Million-underskud til IBM i Danmark

Integrationen af de to opkøbte selskaber DMData og Mærsk Data har kostet IBM så mange millioner, at selskabet for første gang siden 2001 taber penge i Danmark. 2005 mundede ud i underskud på 87 millioner kroner.

Danmark er blevet en underskudsforretning for verdens største it-selskab, IBM.

For første gang siden 2001 måtte det danske selskab indkassere svidende røde tal på bundlinien i 2005, hvor selskabet tabte 87 millioner kroner.

Det er et betragteligt fald fra 2004, hvor IBM Danmark tjente 160 millioner kroner og er et foreløbigt lavpunkt for IBM siden rekordåret 2002, hvor IBM tjente mere end en kvart milliard kroner i Danmark.

Det viser IBM's netop offentliggjorte regnskabstal for 2005.

Vækst på omsætning
Tabet kommer, selv om IBM har haft en pæn vækst på omsætningen, der steg fra 7,2 milliarder kroner i 2004 til knap 10 milliarder kroner i 2005.

Både stigningen i omsætning og faldet i indtjening skyldes én ting, nemlig IBM's opkøb af Mærsk Data og DMData i 2004.

Ifølge IBM er underskuddet på 87 millioner kroner "påvirket af omkostninger i forbindelse med integrationen af DMData og Mærsk Data samt finansielle omkostninger relateret til opkøbet af disse selskaber".

110 mio. på integration
Samtidig har opkøbene bidraget til fremgangen i omsætningen, hvor salget af serviceydelser er gået op, mens produktsalget til gengæld er faldet.

I tørre tal har IBM spenderet knap 110 millioner kroner på såkaldte "omkostninger til koncernintegration".

Det dækker over ting som omskoling, møbler, lokaleindretning, konsulentbistand og meget andet i forbindelse med overtagelsen af de to selskaber, der næsten fordoblede IBM's medarbejderantal.

Samtidig løber de finansielle omkostninger - lån, renter, afskrivning af goodwill og lignende - i forbindelse med opkøbene op i knap 160 millioner kroner.

Pris ind til kroppen
IBM har holdt prisen for DMData og Mærsk Data tæt ind til kroppen siden opkøbet i 2004, men selskabet bogførte sidste år den tilkøbte værdi med fire milliarder kroner.

Trods tabet på 87 millioner kroner erklærer IBM's bestyrelse og administrerende direktør Lars Mikkelgaard-Jensen 2005-resultatet for "tilfredsstillende" i regnskabet.

Ledelsen bedyrer, at opkøbet af Mærsk Data og DMData danner grundlag for fremtidig vækst og nye forretningsmuligheder inden for serviceydelser.

Netop serviceområdet har været et kritisk område for IBM i de senere år, og netop bestræbelserne om at vinde styrke på dette så vigtige kerneområde for IBM var på mange måder årsagen til opkøbet af de to selskaber i 2004.

Fremgang på outsourcing
IBM har desuden været fremme i skoene på outsourcing-markedet, hvor selskabet har haft pæn fremgang.

Selskabet skriver i regnskabet, at det forventer, at væksten i 2006 mindst vil være på niveau med den almindelige markedsvækst på nøgleområderne.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra IBM's direktør for Danmark, Lars Mikkelgaard-Jensen.

IBM oplyser til Computerworld, at selskabet ikke kommenterer lokale tal, men kun det overordnede koncernregnskab fra moderselskabet.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Fuel your IT with the best-kept secret in IBM

It takes massive computing power to accurately calculate weather forecasts – and to secure that people and businesses are able to access detailed information about whether it is going to rain, shine, storm, or snow. In this seminar, you will have the chance to hear the British Met Office describe how they do exactly that.

28. januar 2021 | Læs mere


Sandheden om Schrems II – erhvervslivets nye Cuba-krise

Konsekvenserne af Schrems II kan meget vel gå hen og blive en af de største udfordringer for danske virksomheder i 2021. Så tjek ind på denne onlinebriefing, hvor den hemmelige Schrems II gæst, ComplyCloud og Datatilsynet giver dig indsigt i, hvad dommen i virkeligheden handler om, og hvilke menneskelige hensyn der ligger bag.

29. januar 2021 | Læs mere


Premium
Test: Dette smartwatch er som skabt til at krydse Gobi-ørkenen – men det fungerer også fint herhjemme
Garmin Instinct Solar er et af de første smart-ure, som slet ikke behøver at blive opladet – det har sin fordele og naturligvis også sine begrænsinger.
Computerworld
Biden sender skjult besked til kode-folket: "Hvis du læser dette, har vi brug for din hjælp”
En stående invitation er blevet opdaget i kildekoden på Det Hvide Hus' hjemmeside. Men den er kun til de eksperter, der selv kan finde den.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
White paper
Overser du muligheder for at optimere din Dynamics-investering?
Der er omfattende og ofte oversete muligheder for at understøtte centrale forretningsprocesser med Dynamics 365 Finance & Operations. For eksempel i form af fuld EDI-integration, som optimerer logistik og forsyning. Eller ved at automatisere håndteringen af konsignation eller centrale processer vedrørende elektronisk dokumentflow og dropshipping. Læs mere i dette whitepaper, der også går i dybden med fire konkrete cases.