Hemmelige jobklausuler hos A.P. Møller

A.P. Møller - Mærsk, der har 110.000 ansatte i over 125 lande, hindrer medarbejdere i at tage job hos IBM og omvendt. Det er konsekvensen af en kartel-aftale, som de to parter indgik, da IBM købte Mærsk Data i 2004.

Danmarks største virksomhed, A.P. Møller - Mærsk, og Danmarks største it-virksomhed, IBM Danmark, stavnsbinder deres ansatte via den hidtil største kendte jobkartel-aftale i Danmark, der hindrer de to selskabers medarbejdere i at få job hos den anden part.

Aftalen er hemmelig for medarbejderne, der ikke ved, at de er stavnsbundet.

Dermed stiller to af Danmarks største selskaber sig op i rækken af markante firmaer og organisationer, der har hindret medarbejdere i at skifte job.

Rækken tæller blandt andre Folketinget, fagforeningerne IDA og DJØF, Fujitsu Service, SDC Udvikling, Kommuneforsikring og Skandinavisk Tobakskompani.

Trimning af Mærsk Data
Computer-world er kommet i besiddelse af aftalen, der oprindeligt blev indgået mellem A.P. Møller - Mærsk og Mærsk Data i maj 2004, da forhand-lingerne om et frasalg af Mærsk Data til IBM var ved at falde på plads og A.P. Møller - Mærsk ønskede at gøre Mærsk Data mere attraktivt over for bejleren.

Da salget faldt på plads 17. august 2004, overtog den nye Mærsk Data-ejer, IBM, de juridiske forpligtelser i aftalen.

En af forpligtigelserne var en såkaldt non-solicitationsklausul, der forbyder virksomhederne på nogen måde at ansætte hinandens medarbejdere i to år.

Perioden på to år udløb i foråret 2006, men Computerworld erfarer fra to af hinanden uafhængige interne kilder fra selskaberne, at aftalen er blevet yderligere forlænget, så den fortsat binder medarbejderne i dag.

Computerworld har været i kontakt med en betroet medarbejder, der fornylig løb panden mod muren, da han ønskede at skifte job mellem de to selskaber.

Begrundelsen han fik, var netop, at den pågældende aftale var blevet forlænget.

Af frygt for sine fremtidige jobmuligheder ønsker kilden ikke at stå frem, men hans identitet er kendt af Computerworld.

Hans problemer med at skifte job findes i netop non-solicitationsklausulen.

Kan ikke rekruttere
- Klausulen betyder, at man ikke på nogen måde må forsøge at rekruttere eller ansætte medarbejdere hos den anden part eller den anden virksomhed, siger professor i erhvervsret på Handelshøjskolen i Århus, Ole Hasselbalch, som har læst den pågældende del af aftalen igennem.

Det er uklart, hvor mange af A.P. Møller - Mærsk og IBM´s tilsammen 440.000 ansatte verden over, der er omfattet af aftalen.

Men det er sandsynligt, at flere tusinde medarbejdere, der var direkte involveret i overdragelsen af Mærsk Data til IBM, var underlagt klausulens bestemmelser.

Ole Hasselbalch vurderer, at aftalen kan dække hele A.P. Møller - Mærsk Gruppen, der omfatter Mærsk Olie & Gas, Dansk Supermarked, Rosti, Maersk Linerederiet med flere.

– Det er svært at sige, om aftalen dækker alle aktiviteter hos A.P. Møller - Mærsk Gruppen, men den går meget vidt. Umiddelbart ser den ud til under visse omstændigheder også at dække andet end it-arbejde, siger Ole Hasselbalch.

Indføjet i rammeaftale
Den gigantiske jobkartel-aftale er indføjet i den rammeaftale, der regulerer langt størstedelen af det arbejde, som IBM udfører for hele A.P. Møller - Mærsk Gruppen.

Et uddrag af non-solicitationsklausulen lyder: ”no APM-M Group Entity and no MD Group Entity may solicit, offer employment to or use the services of any employee of the other Party or its Group Entities”.

Det er en meget bred formuleing, vurderer professor Ole Hasselbalch. Det betyder, at hovedformålet efter hans vurdering alene er at hindre medarbejderne i at skifte job på grund af virksomhedernes frygt for at overtræde aftalen.

– Den part, der er bundet af denne klausul, kan meget let klynges op på, at han har gjort et eller andet forkert, hvis han så meget som rører ved dem, der har tilknytning til hans medkontrahent, siger Ole Hasselbalch.

Aftaler er bevidst uklare
Den holdning deles af Hanne Lykke Jespersen, leder af den juridiske afdeling i fagforbundet Prosa.

Hun mener, at virksomhederne bevidst bruger selve uklarheden om hvem aftalen reelt omfatter, når de indgår i jobkartel-aftalerne.

– Klausulerne formuleres bevidst så uklart, at de potentielt kan omfatte alle medarbejdere. På den måde bliver virksomhederne nervøse over, hvem de må eller ikke må ansætte fra virksomheden, og derfor undlader de helt at ansætte nogen fra den anden virksomhed. Det er nemlig ikke det værd i forhold til en potentiel retssag, siger hun.

Ikke første gang for IBM
IBM har tidligere erkendt at have mange jobkartel-aftaler med selskabets underleverandører - aftaler, som IBM har bedyret ligeledes stammer fra opkøbet af Mærsk Data.

Disse kontrakter er nu ifølge Computerworlds oplysninger under genforhandling.

A.P. Møller - Mærsk har ingen kommentarer til Computerworlds oplysninger, men henviser til, at Mærsk Data ikke længere hører under gruppen.

- Mærsk Data er solgt til IBM. Så IBM må jo oplyse, om de har sådan en aftale eller overtaget den, siger informations-chef, Jette Clausen.

Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) nedsatte fornylig efter politisk pres et udvalg, der inden 1. april 2007 skal kulegrave omfanget af de hemmelige job-kartelaftaler.

Læs mere om sagen fredag på Computerworld.dk samt i den trykte udgave af Computerworld.


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Premium
En onsdag i juni bliver DSB's it-systemer ramt af et 48 timer langt nedbrud: "Min første tanke er, at vi må være ramt af et DDoS-angreb"
Få historien om, hvordan DSB fandt løsningen på det to dage lange nedbrud, som selskabet blev ramt af 24. juni klokken 14.45.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Her er 4 overraskende facts om digitaliseringen i detail og produktionsbranchen!
I 2018 blev 300 europæiske virksomheder spurgt til deres samhandelsprocesser. Det kom der fire overraskende facts ud af, som vi bringer i dette whitepaper. Eksempelvis anvendes fax stadig af 22% af de adspurgte 300 europæiske virksomheder. Whitepaperet fortæller også om vigtigheden af at finde en EDI-leverandør, som kender dit marked og dine muligheder. Nysgerrig? Så download dette gratis whitepaper nu.