på 10,3 teraflops, mens Microsofts Xbox S leverer under det halve, blot 4.0 teraflops.

Den kraftigste håndholdte enhed på markedet, version 2.0 af Steam Deck, leverer forkølede 1,6 teraflops til sammenligning.

Det er værd at bemærke at både PS5 og Steam Deck 2 arbejder med AMD-byggede processorer, blot bygget med ældre og mindre strømeffektive arkitekturer fra producenten.

Sammenligner du med dedikerede grafikkort, lander Z1 Extreme i samme liga som AMD’s eget mellemklassekort RX 6600, som leverer 8,9 teraflops – et kort der i sig selv kræver op til 132 watt fra strømforsyningen.

Konsolkvalitet på farten

Resultatet af AMD’s bestræbelser er, at nu er potentialet der for reelt at levere spil i konsolkvalitet på farten.

Første enhed med den stærke Z1 Extreme ombord indikerer da også, hvor stort potentialet er.

Det bliver en ’Asus ROG Ally’ konsol, som skulle have evnerne til at ’spille næsten ethvert spil, som kører på Windows, Steam, GOG, Xbox Game Pass, GeForce Now, Android og mere’.

Bemærkelsesværdigt er det, at det hele ifølge et lækket teknikblad, er klemt ned i en enhed med syv tommers 120 Hz display der, ligesom en Nintendo Switch, kan klemmes ned i en (stor) frakkelomme.

Dimensionerne er på 28 gange 11 centimeter, med en profil på 2,1 centimeter og en kampklar vægt lige over de 600 gram.

Ud over den stærke processor giver det plads til 16 gigabyte hukommelse og 512 gigabyte lager af M2.2230 typen, hvilket giver håb for at denne endda kan opgraderes. Selve enheden kører Windows 11.

Prisen lyder på 699 amerikanske dollar, hvilket svarer til godt 4.700 før moms og told indregnes i en eventuel slutpris herhjemme.

Mens det med al sandsynlighed bliver topmodellen i Asus’ nye konsol-portefølje, er en billigere variant med den mere beherskede Z1 processor givetvis også i kortene.