Artikel top billede

(Foto: Bogdan Hoyaux / Bogdan Hoyaux)

Venstre vil oprette cyberbrigade og styrke europæisk it-forsvar markant

Regeringspartiet Venstre har i forbindelse med det kommende Europa-Parlamentsvalget 9. juni lanceret et EU-forsvarsudspil, hvor man blandt andet lægger op til oprettelsen af en europæisk cyberbrigade.

Venstre har netop præsenteret deres nye EU-forsvarsudspil, som de mener skal styrke både Danmark og Europa i en tid med stigende sikkerhedstrusler - både på landjorden, men også i cyberspace.

Udspillet, der bærer titlen "Et stærkt Danmark i et sikkert Europa", omfatter syv konkrete forslag, hvoraf flere af punkterne har særlig interesse fra et it- og tech-perspektiv, hvormed partiet ud over at styrke det militære samarbejde også vil øge EU's modstandsdygtighed over for it- og cybertrusler.

Vil oprette cyberbrigade

Det gælder blandt andet punktet, der handler om at oprette en cyberbrigade samt styrke cyber-samarbejdet i EU.

I udspillet understreges vigtigheden af at kunne modstå og reagere på de stadigt hyppigere cyberangreb, som ofte stammer fra fjendtlige aktører som Rusland.

Ifølge Venstre skal den cyberbrigade, som man foreslår bliver oprettet, være med til et "trykke igen i den hybride krig mod fremmede magter, når der udføres koordinerede hybridangreb mod EU’s medlemslande," lyder det blandt andet.

Ifølge partiet mangler der på nuværende tidspunkt centraliserede ressourcer og ekspertise til at tackle cybertruslerne, der udfordrer EU's sikkerhed. Derfor lægges der op til, at man fra EU-landenes side puljer ressourcerne på cybersikkerhedsområdet og på den måde mere effektivt kan stå imod russiske cyberangreb.

Dette omfatter koordination mellem medlemslandenes eksisterende reaktionsteams (CSIRT) og sikkerhedsoperationscentre (SOC), samt etablering af en EU-reservestyrke af frivillige cybereksperter, der kan sættes ind i særligt tilspidsede situationer, fremgår det af udspillet.

Investeringer i forsvarsindustri og teknologi

Venstre lægger desuden vægt på at øge investeringerne i forsvarsindustrien, fremgår det af udspillet.

Et af de syv initiativer, partiet foreslår, er, at den Europæiske Investeringsbank (EIB) skal udvide sit mandat til også at inkludere investeringer i forsvarsteknologi og våbenproduktion.

Dette skal ifølge Venstre hjælpe med at imødekomme den stigende efterspørgsel efter forsvarsmateriel og sikre, at Europa har en stabil og pålidelig forsyningskæde.

"Vi foreslår, at mandatet for investeringer udvides, så den europæiske investeringsbank også kan investere i europæiske virksomheder, der producerer våben og ammunition," lyder det blandt andet i udspillet.

Desuden ønsker partiet, at ATP også skal påtage sig et større ansvar ved at investere i den danske og europæiske forsvarsindustri.

Det vil - ud over at bidrage til at styrke Europas forsvarskapacitet - også skabe arbejdspladser og økonomisk vækst i regionen, lyder det i udspillet.

Samtidig vil man afsøge muligheden for, om forsvarsinvesteringer fremadrettet kan markedsføres som bæredygtige, så man tilføjer et 'D' til det i forvejen eksisterende ESG. Dette 'D' vil stå for 'Defence' og skal ifølge partiet være et udtryk for virksomheders samfundsansvar.

De syv punkter, Venstre konkret foreslår


PunktBeskrivelse
1. EU-indsatsstyrke ved ydre grænserEtablering af en indsatsstyrke, der kan mobiliseres til at beskytte EU's ydre grænser i kritiske situationer.
2. Cyberbrigade og styrket cybersamarbejdeOprettelse af en cyberbrigade og styrket samarbejde mellem medlemslandenes cybersikkerhedsressourcer for at modstå og reagere på cybertrusler.
3. Ukraine og European Defence FundTilslutning af Ukraine til European Defence Fund for at støtte deres forsvarsindustri og fremme forsvarsindustriens konkurrenceevne og innovationskapacitet i hele EU.
4. Hjælp til ukrainsk forsvarsindustriEU-støtte til opbygning af kapacitet til vedligeholdelse og produktion i den ukrainske forsvarsindustri, samt fremme af investeringer i Ukraine.
5. Flere investeringer i forsvarUdvidelse af EIB's mandat til at inkludere investeringer i forsvarsteknologi, samt ATP's involvering i investeringer i forsvarsindustrien.
6. Udpegning af en forsvarskommissærOprettelse af en EU-forsvarskommissær for at koordinere og styrke den fælles sikkerheds- og forsvarspolitik.
7. Øget egenproduktion af ammunition og våbenFremme af EU's kapacitet til at producere ammunition og våben for at sikre en stabil forsyningskæde og mindske afhængigheden af eksterne leverandører.