Logning af tele- og internetdata er nytteløs

Regeringens og EU's storstilede plan om at logge internet- og teledata kan nemt omgås, konkluderer rapport fra Nordisk Ministerråd. Krypteret IP-telefoni og software til anonymisering gør det nemt for kriminelle at sløre aktiviteter.

Logning af borgernes internetadfærd og teleoplysninger er mere begrænsende for privatlivets fred end fremmende for bekæmpelse af kriminalitet, konkluderer en ny rapport fra Nordisk Ministerråd. Det skriver Børsen.

Rapporten samt fire delrapporter er udarbejdet af konsulentvirksomheden Deloitte, der påpeger at krypteret IP-telefoni samt programmer til anonymisering og kryptering gør det simpelt for kriminelle at sløre deres aktiviteter.

Omvendt risikerer den almindelige borger at få både privatliv og forretnings- hemmeligheder blotlagt.

- Kontrol og overvågningstiltag, der iværksættes for at opdage, overvåge og fange kriminelle, har ikke altid den ønskede effekt. De professionelle kriminelle kan anvende privatlivsfremmende teknologier til at gøre sig anonyme. Kontrol og overvågning rammer i stedet den lovlydige borger, skriver Deloitte i rapporten.

Ifølge Deloitte bør staten informere borgerne om de teknologiske muligheder, så de har mulighed for at være lige så anonyme som professionelle kriminelle.

Rapporten fra Nordisk Ministerråd kommer få dage efter, at Europa-Parlamentet har godkendt et nyt EU-direktiv, der giver medlemslande mulighed for at logge internet- og teledata i op til to år.

Den kommer samtidig få uger efter en ny handlingsplan fra den danske regering, der vil benytte it og overvågning til at slå hårdere ned på terror.

I rapporten anbefaler Deloitte meget klart, at politikerne overvejer både politiske mål og de samfundsmæssige konsekvenser, før der gives øgede beføjelser til Politiets Efterretningstjeneste, PET.

Deloitte har blandt andet trukket på en ekspertgruppe under Videnskabsministeriet ved udarbejdelsen af rapporten.

Relevant link

Nordisk Ministerråds rapport om It-privacy
http://www.norden.org/pub/sk/showpub.asp?pubnr=2005:590




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere