Artikel top billede

(Foto: istockphoto.com)

Gartner: Her er de tre største udfordringer og tendenser inden for compliance lige nu

Analysehuset gartner peger på de tre største tendenser inden for compliance. Økonomisk ustabilitet og politiske spændinger påvirker området.

Compliance-ansatte står over for et pres for at få mest muligt ud af eksisterende ressourcer.

Det siger analysehuset Gartner, der har identificeret de tre afgørende tendenser inden for compliancefunktionerne, som de ansatte skal tage fat på i år: Strammere budgetter, skiftende arbejdskraft og organisatorisk dynamik og øgede investeringer i teknologi.

"Konfronteret med økonomisk volatilitet, et stramt arbejdsmarked og stigende geopolitiske spændinger tilpasser compliance-afdelinger deres arbejdsgange til et stadig mere komplekst landskab," udtaler Chris Audet, forskningschef hos Gartner for Legal, Risk & Compliance Leaders, i en meddelelse og fortsætter:

"For at håndtere disse udfordringer med succes bør compliance-ledere fokusere på at optimere deres udgifter og personalebeslutninger, justere eksisterende budgetter, optimere afdelingens produktivitet og foretage teknologiinvesteringer, hvor det er nødvendigt."

1. Strammere budgetter

Inflation, stigende renter og stigende energipriser har været store temaer i løbet af året, hvilket har gjort, at mange virksomheder er tilbageholdende, når det kommer til økonomi.

Derfor skal compliance-ledere arbejde i et omkostningseffektivt miljø. Samtidig er der dog kommet mere regulering – og der er mere på vej – som der skal styr på.

Dette sætter compliance-medarbejderene i en svær position.

"Størstedelen af ​​et typisk overholdelsesbudget bruges på personale," siger Chris Audet.

"I betragtning af at budgetterne er flade, og lønkravene stiger med inflationen, bliver fastholdelse dobbelt vigtig."

Gartner påpeger dog, at der de senere år er sket et skub i automatiserings-teknologier, som kan gøre, at virksomheder kan øge arbejdsproduktiviteten selv i en økonomisk nedtur.

2. Ændring af arbejds- og organisationsdynamik

Ifølge analysehuset har compliance-afdelinger oplevet et fald i antallet af fuldtidsansatte siden 2020 på globalt plan. Og de fleste virksomheder planlægger ikke at ansatte nye i 2023.

"Øget reguleringskontrol og stigende geopolitiske spændinger har belastet compliancemedarbejdere i de seneste år. Sammen med et mere konkurrencepræget talentmarked har det været svært for mange compliance-ledere at holde på deres eksisterende personale samt at øge størrelsen af ​​deres afdelinger,” udtaler Chris Audet.

3. Compliance-folk forventer øgede investeringer i teknologi i 2023

Folk inden for compliance forventer, at ny teknologi vil være et af de områder, hvor virksomheder investere mest i år. Forventningerne går på investeringer i systemer til styring af compliance- og dataetik samt risikostyring.

"Denne forventede stigning er sandsynligvis et svar på stigende inflationsrater og et stærkt konkurrencepræget arbejdsmarked," udtaler Audet og fortsætter:

"I stedet for udelukkende at stole på kapital for at udføre disse øgede arbejdsbyrder, henvender mange compliance-ledere sig til teknologiske værktøjer til at understøtte deres arbejde."

Et populært emne

Compliance er et ombejlet emne i den seneste tid. Mange tech-virksomheder har udviklet software til håndtering af de mange regler, der skal leves op til, og der er sket en stor konkurrence i forhold til at få solgt disse.

I samme ombæring kommer der også mere regulering fra EU.

Eksempelvis er NIS2-direktivet på vej og skal være implementeret inden for et år, mens Cyber Resilience Act netop er gået igennem EU-Parlamentet.