Artikel top billede

(Foto: ASML/PR)

Efter amerikanske sanktioner: Kina har skruet gevaldigt op for indkøb af avancerede it-maskiner i Vesten

Kina har alene over det seneste år opkøbt maskiner til produktion af chip for mere end 280 milliarder kroner.

Kina har i det seneste år skruet markant op for landets opkøb af det dyre og stærkt avancerede maskineri, der anvendes til produktion af chip.

Ifølge en ny opgørelse fra Bloomberg har kinesiske selskaber alene i løbet af det seneste år købt produktions-udstyr af ikke-kinesiske selskaber for 40 milliarder dollar - omkring 280 milliarder kroner.

Det svarer til en vækst på 14 procent i forhold til 2022 - selv om Kinas generelle import af udenlandske varer i samme periode faktisk dykkede med 5,5 procent.

Ifølge Bloomberg er de kinesiske virksomheder meget hurtigt kommet i gang med i stor hast at bygge de avancerede chipfabrikker - de såkaldte fabs - i Kina.

Det sker efter, at USA i stor udstrækning har sat proppen i for eksport af avanceret amerikansk teknologi fra amerikanske virksomheder til Kina.

Det har ramt hele den kinesiske it-industri, som har været tvunget til at lette foden fra speederen og skrue ned for vækstambitionerne i det intense kapløb med USA.

Det er kun få uger siden, at Europas største teknologi-virksomhed, hollandkske ASML, fik tilbagekaldt sine tilladelser til eksport af en række maskiner til Kina.

ASML tjener tykt på at udvikle og bygge stærkt avanceret maskineri til netop fabs.

Den havde kineserne godt set komme, så den hollandske chip-industri har solgt mange dyre maskiner til kinesiske kunder i løbet af det seneste år, skriver Bloomberg.

Alene i december steg Kinas import af hollandsk litografi-udstyr eksempelvis med 1.000 procent til mere end en milliard dollar i forhold til samme periode et år tidligere.