Artikel top billede

Privatansatte ingeniører får største lønstigning i 15 år

Ifølge fagforeningen IDA har medlemmerne hentet den største lønstigning siden finanskrisen.

2023 har ikke været et dårligt år for ingeniørers løn.

Ingeniørernes fagforening IDA meddeler, at foreningens privatansatte medlemmer har hentet en lønstigning på 6,5 procent i gennemsnit i perioden september 2022 til september 2023.

Til sammenligning har inflationen været 0,9 procent i samme periode. Det kommer dog efter en tid, hvor den har været væsentligt højere. I forrige periode 2021 til 2022 lå den på 10 procent.

Ifølge fagforeningen skyldes lønudviklingen den efterhånden meget omtalte mangel på arbejdskraft inden for ingeniører og it-specialister.

”Ingeniører, naturvidenskabelige kandidater og it-specialister er en mangelvare i rigtig mange virksomheder. Ledigheden blandt vores medlemmer er lav, det har i øvrigt været i lang tid, og tilmed peger den seneste prognose på, at der også vil være efterspørgsel på IDAs medlemmer i en rum tid fremover," udtaler Malene Matthison-Hansen, formand for Ansattes Råd i IDA, i en meddelelse.

Hun forudsiger, at manglen på arbejdskraft også vil påvirke lønnen i de kommende år.

”Vores nyuddannede medlemmer er hurtige til at slå døren ind til arbejdsmarkedet. Historien om at akademikere uddannes til ledighed herhjemme, er og bliver en myte særligt for IDAs medlemsgrupper," udtaler Malene Matthison-Hansen og uddyber:

”Når varen er knap, stiger prisen. Og det slår igennem på lønudviklingen, som giver en pæn gennemsnitlig reallønsfremgang for vores medlemmer på det private område i det forgange år.”

Hun mener, at de gode tider ser ud til at fortsætte for STEM-uddannede, men at det er bekymrende for Danmark som et produktionsland og videnssamfund, at der er opstået flaskehalse i flere brancher.

Hun opfordrer virksomhederne med ubesatte stillinger, til at ansætte internationale dimittender, der har taget deres uddannelse i Danmark og gerne vil blive i landet.

”Når det gælder om at imødegå manglen på arbejdskraft, så er der helt sikkert noget at komme efter ved at rekruttere internationale dimittender,” lyder det.

Største stigning siden finanskrisen – men det offentlige trækker ned

Stigningen på 6,5 procent er den største stigning for de privatansatte siden finanskrisen. I periode 2007 til 2008 lå stigningen på 6,7 procent.

Til gengæld har de offentligt ansatte medlemmer fået en langt mindre stigning fra 2022 til 2023 på 3,7 procent. Konkret er de statslige ansatte steget med 3,4 procent, mens de ansatte i kommuner og regioner er steget med 4,3 procent.

Læs lønopgørelsen her.