Hemmelige jobklausuler hos A.P. Møller

A.P. Møller - Mærsk, der har 110.000 ansatte i over 125 lande, hindrer medarbejdere i at tage job hos IBM og omvendt. Det er konsekvensen af en kartel-aftale, som de to parter indgik, da IBM købte Mærsk Data i 2004.

Danmarks største virksomhed, A.P. Møller - Mærsk, og Danmarks største it-virksomhed, IBM Danmark, stavnsbinder deres ansatte via den hidtil største kendte jobkartel-aftale i Danmark, der hindrer de to selskabers medarbejdere i at få job hos den anden part.

Aftalen er hemmelig for medarbejderne, der ikke ved, at de er stavnsbundet.

Dermed stiller to af Danmarks største selskaber sig op i rækken af markante firmaer og organisationer, der har hindret medarbejdere i at skifte job.

Rækken tæller blandt andre Folketinget, fagforeningerne IDA og DJØF, Fujitsu Service, SDC Udvikling, Kommuneforsikring og Skandinavisk Tobakskompani.

Trimning af Mærsk Data
Computer-world er kommet i besiddelse af aftalen, der oprindeligt blev indgået mellem A.P. Møller - Mærsk og Mærsk Data i maj 2004, da forhand-lingerne om et frasalg af Mærsk Data til IBM var ved at falde på plads og A.P. Møller - Mærsk ønskede at gøre Mærsk Data mere attraktivt over for bejleren.

Da salget faldt på plads 17. august 2004, overtog den nye Mærsk Data-ejer, IBM, de juridiske forpligtelser i aftalen.

En af forpligtigelserne var en såkaldt non-solicitationsklausul, der forbyder virksomhederne på nogen måde at ansætte hinandens medarbejdere i to år.

Perioden på to år udløb i foråret 2006, men Computerworld erfarer fra to af hinanden uafhængige interne kilder fra selskaberne, at aftalen er blevet yderligere forlænget, så den fortsat binder medarbejderne i dag.

Computerworld har været i kontakt med en betroet medarbejder, der fornylig løb panden mod muren, da han ønskede at skifte job mellem de to selskaber.

Begrundelsen han fik, var netop, at den pågældende aftale var blevet forlænget.

Af frygt for sine fremtidige jobmuligheder ønsker kilden ikke at stå frem, men hans identitet er kendt af Computerworld.

Hans problemer med at skifte job findes i netop non-solicitationsklausulen.

Kan ikke rekruttere
- Klausulen betyder, at man ikke på nogen måde må forsøge at rekruttere eller ansætte medarbejdere hos den anden part eller den anden virksomhed, siger professor i erhvervsret på Handelshøjskolen i Århus, Ole Hasselbalch, som har læst den pågældende del af aftalen igennem.

Det er uklart, hvor mange af A.P. Møller - Mærsk og IBM´s tilsammen 440.000 ansatte verden over, der er omfattet af aftalen.

Men det er sandsynligt, at flere tusinde medarbejdere, der var direkte involveret i overdragelsen af Mærsk Data til IBM, var underlagt klausulens bestemmelser.

Ole Hasselbalch vurderer, at aftalen kan dække hele A.P. Møller - Mærsk Gruppen, der omfatter Mærsk Olie & Gas, Dansk Supermarked, Rosti, Maersk Linerederiet med flere.

– Det er svært at sige, om aftalen dækker alle aktiviteter hos A.P. Møller - Mærsk Gruppen, men den går meget vidt. Umiddelbart ser den ud til under visse omstændigheder også at dække andet end it-arbejde, siger Ole Hasselbalch.

Indføjet i rammeaftale
Den gigantiske jobkartel-aftale er indføjet i den rammeaftale, der regulerer langt størstedelen af det arbejde, som IBM udfører for hele A.P. Møller - Mærsk Gruppen.

Et uddrag af non-solicitationsklausulen lyder: ”no APM-M Group Entity and no MD Group Entity may solicit, offer employment to or use the services of any employee of the other Party or its Group Entities”.

Det er en meget bred formuleing, vurderer professor Ole Hasselbalch. Det betyder, at hovedformålet efter hans vurdering alene er at hindre medarbejderne i at skifte job på grund af virksomhedernes frygt for at overtræde aftalen.

