Vis dog noget lederskab, APM og IBM

Det er dybt skuffende, at nogle af Danmarks største virksomheder hindrer deres medarbejdere i at skifte job. A.P. Møller og IBM bør demonstrere noget lederskab ved at rydde op i deres job-kartelaftaler, mener Computerworlds chefredaktør Mikael R. Lindholm i denne leder.

Computerworld mener: Det er dybt skuffende , at A.P. Møller og IBM forhindrer deres medarbejdere i at skifte job ved hjælp af hemmelige jobaftaler med hinanden.

I de seneste måneder er det blevet klart, at mange virksomheder i it-branchen og andre steder etablerer egentlige jobkarteller med hinanden, der begrænser medarbejdernes muligheder for at skifte arbejde.

Den slags aftaler repræsenterer store fordele for virksomhederne, fordi det er en nem og billig måde at begrænse konkurrencen på arbejdsmarkedet og holde på kompetencer.

Ansatte ved intet
Nem, fordi medarbejderne intet ved og derfor ikke kan protestere over stavnsbindingen. Billig, fordi medarbejderne mister muligheder for at forhandle sig til en bedre løn – uden at blive kompenseret for tabet.

For samfundet og borgerne forholder det sig anderledes.

Jobkartellerne svækker arbejdsmarkedets evne til at allokere kompetencer og forringer dermed Danmarks muligheder for at tilpasse sig til de skiftende vilkår i en global økonomi.

Jobkartellerne stresser det enkelte menneske, som løber panden mod en ofte usynlig mur, uanset meritter og kvalifikationer, og risikerer at få stækket sit selvværd og sine udviklingsmuligheder.

Ikke overraskende tager hele 98 procent af danskerne ifølge opinionsmålinger da også kraftigt afstand fra de hemmelige jobkarteller.

Det er en massiv og éntydig holdningstilkendegivelse, som bør respekteres i
et demokrati.

Beskæftigelsesminister Claus Hjorth Frederiksen har da også – efter pres
fra medieomtale og oppositionspolitikere – igangsat en udredning om omfanget af kartellerne med henblik på at lovgive på området.

Kun styret af moral og etik
Som den danske jura ser ud i dag, er det udelukkende moral og etik, der styrer jobkartellerne.

Netop derfor er det da også nedslående, at akkurat A.P. Møller og IBM viser sig at være skruppelløse jobkartellister. A.P. Møller er Danmarks største virksomhed og en ledestjerne for mange.

IBM er Danmarks største it-virksomhed og tilsvarende respekteret og anerkendt verden over.

Begge virksomheder har etik og moral som kernebegreber i virksomhederne.

Hvordan er det foreneligt med den ringagt, de viser deres medarbejdere?

Lederne i A.P. Møller og IBM burde have så meget respekt for værdierne i deres egne virksomheder og tillid nok til deres egen personalepolitik, at de ikke følte behov for at ty til hemmelige kartelaftaler for at fastholde deres medarbejdere.

Blot en enkelt aftale
Hvad Computerworld kan afsløre, er en enkelt hemmelig jobaftale i forbindelse med blot én samarbejdsrelation – A.P. Møllers salg af Maersk Data til IBM.

Klausulen fremstår som en standardformulering i kontrakten. IBM har allerede erkendt, at virksomheden har brugt jobklausuler i andre tilfælde.

Hvorvidt også A.P. Møller har gjort det og i hvilket omfang med hvor store bindinger, kan vi kun gisne om, for vi får ikke et klart svar, når vi spørger.

Intet anstændigt menneske kan være i tvivl om, at medarbejderne i begge virksomheder har krav på klar besked om hvilke virksomheder, de er afskåret fra at få et job i.

Den slags viden bør være en menneskeret i et moderne og oplyst samfund.

Vi kan kun græmme os over, at det er nødvendigt at nedfælde den ret i den danske lov for at få hæderkronede virksomheder til at opføre sig ordentligt.

A.P. Møller og IBM burde benytte chancen til at demonstrere noget lederskab ved at rydde op i jobkartellerne og meddele medarbejderne, at de fremover banlyser hemmelige jobaftaler.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Fuel your IT with the best-kept secret in IBM

It takes massive computing power to accurately calculate weather forecasts – and to secure that people and businesses are able to access detailed information about whether it is going to rain, shine, storm, or snow. In this seminar, you will have the chance to hear the British Met Office describe how they do exactly that.

28. januar 2021 | Læs mere


Sandheden om Schrems II – erhvervslivets nye Cuba-krise

Konsekvenserne af Schrems II kan meget vel gå hen og blive en af de største udfordringer for danske virksomheder i 2021. Så tjek ind på denne onlinebriefing, hvor den hemmelige Schrems II gæst, ComplyCloud og Datatilsynet giver dig indsigt i, hvad dommen i virkeligheden handler om, og hvilke menneskelige hensyn der ligger bag.

29. januar 2021 | Læs mere


Premium
Test: Dette smartwatch er som skabt til at krydse Gobi-ørkenen – men det fungerer også fint herhjemme
Garmin Instinct Solar er et af de første smart-ure, som slet ikke behøver at blive opladet – det har sin fordele og naturligvis også sine begrænsinger.
Computerworld
Biden sender skjult besked til kode-folket: "Hvis du læser dette, har vi brug for din hjælp”
En stående invitation er blevet opdaget i kildekoden på Det Hvide Hus' hjemmeside. Men den er kun til de eksperter, der selv kan finde den.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
White paper
Overser du muligheder for at optimere din Dynamics-investering?
Der er omfattende og ofte oversete muligheder for at understøtte centrale forretningsprocesser med Dynamics 365 Finance & Operations. For eksempel i form af fuld EDI-integration, som optimerer logistik og forsyning. Eller ved at automatisere håndteringen af konsignation eller centrale processer vedrørende elektronisk dokumentflow og dropshipping. Læs mere i dette whitepaper, der også går i dybden med fire konkrete cases.