YouTubes glemte stifter vil helst bare gå i skole

Jaweed Karim er manden, der i sin tid kom med idéen til YouTube, men han vil hellere gå i skole end arbejde for video-sitet, der netop er blevet solgt til Google for næsten 10 milliarder kroner.

De mange historier om Googles køb af video-hjemmesiden YouTube nævner kun to af stifterne, men ikke den tredje, som også er ham, der fik idéen. Det skriver New York Times.

Jawed Karim arbejdede sammen med Chad Hurley og Steven Chen hos PayPal, da salget af betalingstjenesten til eBay for 7,5 milliarder kroner gjorde dem alle tre velhavende i 2002.

Derefter mødtes de jævnligt for at brainstorme, og det var under en af de sessioner, at Jawed Karim kom med idéen til en hjemmeside, hvor brugerne kunne dele deres videoer.

Ville hellere studere

YouTube blev stiftet og drevet af Chad Hurley og Steven Chen, mens Karim vendte tilbage til sine datalogi-studier og nøjedes med en ubetalt rolle som rådgiver for YouTube.

Karim er ikke meget for at tale om penge, men siger, at han er en YouTubes største aktionærer, selv om han ikke ejer lige så mange aktier som de to andre stiftere.

- Bare størrelsen af den handel er så enorm, at den gør detaljerne irrelevante, siger Karim til New York Times om salget af YouTube til Google.

Investeringsvirksomheden Sequoia, der investerede i YouTube, ville gerne have beholdt Karim i selskabet.

- Jeg ville ønske, at vi kunne have overtalt ham til at blive i virksomheden. Karim er meget kreativ, og vi gjorde, hvad vi kunne, for at få ham til at ændre mening, siger Roelof Botha, partner i Sequoia, til New York Times.

At udvikle og lære

Jawed Karim blev født i Østtyskland i 1972. Familien flyttede først til Vesttyskland og senere til USA til byen St. Paul i staten Minnesota.

Karims far, Naimul Karim, er forsker hos 3M, mens moderen, Christine Karim, er assisterende professor i biokemi ved University of Minnesota.

- Det er vores liv at udvikle nye ting og være opmærksom på nye ting, siger Christine Karim til New York Times som en forklaring på sønnens interesse for teknologi og uddannelse.

Efter Highschool valgte Jawed Karim at studere på University of Illinois.

Det skyldtes blandt andet, at stifteren af Netscape, Marc Andreesen og andre af den populære web-browsers fødselshjælpere, har studeret på universitetet.

Nu hedder skolen Stanford, og den halve million kroner, uddannelsen koster, betaler Jawed Karim gerne for at få lov til at holde fast i studierne.

SU behøver han i hvert fald ikke.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere