Klik-patenter beskytter danske Targit

Det er lykkedes for danske Targit at hente patenter på noget så simpelt som klik-genveje. Firmaet sælger business intelligence-software, hvor der skal være færrest muligt klik til et godt beslutningsgrundlag.

Kunder, der investerer i en business intelligence-løsning (BI), vil have overblik, og de vil have det i en fart.

Det nordjyske softwarehus Targit udvikler BI-løsninger og udtager patent, hvis selskabet mener at have fundet en genvej til at opnå overblik med færre klik.

- Vores rolle er at lave BI-processerne, så den enkelte bruger opnår det størst mulige beslutningsgrundlag med færrest mulige klik med musen, forklarer Morten Middelfart, udviklingsdirektør, Targit.

At finde den slags genveje er udvikling på højt niveau, og Targit inddrager også kunstig intelligens (AI) i arbejdet med at skære produkterne til, så brugerens arbejde lettes, og antallet af klik reduceres.

- Efter min mening styrker det troværdigheden og din argumentationskraft over for kunderne, at du har patenter, der underbygger det, du siger, pointerer Morten Middelfart.

Han peger endvidere på, at Targits patenter hindrer, at produkterne umiddelbart kan kopieres.

To hjemme - og to på vej
Indtil videre har Targit fået udtaget to patenter, og der er to mere under behandling. I sidste instans bliver hvert patent typisk til to, fordi der udtages såvel et europæisk som et amerikansk patent.

Prisen ligger mellem 100.000 og 200.000 kroner fra opfindelsen er gjort, til der søges om patentet. Denne fase klares på et par måneder. Efterfølgende løber der omkostninger på til behandling og udtagning i de enkelte lande på 100.000-150.000 kroner. Alt i alt vil processen typisk tage to et halvt til fire år, vurderer Morten Middelfart.

- Vores erfaring er, at prisen falder i takt med, at man får en vis rutine i sine claims. Targits seneste patenter vil jeg anslå kommer til at koste omkring en kvart million kroner alt i alt, siger udviklingsdirektøren.

Targits salgsdirektør Flemming Madsen fortæller, at virksomheden er den næstmest succesfulde herhjemme til at udtage patenter på softwareudvikling.

Rasmus Andsbjerg, der er business intelligence-analytiker hos IDC, bifalder Targits fokus på patenter:

- Ved at udtage et patent hver gang selskabet har gjort en væsentlig opfindelse, sikrer det sig mod, at produkterne kopieres.

Måske til salg
Targit samarbejder tæt med Microsoft og sætter en ære i at supportere BI-produkter fra Microsoft så snart, de rammer forhandlernes hylder.

- Da Microsoft lancerede SQL Server 2005 sidste år, var vi klar med produkter, der understøttede, den samme dag, siger Flemming Madsen.

Targit leverer adskillige BI-produkter, der er klar til at blive lagt oven på systemer som Axapta og Navision.
På spørgsmålet om Targit er til salg, hvis Microsoft skulle være interesseret, svarer Flemming Madsen:

- Skulle Microsoft være interesseret, vil jeg tro, at aktionærerne vil vurdere et eventuelt bud. Det er vel almindeligt købmandskab, lyder det fra salgsdirektøren.
Analytikeren Rasmus Andsbjerg, mener, at Microsoft ville gøre et udmærket køb, hvis de overtog Targit.

- Ikke mindst fordi Targit er bundet stærkt sammen med Navision. Blandt andet har de lavet et fremstød i USA sammen med Microsoft, hvor de er "foretrukken partner" på Navision-løsninger, siger analytikeren.

Fra rødt til sort
Fra 2004 til 2005 gik Targit fra millionunderskud til ditto overskud. Ifølge salgsdirektøren er omsætningen vokset de sidste fire-fem år med 30-50 procent hvert år.

- Vi offentliggør ikke vores omsætning, men den er bestemt ikke noget at være flov over, siger Flemming Madsen, der også forventer, at omsætningen vokser med 30-50 procent i år.

De primære konkurrenter for Targit afhænger af hvilket segment, vi er i. Men spillere som Targit ofte møder er navne som Cognos, Business Objects og SAS Institute.

Blandt Targits dedikerede forhandlere finder man navne som Columbus IT Partner, EDB Gruppen, WM-data og Tectura. De sælger primært Targit løsninger i forbindelse med Navision og Axapta implementeringer. Øvrige Targit forhandlere er de dedikerede business intelligence huse Sigma, Accobat og SoftwareIQ.

Det eneste, IDC umiddelbart kan komme i tanke om, der kan give skår i Targits succes, er, hvis Microsoft selv begynder at levere BI-overbygninger til sine egne løsninger. Det ville koste markedsandele og sandsynligvis lægge en dæmper på Targits vækst.


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Bording Data A/S
Udvikling og salg af software til integration, kommunikation og e-handel samt ERP med fokus på detailhandlen, digitale abonnementer og dagblade/magasiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud computing 2017: Få styr på de nye løsninger og teknologier

Cloud-markedet boomer i disse år - og det samme gør mængden af leverandører, løsninger og leverancemodeller. Få styr på de nyeste cloud-teknologier og -løsninger.

10. maj 2017 | Læs mere


Mulighederne med 3D-print: Fra prototype til produktion

3D-printerne kan revolutionere hele industrier og rummer et kæmpe potentiale for din virksomhed. Vi sætter fokus på alle de nye muligheder med 3D-print - fra prototype til produktion. Kom og hør eksperterne og se live demo.

17. maj 2017 | Læs mere


Internet of Things er klar til næste fase: Forretning, teknologi og sikkerhed

Der er blevet talt og skrevet meget om Internet of Things i de senere år. Internet of Things bevæger sig nu ind i en ny fase, hvor løsningerne og anvendelsesmuligheder stiger hastigt i antal samtidig med at det egentlige potentiale er klart til at blive indfriet. Vi sætter fokus på forretningsmulighederne og hvordan I kan komme igang samt på udfordringer med sikkerhed, privacy og it-drift.

23. maj 2017 | Læs mere


Computerworld
Danske netbanker og Nets ramt af massive it-problemer: Her er årsagen
Opdateret torsdag morgen: En stribe danske netbanker samt Nets var onsdag ramt af store problemer med blandt andet betalinger og pengeoverførsler. Samtidig blev DSB ramt af et totalt nedbrud.
CIO
Tidligere it-topchefer fra Saxo Bank og DSB klar med stor dansk it-satsning: Satser massivt på kunstig intelligens
To tunge danske it-profiler står bag et nyt it-selskab, der satser på det brandvarme marked for kunstig intelligens. Tidligere it-topchef i Saxo Bank står i spidsen for virksomheden, der allerede har en række store kunder og samarbejdspartnere på plads.
Comon
Anmeldelse: Flitsbuer og mekaniske fortidsøgler forenes på smukkeste vis i Horizon: Zero Dawn
Fremtids teknologi og stammesamfund blandes i knap så original, men imponerende spil-blockbuster.
Channelworld
White paper
Cloud transformation: Vind, træn eller tab
Dette whitepaper er for de virksomheder, der vil i gang eller er ved at træffe beslutningen om at gå i gang med migreringen til cloud.