Artikel top billede

Bog: Nogle ting ændrer sig bare aldrig

I ny bog fortæller finansjournalist underholdende og indsigtsfuldt om nogle af de konstanter, som mennesker – alle gode viljer til trods – har svært ved at undslippe.

Det så flot ud på papiret, når Sovjetunionen vedtog sine femårsplaner.

Men gang på gang blev de møjsommeligt lagte planer overtrumfet af omstændigheder, som medlemmerne af det magtfulde politbureau absolut ingen indflydelse havde på.

Ligeledes kræver præsidenter og andre politiske topchefer ofte svar på sandsynligheden for succes, før de giver grønt lys for et eller andet initiativ.

Også selv om både de selv og alle andre udmærket ved, at den slags vurderinger sjældent er det papir værd, de er skrevet på.

For som poeten Mike Tyson senere konstaterede: “Everyone has a plan until they get punched in the mouth.”

Men netop menneskehedens stædige og ofte forgæves trang til at planlægge og forsikre sig ud af alt er central pointe i den nye ”Same as Ever: A Guide to What Never Changes,” der er skrevet af den amerikanske finansjournalist Morgan Housel.

Den handler om netop dét: Nemlig at opridse nogle af de faktorer, som midt i en ellers ekstremt omskiftelig verden aldrig ændrer sig.

Housel konstaterer således, at alt fra vores anvendelse af teknologi til baggrunden for krige og konflikter er drevet af præcis de samme faktorer nu som for 10.000 år siden.

Herunder blandt andet misundelse, ønsket om at minimere risici samt helt banale ”os-mod-dem”-mekanismer.

Tilsvarende ønsker de fleste rigdom og et langt, sundt liv. Hvilket jo i langt, langt de fleste tilfælde nås ved – over mange år – konsistent at bruge færre penge end man tjener samt ved at leve sundt.

Alligevel er der kolossale formuer at tjene på de millioner af mennesker, som søger en hurtig genvej til enten det ene eller det andet.

Det lyder på mange måder en smule banalt, og det er det ofte også. Men forfatteren fremdrager så mange og ofte ganske underholdende eksempler, at man nærmest flyver gennem bogen.

Således understreger han også en anden af sine centrale pointer: Nemlig at evnen til at fortælle en god historie er et af de afgørende elementer, hvis man vil have succes med et eller andet.

Men det kan man enten få syn for ved at læse bogen eller se et af de interviews, der ligger på YouTube med forfatteren – for eksempel dette.

Titel: Same as Ever: A Guide to What Never Changes

Forfatter: Morgan Housel