– Den part, der er bundet af denne klausul, kan meget let klynges op på, at han har gjort et eller andet forkert, hvis han så meget som rører ved dem, der har tilknytning til hans medkontrahent, siger Ole Hasselbalch.

Aftaler er bevidst uklare
Den holdning deles af Hanne Lykke Jespersen, leder af den juridiske afdeling i fagforbundet Prosa.

Hun mener, at virksomhederne bevidst bruger selve uklarheden om hvem aftalen reelt omfatter, når de indgår i jobkartel-aftalerne.

– Klausulerne formuleres bevidst så uklart, at de potentielt kan omfatte alle medarbejdere. På den måde bliver virksomhederne nervøse over, hvem de må eller ikke må ansætte fra virksomheden, og derfor undlader de helt at ansætte nogen fra den anden virksomhed. Det er nemlig ikke det værd i forhold til en potentiel retssag, siger hun.

Ikke første gang for IBM
IBM har tidligere erkendt at have mange jobkartel-aftaler med selskabets underleverandører - aftaler, som IBM har bedyret ligeledes stammer fra opkøbet af Mærsk Data.

Disse kontrakter er nu ifølge Computerworlds oplysninger under genforhandling.

A.P. Møller - Mærsk har ingen kommentarer til Computerworlds oplysninger, men henviser til, at Mærsk Data ikke længere hører under gruppen.

- Mærsk Data er solgt til IBM. Så IBM må jo oplyse, om de har sådan en aftale eller overtaget den, siger informations-chef, Jette Clausen.

Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) nedsatte fornylig efter politisk pres et udvalg, der inden 1. april 2007 skal kulegrave omfanget af de hemmelige job-kartelaftaler.

Læs mere om sagen fredag på Computerworld.dk samt i den trykte udgave af Computerworld.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
ED A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Customer Experience 2021 - fokus på CX-strategi og teknologi til at forankre kundeoplevelsen

De gode kundeoplevelser er altafgørende for virksomheden, og netop derfor er det nødvendigt at have fokus på CX-strategi og teknologi, der kan være med til at forbedre kundeoplevelsen endnu mere. Det kræver tid og ressourcer, men det gavner hele virksomheden på lang sigt.

03. december 2020 | Læs mere


Træf det rigtige cloud-valg: Hør om mulighederne med hybrid- og multi-cloud

Vi kan ikke komme udenom, at cloud-teknologien bare vokser og vokser. Den giver adgang til store fordele for din virksomhed, men det kræver at virksomheden træffer strategiske, arkitektoniske og teknologiske vælg. Få indblik i, hvordan ud kan få sikkerhed, release cycles og andet til at gå op i en højere enhed.

09. december 2020 | Læs mere


Er du klar til at rekruttere de attraktive it-talenter i 2021?

Hvad betyder aller mest for danske it-kandidater, og har corona været med til at skubbe til it-kandidaternes værdisæt? Det gennemgår vi på denne times webinar, hvor der naturligvis også vil være plads til spørgsmål og mulighed for videre dialog.

10. december 2020 | Læs mere


Computerworld
Bitcoinen nåede lige at kulminere igen – men så kom krakket
Der blev sat en ny rekord for bitcoinens værdi i år – men godt 24 timer efter blev der høvlet næsten 20.000 kroner af den.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Digital transformation tvinger organisationer til at nå deres digitale mål på nye måder
Allerede for to år siden hævdede nordiske virksomheder, at virksomhedernes konkurrenceevne og sågar overlevelse var afhængig af en vellykket digitalisering. De var klar, fulde af håb og på vej mod det digitale paradis. Hvordan gik det så? Hvor er de nu? For at finde ud af det, interviewede DigiPlex og Norstat 377 forretningsledere og IT-beslutningstagere fra organisationer fordelt over hele Danmark, Sverige og Norge om deres digitaliseringsfremskridt, om hvordan de har håndteret pandemien, og om hvordan IT understøtter eller står i vejen for indfrielsen af deres bæredygtighedsmål. DigiPlex kan nu dele en rapport med resultaterne fra undersøgelsen samt tanker om, hvordan man håndterer dem. De deler også nogle nyttige tips til, hvordan man skaber en pålidelig infrastruktur, der kan tilskynde til og understøtte ambitioner i den digitale økonomi. Læs mere i rapporten Nordic Data Center Trends 2020: Riding out the Storm.