Artikel top billede

En lille sort boks er alt, der skal til for at få streaming tilsluttet dit store stereoanlæg. Den håndterer Chromecast, AirPlay 2, Bluetooth og endda netværks harddisk. (Foto: NAD)

Test: Så nemt er det at få den bedste lyd ud af dit støvede gamle musik-anlæg

En lille sort boks sikrer, at du kan streame vellyd ud af det større eller mindre musikanlæg, du måske allerede har sat på loftet. Idéen er ikke ny, men med NAD CS1 streameren bliver det ikke meget lettere.

At kunne streame til sit gamle musik- eller hi-fi anlæg er der ikke så meget nyt i. Faktisk kan det lade sig gøre med en lille enhed, der fylder et par centimeter på alle leder.

Men skal du op i lydformat, bliver boksen også større.

Her udmærker NAD's CS1 Network Streamer sig ved at være rimelig kompakt og let at gemme helt væk, hvis du ikke gider at se på klodsen.

Dit gamle anlæg er bedre end du tror

Grundlæggende er dit gamle stereoanlæg sikkert bedre på rigtigt mange punkter end en typisk lille streaming-højttaler.

Her tænker jeg ikke på skrat fra pladespilleren, men det faktum, at forstærkeren sandsynligvis er lavet med analoge kredse, større strømforsyning, og højttalerne er sikkert også fysisk større.

Det er alt sammen afgørende faktorer for god lyd, og her er selv et halvbilligt ældre anlæg faktisk udmærket.

Men lyden bliver ikke bedre end det signal, som du tilfører, så her hjælper det ikke med en lille billig musikstreamer.

Denne NAD kan klare ærterne for 2.599 kroner, hvilket jo ikke er meget mere end en god streaming-højttaler løber op i.

Grundlæggende kan den det samme som en streaming-højttaler ud over, at du jo ikke så nemt kan flytte rundt på dit store anlæg.

Tilslutning på den lette og mangfoldige måde

Der er masser af gode konkurrenter på markedet. Men det, der skiller CS1 positivt ud, er, at den ud over analog udgang til stereoanlæg også har en række øvrige, der giver mening og muligheder.

Dels er der LAN-stik, hvis du foretrækker det frem for trådløst net. Derudover både optisk (TOSLINK) og coax digitale udgange. Disse er ekstra handy, hvis du har en forstærker med god digital konverter indbygget. Så kan du lige så godt benytte denne.

Har du det, så prøv at høre forskel, inden du tilslutter den. For NAD CS1 håndterer nemlig 24-bit lydfiler og understøtter tjenester med meget høj opløsning. Heriblandt streaming fra Roon og Tidal Hi-fi.

Opsætningen kan være mangfoldig eller enkel. Alt skal styres med din smartphone, computer eller tablet.

Tilslut let via Bluetooth eller AirPlay 2. Hvis du foretrækker Chromecast kan du også tilslutte direkte. Så du har ikke en decideret app, du skal bruge.

Den del finder jeg faktisk rar, da jeg lige kan bruge mine musik tjenester direkte uden ekstra app styring.

Du kan også benytte en NAS eller harddisk via USB-C porten direkte, hvis du har musik som download – de såkaldte MQA-lydfiler.

Musik i stride og store strømme

Tilslutningen er let og jeg prøver NAD både med et sæt gode aktive pc-højttalere og det store stereoanlæg.

Det der slår mig først, er den lethed den formår at formidle musikken på. Alt lyder langt mere uanstrengt end gennem flere af de ellers gode streaming højttalere, jeg har prøvet gennem tiderne.

I det store musikanlæg, der er i ren entusiastklasse, kan jeg da godt høre, at diskanten ikke er helt så velopløst som via mine mere kostbare signalkilder. Men den er mere end godkendt.

Pointen er, at du her kan få endog meget flot lyd for få penge. Der er størrelse og dynamik i overflod sammenlignet med små højttalere.

Som bonus kan NAD CS1 sættes til dit TV og du kan streame til et sæt aktive højttalere, der ikke behøver fylde så meget. Her opnåede jeg bedre lyd end de ellers gode højttalere i mit store tv.

NAD CS1 ligner og lyder måske som et entusiast produkt, men er det faktisk ikke. Har du et sæt gode aktive højttalere eller et ældre stereoanlæg kan du få det opgraderet på fornem vis og på en ultra enkel facon.

Genbrug er jo in, så hvorfor ikke genbruge det gamle stereoanlæg. Du kan for den sags skyld også tilslutte den til et sæt streaming højttalere, hvis disse har indgang via analoge stik.

Så selvom om denne lille sorte kasse ikke er unik for genren, så er dens mangfoldighed, fine lyd og ikke mindst mange tilslutningsmuligheder nok til at jeg samlet let kan give den et stort 4-tal.


Loading ikon