Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: Alexander Haslund)

Tusindvis af statsansatte ramt af nedbrud – nu løfter Statens It sløret for årsagen

Det store it-nedbrud, der tirsdag ramte tusindvis af statslige ansatte, giver alvorlige ridser i lakken, erkender direktør i Statens It, Michael Ørnø.

Det var en software-fejl, der var skyld i det nedbrud, som ramte Statens It tirsdag.

Statens it oplyser i en skriftlig meddelelse, at software-fejlen ramte en central netværkskomponent i et af myndighedens datacentre, hvilket førte til forlængede logon-tider.

Helt konkret havde det ifølge Computerworlds oplysninger den konsekvens, at medarbejdere i flere ministeriernes havde store problemer med at få adgang til deres e-mail og andre it-systemer, som Statens It står for driften af.

Eksempelvis blev statens økonomisystem Navision Stat og Statens Budgetsystem ramt af ned bruddet.

Statens It står for it-driften i 21 ministerier og de underliggende styrelser, og i alt bliver systemer, der drives af Statens It, brugt af omkring 40.000 ansatte i staten.

Alvorlige ridser i lakken

Ifølge Statens It var der både udfald tirsdag i dagtimerne og tirsdag aften, men i løbet af aftenen var forbindelsen til netværket blev genetableret og der var igen normal drift.

“Statens It lever af at levere stabil it-drift, så det giver naturligvis nogle alvorlige ridser i lakken og har store konsekvenser for vores kunder, når problemer af den kaliber som tirsdagens netværksproblemer rammer os. Vi er nu i gang med at udbedre softwarefejlen i samarbejde med vores leverandør,” oplyser direktør i Statens It, Michael Ørnø, i et skriftligt citat fremsendt til Computerworld.

Allerede tirsdag oplyste pressechef i Statens It, Rasmus Onskrev Kremmer, overfor DR, at intet tydede på at der var tale om et cyberangreb.