Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: EU Kommissionen / Xavier Lejeune)

Margrethe Vestager advarer Apple og Meta: Vi er i sving med at tjekke, om jeres nye gebyrer er i strid med de skrappe regler i Digital Markets Act

EU-kommissær Margrethe Vestager hæver nu en advarende pegefinger over for Apple og Meta. Digital Markets Act skal give brugerne flere valgmuligheder, og jeres nye gebyrer kan lægge hindringer i vejen for netop det.

Kun fem dage efter, at EU’s banebrydende nye Digital Markets Act (DMA) er trådt i kraft, må EU-Kommissær Margrethe Vestager hæve stemmen over for to af de seks it-giganter, som er omfattet af lovgivningen.

Loven skal forhindre, at de seks it-giganter, der driver nogle af internettets største platforme, misbruger deres dominerende markedspositioner, og dermed er det forhåbningen, at loven kan sikre en mere fair konkurrence.

Men Apple forlanger 50 Euro cents pr. brugerkonto, som større app-udviklere skal betale, uanset om de bruger Apples betalingsservices eller ej, og det har affødt kritik fra blandt andre Epic Games, som står bag det meget populære spil Fortnite, og som længe har været en skarp kritiker af Apples betalingsregler.

Margrethe Vestager siger til Reuters, at EU er meget opmærksom på netop Apples nye gebyrpolitik.

“Der er forhold, vi er meget interesseret i. For eksempel om Apples nye gebyrstruktur i realiteten betyder, at det slet ikke er attraktivt at udnytte fordelene ved DMA. Det er sådan noget, vi vil undersøge”, siger hun.

Hun advarer også Apple og andre af it-giganterne mod at tage modet fra brugere, der vil skifte til en rivaliserende udbyder ved at tale nedsættende om rivaliserende virksomheder. Apple har eksempelvis argumenteret for, at nogle brugere kan blive udsat for en sikkerhedsrisiko.

Men den slags opførsel vil EU også gøre til genstand for en undersøgelse.

Margrethe Vestager kalder det uklogt at argumentere for, at nogle services er usikre at bruge, for det har intet med DMA at gøre.

Formålet med DMA er eksempelvis at åbne for, at andre serviceudbydere kan bruge Apples styresystem, og hvordan de vil sørge for sikkerhed er deres sag, fastslår hun.

Facebook-ejeren Meta er også i Vestagers fokus i forhold til DMA.

Meta har indført en gebyrstruktur for brugere af Facebook og Instagram, som Margrethe Vestager forholder sig kritisk til - også selvom Meta netop har besluttet af sætte gebyret ned.

Margrethe Vestager siger til Reuters, at der er mange måder at kapitalisere på sine serviceydelser, og at EU vil fortsætte dialogen med Meta i bestræbelserne på at få Meta til at overholde DMA.