Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Morgen-briefing: Sirene-sang onsdag - på en ny måde / Øget cyberpres mod Finland efter optagelse i Nato / Potentiale i flere videomøder i det offentlige

Sirene-sang onsdag - på en ny måde. Øget cyberpres mod Finland efter optagelse i Nato. Potentiale i flere videomøder i det offentlige. Meta på vej med stor kapitalrejsning.

Velkommen til tirsdagens morgen-briefing fra Computerworld.

Denne samling af friske morgen-nyheder er samlet til dig af ugens tilskrevne morgenduelige pennefører, Dan Jensen.

Sirene-sang onsdag - på en ny måde

Rigspolitiet udsender varsel om, at det danske varslingssystem som altid bliver testet den første onsdag i maj - som jo er på onsdag.

Normalt ville det betyde, at vi ville høre de langtrukne uuuUUUUUuuu-signaler over land og by. Men i år vil også din telefon udsende alarm onsdag klokken 12:00. Hvis alt altså går efter planen.

Det nye alarm-system på din telefon fungerer automatisk på alle nyere smartphones, og du behøver altså ikke downloade hverken app eller tilmelde dig. Men vær beredt på, at din telefon vil begynde at give lyd fra sig onsdag klokken 12:00.

Du kan læse mere om sirene-alarmerne hos politiet her.

Øget cyberpres mod Finland efter optagelse i Nato

Antallet af cyberangreb rettet mod Finland stiger voldsomt efter, at Finland er blevet optaget i Nato fornylig.

Finland meddeler, at der er en ‘konstant stigende interesse for finske netværk og organisationer’ og at ‘den stigende interesse er blevet en permanent trend.’

Finland peger på, at landets efterretninger ret tydeligt viser, at ‘interessen’ og den stigende cyberaktivitet primært kommer fra Rusland.

Dog meddeler det finske cybersikkerheds-agentur, at det er ‘usandsynligt,’ at Finland i hvert fald på kort sigt vil blive ramt af et lammende cyberangreb mod landets kritiske infrastruktur.

Potentiale i flere videomøder i det offentlige

Der er potentiale i at øge brugen af videomøder mellem borgerne og det offentlige system, lyder konklusionen i en ny analyse, som Digitaliseringsstyrelsen har udarbejdet.

Baggrunden er de mange videomøder, som blev afviklet mellem offentlige medarbejdere og borgerne under corona-nedlukningen.

“Videoteknologien muliggør blandt andet, at borgerne kan tale med sin læge uden at skulle tage fri fra arbejde, ikke skal transportere sig til et sygehus langt fra hjemmet, eller kan tale med sin sagsbehandler fra kommunen hjemmefra i trygge rammer,” lyder det fra styrelsen.

“Videomøder kan dermed være med til at sikre fleksibilitet for borgerne i hverdagen og styrke grundlaget for lige adgang til serviceydelser, uanset om man bor i land- eller byområder,’ hedder det.

KL og Danske Regioner vil nu kigge på mulighederne for at øge anvendelsen af ‘gode tekniske løsninger,’ som det hedder.

Du kan læse mere hos Digitaliseringsstyrelsen her.

Meta på vej med stor kapitalrejsning

Meta - der jo ejer Facebook, Whatsapp og Instagram - har brug for at rejse kapital i stor skala. Selskabet vil derfor nu over fem omgange udstede obligationer for i alt 8,5 milliarder dollar. Det svarer til knap 65 milliarder kroner.

Pengene skal anvendes til opkøb, investeringer samt en række finansielle transaktioner - herunder tilbagekøb af aktier.

Du kan se Metas indrapportering til det amerikanske finanstilsyn om den kommende manøvre ved at klikke her.