Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Morgen-briefing: Apple lancerer ny AI-model: MGIE / Nvidia er på nippet til at overhale Amazon og Google / Det open source sociale medie Bluesky åbner for alle

Morgen-briefing: Apple lancerer ny AI-model: MGIE / Nvidia er på nippet til at overhale Amazon og Google / Det open source sociale medie Bluesky åbner for alle

God morgen og velkommen til Computerworlds morgen-briefing torsdag 8. februar, hvor dagens tidlige nyhedsoverblik serveres af din morgenvært, Niels de Boissezon.

Dagen byder på en spritny storskalasprogmodel, signeret af Apple, mens chip-giganten Nvidia ræser op af listen over klodens mægtigste virksomheder.

Apple lancerer ny AI-model: MGIE

Apple slipper en ny open-source baseret AI model kaldet MGIE (MLLM Guided Image Editing).

Her anvendes en multimodal storskalasprogmodel til at forstå brugerinput til at modificere og retouchere billeder ned på pixel-niveau.

Modellen kan benyttes til en række operationer såsom Photoshop-lignende fotoredigering, foto-optimering samt lokal retouchering som eksempelvis udskiftning af baggrunde eller fjernelse af personer i et billede, skriver netmediet Venturebeat.

Modellen er skabt i samarbejde med forskere fra University of California i Santa Barbera i Californien.

MGIE-modellen er tilgængelig som et open-source projekt på Github-biblioteket.

Nvidia er på nippet til at overhale Amazon og Google

Chip-giganten Nvidia er på nippet til at overhale endnu en tech-gigant mål på børsværdi.

Efter et massivt kursridt, drevet af Nvidias salg af AI-optimerede chips, er selskabet nu på nippet til at overhale e-handelsgiganten Amazon og søgegiganten Google, skriver Reuters.

Selskabets samlede børsværdi lyder på 1.767 milliarder dollar, faretruende tæt på Amazons 1.767 milliarder dollar og Googles 1.812 milliarder dollar.

Lykkedes det for Nvidia at overhale sine to nærmest konkurrenter, vil Nvidia blive klodens fjerdestørste virksomhed målt på markedsværdi. Klodens tre største virksomheder er i dag Microsoft, Apple og Saudi Aramco.

Det open source sociale medie Bluesky åbner for alle

Efter Elon Musks overtagelse af det sociale medie Twitter, nu kaldet X, begyndte flere brugere at søge mod alternativer efter at rigmanden lavede om på platformens moderation og algoritmer.

Et af alternativerne er det open-source baserede Bluesky, som indtil den uge har krævet en invitation, for at blive del af netværket.

Nu åbner Bluesky portene for alle, hvilket på et døgn har fået antallet af brugere til at eksplodere fra tre til knap fire millioner brugere, skriver netmediet TechCrunch.

Bluesky er fortsat lilleput blandt de Twitter alternativer, som er dukket på det seneste her tæller det ligelede open-source baserede Mastodon 8,7 millioner brugere, mens Metas Threads tæller 130 millioner brugere.

Disney investerer 10 milliarder kroner i selskabet bag Fortnite

Disney og spilmagerne bag succesen ’Fortnite’, Epic Games’ indgår en kæmpemæssig aftale.

Disney vil investere i alt 1,5 milliarder dollar, svarende til knap 10,4 milliarder kroner i virksomheden, mod at denne vil samarbejde om nye spiltitler og underholdning centreret om Disneys underholdningsunivers.

Det oplyser selskaberne i en pressemeddelelse.

Dermed vil Disney få rutinerede kræfter til at vække selskabets omfattende katalog af universer fra isney, Pixar, Marvel, Star Wars, Avatar med flere.

Handlen skal godkendes af myndighederne, inden den kan gennemføres, noteres det.