Filmelsker-sitet Scope fylder 10 år

Det danske filmsite Scope kan se tilbage på 10 yderst omskiftelige år, hvor ejere og medarbejdere er kommet og gået, men glæden ved levende billeder er intakt. Scope overlever, fordi ejerne har opgivet at tjene kassen og har overgivet sig til et enkelt mantra: Al magt til brugerne.

På 10 år har det danske filmsite Scope skiftet ejer tre gange og er gået fra at være pioner og dot.com-eventyr for at ende som et elsket og uafhængigt filmelsker-forum.

I Scope-databasen ligger nu blandt andet beskrivelser af 3.800 film, 33.000 brugerindlæg om film, 8.000 anmeldercitater og meget andet.

Der er omtrent 200.000 unikke brugere og 1,4 millioner sidevisninger ? om måneden.

Brugerne har taget magten
- Brugerne har taget magten. De skriver anmeldelser for at komme ud med deres begejstring, og velskrevne anmeldelser giver respekt fra de andre brugere, siger Mikkel Hvidtfeldt, en af de seks Scope-ejere og redaktør.

- Vi skaber bare rammerne, så folk kan snakke om film. Fremover vil vi øge brugerinvolveringen med flere funktioner, uddyber medejer Kristian Mørk.

Det kunne for eksempel være at lade brugerne selv skrive filmnyheder og ?sladder, uploade lister over filmsamlinger og i sidste ende åbne op for at brugerne kan bytte, købe og sælge film. Eller sågar at honorere de gode brugere.

De to medejere af Scope er ved at boble over med idéer til, hvordan man kan give mere kontrol til brugerne og i endnu højere grad skabe et film-community.

Historien kort
Scope stammer fra juli 1995, hvor tre net-begejstrede iværksættere fra Softwarefirmaet Mondo skulle bruge et dansk eksempel på, hvad det dengang ret ukendte internet kunne bruges til. Scope voksede, fik en fast redaktion og blev i 1999 købt af World Online, der i 2001 blev købt af Tiscali.

Gennem alle årene er brugerskaren vokset, men det er aldrig rigtigt lykkedes for de forskellige ejere at tjene penge på Scope. I 2002 besluttede fire afskedigede medarbejdere at købe Scope, så stikket ikke blev trukket ud. Mikkel Hvidtfelt og Kristian Mørk var med.

Den nuværende ejerkreds har ingen illusioner om at tjene kassen, og Scope kører nu som ambitiøst fritidsprojekt.

- Der er ikke krav om en bestemt bundlinje mere, og det giver frihed til at lave noget, der er mere græsrodsagtigt. Størstedelen af arbejdet ligger i opdateringen af sitet, men udfordringen kommer i den udvikling, vi har sammen med brugerne. Scope agerer udelukkende efter, hvad brugerne gerne vil have, siger Kristian Mørk.

Scope tjener nok penge ved indholdssalg til at holde skindet på næsen, så driften er dækket ind. Det er lysten, der driver det lille interessentskab.

- Det er i hvert fald ikke drømmen om millionen, medgiver Mikkel Hvidtfeldt, der ligesom alle Scope-folk har et andet job ved siden af.

- Vi kommer aldrig til at tjene så mange penge, at vi kan opgive vores almindelige jobs. Det er noget, vi laver om aftenen, når koner og børn er gået i seng. Scope er større end os selv. Det skal kunne leve, hvis vi finder på at lave noget andet, siger Kristian Mørk.

Fra kunst til popcorn
Scope tiltaler alle typer filmelskere, fra intellektuelle cineaster til Sofie Lassen-Kahlke-fans på syv år. Og det er også meningen.

Anmeldelser fra redaktionen er afløst af citater fra medierne og fra brugerne.

- Vi har taget konsekvensen af, at vi ikke kan skabe en profil, hvor Scope mener noget. Det lader vi brugerne om, og de afspejler befolkningen som den er flest, forklarer Kristian Mørk.

Scope er gået fra at være et små-elitært site, hvor film blev betragtet som kunst, til at have mere plads til popcornsfilm.

- Men det er jo også der, film er størst og bredest ude, forklarer Mikkel Hvidtfeldt.

IT-JOB
Se flere it-job hos
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI og machine learning i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Vi kender til kunstig intelligens og machine learning, men hvordan udnytter vi dem i praksis? Hør om de aktuelle erfaringer med AI og machine learning, og bliv endnu klogere på fremtidens mulige tendenser, når det kommer til AI og machine learning.

02. marts 2021 | Læs mere


It-sikkerhedskontroller og -processer (How to)

Flere organisationer end nogensinde før bliver udsat for cyberangreb af hackere, der hele tiden finder nye veje og metoder, som de kan udnytte til at trænge ind i virksomhedernes systemer. På dette event kigger vi nærmere på, hvordan man opsætter de nødvendige it-sikkerhedskontroller og gør god brug af eksempelvis incident response, log management, penetrationstesting, awareness-træning, sikkerhedsopsætning og meget andet.

03. marts 2021 | Læs mere


Roundtable: Start opgøret med kompleksitet og det manglende overblik: Få styr på mulighederne og planen

Overblik og kompleksitet er derfor i fokus på dette digitale roundtable, hvor vi deler erfaringer fra digitale ledere i danske virksomheder. Her kan du blandt andet kan høre om, hvordan du bedst muligt sikrer dig overblik og reducerer kompleksiteten af dine it-systemer.

09. marts 2021 | Læs mere


Computerworld
Trump bønfalder Helle Thorning: Giv mig min Facebook-konto tilbage
Facebooks tilsynsråd, der har Helle Thorning-Schmidt i spidsen, har modtaget en erklæring fra Donald Trump, som ønsker at få genoprettet adgangen til sin Facebook og Instagram-konto.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
Job & Karriere
IBM Danmark trækker tilbud om frivillige fratrædelser tilbage for stort antal ansatte: "IBM har taget røven på sine ansatte"
Som led i IBM Danmarks store fyringsrunde fik 130 ansatte grønt lys til at forlade selskabet på en frivillig fratrædelsesordning. Men nu har IBM Danmark trukket det oprindelige tilbud tilbage for størstedelen af de ansatte.
White paper
Benefits of Automating P2P Processes
Purchasing and accounting departments are under constant pressure to boost efficiency. An ever-increasing number of processes to be managed; vacancies that cannot be filled; rising compliance demands: these are just some of the reasons why already heavy workloads keep growing. However, digitalizing and automating operational business processes can help reduce these workloads considerably. And when repetitive manual tasks such as data entry are eliminated, employees are freed up to focus on more challenging tasks. This white paper will outline just which tasks can be automated in purchasing and accounts payable departments, from issuing purchase requisitions to filing invoices in line with auditing standards. We will describe how daily operations in Purchasing and Accounting are changing, as well as the benefits that automation offers.