Dansk web-stavekontrol vækker opsigt

En 20-årig datalogistuderende fra Århus har udviklet en web-stavekontrol, som nu har titusindvis af besøgende. Hemmeligheden er teknologien Ajax, der hurtigt vinder popularitet blandt udviklere.

Titusindvis af brugere har de seneste dage fået interesse for en web-stavekontrol udviklet af 20-årige Amir Salihefendic, der læser datalogi på Aarhus Universitet.

Det sker efter omtale på nyhedstjenesten Digg, hvor brugerne selv bestemmer, hvilke nyheder der fortjener at blive bragt.

Omtalen skyldes ikke så meget selve oversætteren som det, at den er baseret på teknologien Ajax, der er et af tidens helt store emner blandt webudviklere.

Ajax er en forkortelse for asynkron JavaScript og XML.

Teknologien gør det muligt at skabe dynamiske web-applikationer i en normal webbrowser, uden brugeren skal vente på, at der indlæses nye sider.

Mere dynamisk

I eksemplet fra Århus kan man i sin webbrowser få en tekst tjekket for stavefejl og efterfølgende vælge alternativer til de ord, der er stavet forkert.

Det sker på en måde, som mest minder om et almindeligt tekstbehandlings-program.

- Brugernes interaktion bliver meget mere dynamisk, og så bliver applikationen meget bedre. I gamle dage skulle man først indtaste tekst og sende en request og vente på, at der kom en ny side, fortæller Amir Salihefendic.

Oversætteren er baseret på en blanding af stavekontrollen fra Google og open source-stavekontrollen Aspell.

Udviklingen er sket løbende over et par måneder, fordi Amir Salihefendic manglede en stavekontrol til et Ajax-baseret CMS-system, som han er ved at udvikle som studenterprogrammør for en afdeling på Aarhus Universitet.

Få danske eksempler

Dermed står han bag få af de kendte danske eksempler på web-applikationer, der benytter sig af Ajax.

Internationalt er teknologien mest kendt fra flere af Googles tjenester, heriblandt e-mail-tjenesten Gmail, Google Maps og senest Google Calendar.

Men i Danmark er det ifølge selvstændig it-konsulent Jeppe Cramon småt med firmaer, som har taget Ajax til sig.

- Det store gennembrud ligger et stykke herfra, for det er stadigt umodent på mange områder. Men der mangler også en erkendelse af, at den traditionelle webklient ikke er god nok længere, siger han.

Ajax-baseret portal

Jeppe Cramon er for tiden i gang med at udvikle en ny Ajax-baseret portalløsning for en dansk virksomhed, og han ser store fordele i både udviklingstid og brugervenlighed.

- Forskellige funktionelle områder på siden kommunikerer sammen via browseren og JavaScript i stedet for at kommunikere sammen via serveren. Den traditionelle måde at lave portaler på er alt for tung og langsom,
hvis du eksempelvis vælger en kunde fra en liste og vil det se nedenfor i en anden portlet, mener Jeppe Cramon.

Faldgruber

Han understreger dog, at der også er nye faldgruber.

Med Ajax kører applikationen primært i browseren via JavaScript i stedet for via serveren, og det giver problemer, når det skal virke i flere forskellige browsere.

- Så sent som i sidste uge havde vi eksempel på kode, der kører fint i Internet Explorer, men får en udgave af Firefox til at gå ned, fortæller Jeppe Cramon.

For at undgå den slags problemer er standardiserings-organet W3C ved at skabe standarder for den protokol, der bruges til at kommunikere mellem browseren og serveren.

Relevante link

Orangoo Spell Check
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Erhvervsakademiet Lillebælt
Udvikling og salg af klassebaseret undervisning, blandt andet inden for multimedie og it.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
De virker skræmmende godt: Med Apples nye Airtags kunne jeg spore mine chefer (og mine ting) med mobilen
Apples Airtags er uhyre effektive og lette at anvende - og det giver grund til bekymring.
Computerworld
Stor krise i den danske it-stjerne David Heinemeiers Hanssons firma: Her er historien om dramaet, der fik en tredjedel af de ansatte i Basecamp til at smække med døren
De ansatte har i hobe forladt David Heinemeier Hanssons amerikanske succes-firma Basecamp efter en intern racisme-debat. Hvordan kunne det gå så galt?
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Har du både dine applikationer og dit hoved i skyen?
Kan du nikke ja til en eller flere af disse situationer? • I bruger mange cloud-applikationer • I logger ind fra flere lokationer • I logger ind fra flere forskellige typer af devices Så kan du få stort udbytte af at læse dette whitepaper … Hver dag tilgår, navigerer og arbejder jeres medarbejdere i de applikationer, I har liggende i ”skyen”. Antallet af cloud-baserede applikationer stiger eksplosivt, så hvordan sikrer I ADGANGEN til dem og til de data, som applikationerne indeholder? Vel at mærke uden at gå på kompromis med BRUGERVENLIGHEDEN? Løsningen er Access Management, som er hovedtemaet for dette whitepaper.