Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Apple vil have betændt ballade-sag om tårnhøje gebyrer i App Store for Højesteret

Apple vil have sin omstridte og langvarige sag om sine priser og gebyrer i Apple App Store for Højesteret.

Apple vil have den amerikanske Højesteret - U.S. Supreme Court - til at ophæve en domstols-afgørelse, der kræver, at selskabet ændrer i sine gebyrer for apps i selskabets app-butik.

Apple tager i dag op til 30 procent i gebyr for alle såkaldte in-app betalinger på apps i Apple App Store, der er en af verdens allerstørste kanaler ud til forbrugerne.

Det tårnhøje gebyr fik i 2020 det store spilselskab Epic Games til at gribe til de juridiske våben.

Epic Games står bag spillet Fortnite, som har millioner af brugere. Fortnite indeholder i vid udstrækning netop in-app betalinger, og dem vil Epic Games beholde for sig selv uden at skulle betale en tredjedel til Apple.

Epic Games sagsøgte Apple i 2020 med den påstand, at Apples krav er i strid med de amerikanske konkurrence-regler.

Samtidig forsøgte Epic Games at omgå Apples opkrævninger ved at lancere sit eget in-app betalingssystem, hvilket Apple reagerede voldsomt på.

Epic Games tabte i første omgang sagen, men fik senere i det ret brogede amerikanske landskab af domstole medhold i en distriks-domstol i Californien.

Her lød afgørelsen, at Apples ikke måtte forhindre software-selskaber i at fortælle kunder om alternative betalingsformer, som går uden om Apple App Store.

Domstolen beordrede desuden Apple til at ændre betingelserne i App Store for hele USA.

Og det er denne afgørelse, som Apple nu vil have for Højesteret.

Apple hævder blandt andet, at den californiske domstol krænker den amerikanske forfatning ved at gå langt videre end sine beføjelser.

Desuden mener Apple, at sagen skal falde, fordi den alene bygger på en enkelt case - altså Fortnite - fremfor en række cases, og at der derfor ikke er grundlag for et landsdækkende forbud.