Frygt for børns pc-spil rammer ved siden af

Dansk hjerneforsker mener at børn bliver underudviklede, hvis de ikke supplerer computerspil med skak og andre gammelkendte brætspil. Spilforskere undrer sig såre over kritikken og over, at alle spil skæres over samme kam.

Hjerneforsker Kjeld Fredens mener, at børn bliver dummere end nødvendigt, hvis computerspil er den eneste type spil, som de spiller.

Ifølge Kjeld Fredens lærer børn ikke at tænke strategisk og langsigtet gennem computerspil.

Kjeld Fredens opfordrer derfor forældre, skoler og fritidshjem til at slukke for computeren og tage brætspil som ludo og skak frem.

Udmeldingen er blevet bragt uimodsagt i medierne vidt og bredt i løbet af den seneste uge.

Det får nu to danske spilforskere til at tage bladet fra munden.

- Man kan ikke sammenligne 'Counterstrike' og skak. Men der er masser af spil, der stimulerer de samme ting som skak, især i strategispil hvor du ikke kan vinde, hvis du ikke tænker langsigtet, siger Lars Konzack.

Han er adjunkt i digitale medier, spilforsker ved Aalborg Universitet og formand for netværket Spilforskning.dk.

- I princippet er påstanden ikke urealistisk, men jeg synes, den mangler dokumentation, som de fleste andre påstande om computerspil. Det er svært at påvise sammenhænge, siger Jonas Heide Smith, spilforsker ved IT-Universitetet i København, og næstformand i netværket.

Børn vokser med spil
Spilkritik rummer som regel også en frygt for at computerspil skaber vilde, asociale børn, der vil blive tabere som voksne.

- Computerspil adskiller sig fra brætspil ved at du kan spille alene. Men når børn bliver større, er det sjovere at spille sammen med andre, fordi det er mere udfordrende. Online-rollespil kræver meget mere social adfærd end for eksempel at læse en bog, der er en meget asocial aktivitet, siger Jonas Heide Smith.

Som han ser det, så er der en meget naturlig udvikling i børns spillestil. De hjælpes først, spiller så alene og indgår senere i online-fællesskaber, hvor kammeraterne ofte følger med ind i spillet.

Børnene lærer at håndtere mange forskellige typer spil og måder at agere på i forhold til det enkelte spils regler.

- Et kompliceret spil som 'World of Warcraft' kræver at man indgår i et team. Dem, der spiller skydespil for sig selv, får en umiddelbar tilfredsstillelse, men forstår ikke alle de referencer, der ligger i spillet. Det er en bestemt type, der bliver tiltrukket af de afstumpede spil, forklarer Lars Konzack.

Kjeld Fredens er ikke en hr. hvem-som-helst. Han er udviklingschef ved Vejlefjord Center for udvikling og genoptræning, har været læge og hjerneforsker ved Århus Universitet, er medlem af Undervisningsministeriets Kompetenceråd, forfatter og en flittig foredragsholder.

De to forskere peger hver især på forskellige punkter, hvor de mener at Kjeld Fredens er gået galt i byen.

- På mig virker han meget gammeldags. Han tager fejl, fordi han ikke forstår nørdkulturen, at spil har forandret sig, og så det at forholde sig til flere forskellige verdener på en gang, siger Lars Konzack.

Nørdernes hævn
- Jeg bliver lidt irriteret over, at han ikke har det sociale og kulturelle med, som er i nørde/spillekulturen. Spil er en del af den kulturelle referenceramme. Dem, der kun spiller skak, falder bag af dansen, mener Lars Konzack.

Han mener, at nørdkulturen er slået igennem. Det er ikke bare i spil, men også i tegneserier og film, hvor blandt andet nørdklassikere som 'Ringenes Herre' er kommet ud til den brede masse. Lars Konzack ser det som en provokation mod det etablerede, det finkulturelle, den politiske kultur og resterne af 68'ernes kultur.

Alle de virkeligheder, som bliver præsenteret i spil og tegneserier hjælper børn til at håndtere den pluralistiske, post-industrielle verden, der ikke har en 'en virkelighed for alle', men hvor man kan navigere mellem fantasi og virkelighed.

- Nørderne er den kreative klasse og de bruger medierne til det yderste. Det er den stærke, intellektuelle del af befolkningen, der spiller. Det er de moderne og stræbsomme unge, understreger han.

IT-JOB
Se flere it-job hos
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Daxiomatic ApS
Salg, udvikling, implementering og servicering af software til ERP

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI og machine learning i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Vi kender til kunstig intelligens og machine learning, men hvordan udnytter vi dem i praksis? Hør om de aktuelle erfaringer med AI og machine learning, og bliv endnu klogere på fremtidens mulige tendenser, når det kommer til AI og machine learning.

02. marts 2021 | Læs mere


It-sikkerhedskontroller og -processer (How to)

Flere organisationer end nogensinde før bliver udsat for cyberangreb af hackere, der hele tiden finder nye veje og metoder, som de kan udnytte til at trænge ind i virksomhedernes systemer. På dette event kigger vi nærmere på, hvordan man opsætter de nødvendige it-sikkerhedskontroller og gør god brug af eksempelvis incident response, log management, penetrationstesting, awareness-træning, sikkerhedsopsætning og meget andet.

03. marts 2021 | Læs mere


Roundtable: Start opgøret med kompleksitet og det manglende overblik: Få styr på mulighederne og planen

Overblik og kompleksitet er derfor i fokus på dette digitale roundtable, hvor vi deler erfaringer fra digitale ledere i danske virksomheder. Her kan du blandt andet kan høre om, hvordan du bedst muligt sikrer dig overblik og reducerer kompleksiteten af dine it-systemer.

09. marts 2021 | Læs mere


Computerworld
Trump bønfalder Helle Thorning: Giv mig min Facebook-konto tilbage
Facebooks tilsynsråd, der har Helle Thorning-Schmidt i spidsen, har modtaget en erklæring fra Donald Trump, som ønsker at få genoprettet adgangen til sin Facebook og Instagram-konto.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
Job & Karriere
IBM Danmark trækker tilbud om frivillige fratrædelser tilbage for stort antal ansatte: "IBM har taget røven på sine ansatte"
Som led i IBM Danmarks store fyringsrunde fik 130 ansatte grønt lys til at forlade selskabet på en frivillig fratrædelsesordning. Men nu har IBM Danmark trukket det oprindelige tilbud tilbage for størstedelen af de ansatte.
White paper
Benefits of Automating P2P Processes
Purchasing and accounting departments are under constant pressure to boost efficiency. An ever-increasing number of processes to be managed; vacancies that cannot be filled; rising compliance demands: these are just some of the reasons why already heavy workloads keep growing. However, digitalizing and automating operational business processes can help reduce these workloads considerably. And when repetitive manual tasks such as data entry are eliminated, employees are freed up to focus on more challenging tasks. This white paper will outline just which tasks can be automated in purchasing and accounts payable departments, from issuing purchase requisitions to filing invoices in line with auditing standards. We will describe how daily operations in Purchasing and Accounting are changing, as well as the benefits that automation offers.