Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Morgen-briefing: Ny virkelighed: Omsætningen i dansk nethandel falder / Ikea tilbagekalder oplader: Risiko for stød og forbrænding / Hundrevis af fyringer hos Google

Morgen-briefing: Ny virkelighed: Omsætningen i dansk nethandel falder / Ikea tilbagekalder oplader: Risiko for stød og forbrænding / Hundrevis af fyringer hos Google

God morgen og velkommen til Computerworlds morgen-briefing 11. januar 2024.

Dagens første nyhedsoverblik er sammensat af din morgenvært, Niels de Boissezon.

Ny virkelighed: Omsætningen i dansk nethandel falder

Den danske e-handel har mødt flere udfordringer i 2023, hvilket har betydet et fald i omsætningen i forhold til året før.

” Dansk e-handel har de seneste par år mødt en ny virkelighed, hvor de vilde vækstrater, vi så under coronakrisen, er afløst af forsigtige forbrugere og nulvækst,” lyder det i en meddelelse fra brancheorganisationen Dansk Erhverv.

Omsætningen i 2023 er i indeks 95, svarende til et fald på fem procent i forhold til året før.

”Det skal dog siges, at tallene dækker over s360s kunder, og selvom det er ganske repræsentativt, så er der også mange netbutikker, der har haft et godt salg. Det er vigtigt at understrege, at det altså langt fra er alle, som er ramt af vigende salg,” påpeger e-handelsdirektør i Dansk Erhverv, Niels Ralund som samtidig noterer at nogle netbutikker er blevet ramt af både en vigende toplinje og omkostninger med vokseværk.

Ikea tilbagekalder oplader: Risiko for stød og forbrænding

Den svenske møbelgigant har over årene tilbudt en støt voksende portefølje af elektronik. En af disse enheder trækkes nu tilbage fra markedet efter at det vurderes at udgøre både en fare for stød og forbrændinger.

Modelen hedder ÅSKSTORM 40W USB og er en mørkegrå 3-i-1 USB-oplader med et karakteristisk sleevet kabel. Sidstnævnte har vist at kunne slides i stykker med tiden, når kablet vikles omkring ladere.

Opladeren kan identificeres m ed nummeret ICPSW5-40-1, som findes på en etiket på bagsiden af USB-opladeren eller artikelnummeret 504.611.93.

Ikea beder om at få returneret alle de berørte opladere tilbage. De kan afleveres i et af IKEAs varehuse, hvor kunderne kan få pengene tilbage. Kvittering er ikke nødvendig.

Hundrevis af fyringer hos Google

Googles moderselskab, Alphabet, melder ud at hundredvis af medarbejdere skal fyres, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Fyringerne vil primært berøre de ansatte, der arbejder på selskabets stemmestyrede assistent, Google Assistant samt lignende roller i selskabets device- og services-team.

Google har igennem 2023 skilt sig af med omkring 12.000 medarbejdere over flere runder, hvor der blandt andet er blevet skåret ind mandskabet på tværs af koncernens organisation. Det svarer til omkring seks procent af selskabets samlede stab.

Senest har selskabets fremvist planer for en massiv omorganisering af koncernens 30.000 mand stærke annonce-enhed, som skal trimmes i takt med at kunstig intelligens overtager funktioner.

Det globale elbilssalg stiger med 31 procent i 2023

Salget af elektrificerede elbiler på klodens veje er steget med 31 procent i året, der gik. I tallet indgår både nye elbiler samt plug-in hybrider, der kan køre på el alene.

Det viser tal fra markedsanalysehuset Rho Motion.

I forhold til 2022 udgør det en faldende tendens, hvor det blev til en vækst på 60 procent for elektrificerede biler.

”Vækstraten er faldende, men det er hvad der kan forventes i voksende marked som dette,” lyder det fra dataanalytiker fra Rho Motion, Charles Lester til nyhedsbureauet Reuters – ”Man kan ikke fordoble hvert år”.

Han estimerer at 2024 vil minde om 2023 og at antallet af nye elbiler vil stige med mellem 25 og 30 procent.