En halv mia. kan sikre Danmark mobilt forspring

Et nyt supercenter for ­forskning og innovation kan styrke satsningen på mobile og trådløse teknologier. Det danske forskningsmiljø har verdensklasse, men de offentlige investeringer og styringen sakker bagud.

En halv milliard kroner over 10 år i nye bevillinger er prisen for at skabe et center for mobil forskning, uddannelse og innovation, der skal sikre udviklingen af de danske spidskompetencer på området.

En gruppe af eksperter og branchefolk foreslår i en ny rapport en markant satsning på den danske mobile- og trådløse industri.

Satsningen inkluderer store investeringer, øget samarbejde på tværs af eksisterende forsknings-institutioner og målrettede programmer for mobil udvikling, for eksempel i sundhedssektoren.

Centre of Excellence
Et afgørende element i anbefalingerne er skabelsen af et såkaldt Centre of Excellence på mobilområdet.

Denne nye enhed skal efter finsk model samordne forskning, uddannelser og innovation og dermed hjælpe med at sikre fortsat vækst.

– Der skal en strategisk indsats til, og denne enhed kan blive et omdrejningspunkt for vækst i branchen, siger Karsten Vandrup, forskningschef hos Nokia Danmark og formand for styregruppen for det teknologiske fremsyn, der har udarbejdet rapporten.

– Vores kortlægning og analyser af det danske mobile og trådløse miljø viser, at det har potentiale til at blive meget større, understreger Karsten Vandrup.

Vigtig vækstmotor for Danmark
Allerede i dag er mobilindustrien med over 12.000 ansatte og den højeste værditilvækst i it-branchen en vigtig vækstmotor for dansk erhvervsliv.

Men hidtil har den offentlige indsats på området været begrænset. Ifølge rapporten kommer omkring 95 procent af investeringerne i forskning og udvikling fra private virksomheder.

Der er brug for flere offentlige kroner til området, men også for bedre styring, vurderer Vandrup.

– Det er afgørende, at forskningsaktiviteterne bliver bedre koordineret, hvis Danmark skal klare sig i en globaliseret verden, hvor nogle af miljøerne er meget store.

Dansk forskning er ypperlig
En international benchmarking af det danske mobile forskningsmiljø, som styregruppen har fået foretaget, viser, at forskningen på området fuldt er på højde med og i nogle tilfælde overgår det niveau, man finder i andre globalt førende forskningscentre.

Den nye forsknings- og innovationsenhed skal derfor først og fremmest sikre, at synergierne mellem de eksisterende institutioner udnyttes fuldt ud, og at kontakten mellem forskningsmiljøerne og erhvervslivet udbygges.

– Forskningen skal kobles til det, der er brug for. Den udveksling er meget afgørende, siger Pouline Middleton, direktør for netværket Crossroads Copenhagen og medforfatter til rapporten.

Det teknologiske fremsyn på det mobile og trådløse område er bestilt af Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling.

Anbefalingerne skal debatteres på en konference i næste uge.


Læs mere om fremsynet i fredagens trykte udgave af Computerworld.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Premium
Office 365: Microsoft er klar med fire fikse features, der vil gøre dig til en bedre kollega
Kontorpakken Microsoft 365 udvides med en stribe funktioner, der gør det lettere at arbejde sammen og hjemme i en corona-præget tid.
Computerworld
Kinesiske TikTok lukker ned i Hong Kong efter indførelse af censur-lov
TikToks kinesiske moderselskab Bytedance lukker for adgang til den populære app i Hong Kong. Til gengæld vil en kinesisk version af appen fortsat være tilgængelig i Hong Kong
CIO
Torben Fabrin og Arla måtte på få dage omstille hele deres produktion da coronaen ramte
Da coronaen ramte verden måtte mejerigiganten Arla på få dage omstille sin produktion. Samtidig voksede salget massivt til supermarkeder mens institutioner og restauranter gik næsten i stå. Hør hvordan Arla kom gennem krisen ved blandt andet være klar med realtime analytics.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Hvad skal der til for at opgradere fra Dynamics AX til 365?
En del virksomheder står - eller vil snart stå - over for et vigtigt valg. Skal vi opgradere fra Microsoft Dynamics AX til 365? I denne folder kan du se, hvordan du får det bedste beslutningsgrundlag med en struktureret proces for at analysere, klassificere og afveje alle de vigtige aspekter. DU FÅR BLANDT ANDET SVAR PÅ DISSE SPØRGSMÅL: • Hvorfor er forarbejdet vigtigt? • Hvilke områder skal afdækkes? • Hvordan kommer jeg i gang?