Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: EUROPEAN UNION / Zucchi Enzo)

EU åbner sager mod Apple, Google og Facebook om overtrædelse af Digital Markets Act

Knap tre uger efter EU's nye omfattende lovpakke bliver tre storstilede sager nu ført.

Knap tre uger efter at den omfattende EU regulering af digitale markeder, ’Digital Markets Act’ (DMA) trådte i kraft, har EU-Kommissionen nu de tre tech-tenorer Apple, Google og Meta i sigtekornet.

De tre amerikanske tech-giganter undersøges nu for, om deres ageren er i strid med lovgivningen, der skal sikre sund konkurrence inden for unionens digitale markeder, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Til grund for undersøgelsen er, at kommissionen vurderer, at de tre tech-giganter synes at bryde DMA-lovene på følgende vis:

  • Apples giver selskabets egen app-store samt sin egen ’Safari’ browser en uforholdsmæssig fordel.

  • Googles giver sin ’Play’ app-butik samt sin egen søgemaskine en uforholdsmæssig fordel.

  • Metas opkrævning for at undgå uforholdsmæssig datadeling på sociale platforme som Facebook og Instagram.
EU-lovpakken sigter efter at forhindre såkaldte ’gatekeepers’ fra at bruge deres ledende position på markedet til at udkonkurrere udfordrere indenfor digitale markeder såsom søgemaskiner, sociale netværk og app-platforme.

Viser det sig, at selskaberne har forbrudt sig mod DMA-lovene, kan de pålægges klækkelige bøder med bødesummer på op til 10 procent af den årlige globale omsætning.

EU’s leder af Industrikommissionen, Thierry Breton, regner med at undersøgelsen af de tre tech-giganter vil være over inden årets udgang, lyder det ved et pressemøde fra myndigheden.