Artikel top billede

(Foto: Apple PR)

Nu er der spritny software til din iPhone og Apple Watch: Her er nyhederne i WatchOS 10 og iOS 17

Der er masser af software-nyheder at få i de nye version af iOS til iPhone og WatchOS til Apple Watch. Sådan får du fingre i det nye software.

Apple har for sædvane at lancere opgraderinger til sine styresystemer ovenpå lanceringen af nye iPhones.

I år er ingen undtagelse, for selskabet er nu klar med ny iOS 17 til iPhonen, WatchOS 10 til sine ure, samt ny iPadOS 17 og tvOS 17.

I iPhonen er der store overhalinger til kommunikationsplatformene ’Telefon’, ’Facetime’ og ’Beskeder,’ mens en helt ny standby-tilstand kan forvandle din mobil til en smartskærm, mens den oplader.

I WatchOS 10 bydes der på en omfattende revision af hvordan uret betjenes med en ny betjeningsform i form af widgets, mens der bydes på nyt udseende via nye urskiver samt redesigns af flere ombordværende apps.

iOS 17 –kommunikation i fokus

Kommunikation via en iPhone bliver fremover mere personlig med iOS 17.

Det sker ved at ’Telefon’ appen nu kan vise et udvalgt billede af dig, når du ringer op mens FaceTime her giver mulighed for at justere effekter såsom ’studielys’ og 3D-effekter, mens du video-chatter. ’Live-stickers’ kan nu også krydres med ekstra effekter.

’Besked’-appen byder på et væld af opdateringer med blandt andet nye livesticker-effekter, deling af rute med venner og familie med besked om sikker ankomst, transkription af lydbeskeder og en quick-reply feature du får frem ved at skubbe en taleboble mod højre.

Datadeling via Airdrop gøres også enklere med muligheden for dele kontaktoplysninger om en person ved at holde iPhones tæt mod hinanden eller ved at dele musik eller videostreaming via ’SharePlay’ .

Alene det at taste på telefonen skulle også være meget lettere takket være et revideret tastatur, der anvender storskalasprogmodeller, som dem AI-tjenesten ChatGPT anvender, til bedre at forudsige hvad der tastes på mobilen.

iOS 17 – gør livet smartere

Det nye iOS kan nu forvandle din mobiltelefon til en lille smart-skærm mens den lader op. Når den monteres på siden kan den nu vise udvalgte widgets frem i storformat, så der kan ses eksempelvis kalenderaftaler, vejrudsigt eller et væld af andre oplysninger fra kompatible tredjeparts-apps.

Sammen med et sæt anden generations Airpods Pro kan du også få tilpasset støjreduktion og talegengivelse alt efter omgivelserne, og hvor meget larm der er omkring en.

Sikkerhedsmæssigt bydes der også på opdateringer til hvordan passwords og login håndteres, så de kan deles med udvalgte kontakter, mens tracking blokeres mere hårdhændet, når der browses i privat-tilstand.

Watch OS 10 - spritny interface

Apple Watch får sig et nyt look og nye betjeningsformer med ankomsten af WatchOS 10, som byder på et revideret look til flere kerne-apps samt introducerer en ny måde at navigere uret via widgets.

Apps som Vejr, Aktier, Hjem, Beskeder og Verdensur får opfrisket deres udseende, men der introduceres ’Smart Stack,’ hvor man ved at dreje på urkronen kan få en oversigt over dedikerede widgets for de apps, der understøtter funktionen.

De nye widgets giver her kvikadgang til de enkelte apps funktioner, mens tidsaktuelle widgets, for eksempel til fortstående møder, vil rykke til toppen af dine ’Stacks’.

Samtidig flyttes kontrolcenteret, så det nu aktiveres via sidens knap og hurtigt kan tilgås.

Sådan opdaterer du til det nye iOS 17 og WatchOS 10

For at fingre i det nye system-software til din iPhone, skal du første sikre dig, at der er strøm nok på telefonen, eller at den er sluttet til opladeren.

Derefter skal du navigere til ’Indstillinger’ app’en og der vælge ’Generelt’ undermenuen. Nederst på siden skulle du gerne se muligheden ’Opgrader til iOS 17’ dukke op. Klik på denne og vælg derefter ’Hent og installer’.

Som med alle store overhalinger af styresystemer, er det ikke uden risici at opdatere til dugfrisk software. Kan du vente en uge eller to, giver du tid til at eventuelle graverende fejl kan nå at blive opdaget og fikset.

For at opgradere til WatchOS skal du igennem dit ’Ur’ app og der vælge ’mit ur’.

Herfra skal du til ’Generelt’ undermenuen og der vælge ’Software opdatering’, hvor du kan vælge ’Hent og installer’.