Vis dog noget lederskab, APM og IBM

Det er dybt skuffende, at nogle af Danmarks største virksomheder hindrer deres medarbejdere i at skifte job. A.P. Møller og IBM bør demonstrere noget lederskab ved at rydde op i deres job-kartelaftaler, mener Computerworlds chefredaktør Mikael R. Lindholm i denne leder.

Computerworld mener: Det er dybt skuffende , at A.P. Møller og IBM forhindrer deres medarbejdere i at skifte job ved hjælp af hemmelige jobaftaler med hinanden.

I de seneste måneder er det blevet klart, at mange virksomheder i it-branchen og andre steder etablerer egentlige jobkarteller med hinanden, der begrænser medarbejdernes muligheder for at skifte arbejde.

Den slags aftaler repræsenterer store fordele for virksomhederne, fordi det er en nem og billig måde at begrænse konkurrencen på arbejdsmarkedet og holde på kompetencer.

Ansatte ved intet

Nem, fordi medarbejderne intet ved og derfor ikke kan protestere over stavnsbindingen. Billig, fordi medarbejderne mister muligheder for at forhandle sig til en bedre løn – uden at blive kompenseret for tabet.

For samfundet og borgerne forholder det sig anderledes.

Jobkartellerne svækker arbejdsmarkedets evne til at allokere kompetencer og forringer dermed Danmarks muligheder for at tilpasse sig til de skiftende vilkår i en global økonomi.

Jobkartellerne stresser det enkelte menneske, som løber panden mod en ofte usynlig mur, uanset meritter og kvalifikationer, og risikerer at få stækket sit selvværd og sine udviklingsmuligheder.

Ikke overraskende tager hele 98 procent af danskerne ifølge opinionsmålinger da også kraftigt afstand fra de hemmelige jobkarteller.

Det er en massiv og éntydig holdningstilkendegivelse, som bør respekteres i
et demokrati.

Beskæftigelsesminister Claus Hjorth Frederiksen har da også – efter pres
fra medieomtale og oppositionspolitikere – igangsat en udredning om omfanget af kartellerne med henblik på at lovgive på området.

Kun styret af moral og etik

Som den danske jura ser ud i dag, er det udelukkende moral og etik, der styrer jobkartellerne.

Netop derfor er det da også nedslående, at akkurat A.P. Møller og IBM viser sig at være skruppelløse jobkartellister. A.P. Møller er Danmarks største virksomhed og en ledestjerne for mange.

IBM er Danmarks største it-virksomhed og tilsvarende respekteret og anerkendt verden over.

Begge virksomheder har etik og moral som kernebegreber i virksomhederne.

Hvordan er det foreneligt med den ringagt, de viser deres medarbejdere?

Lederne i A.P. Møller og IBM burde have så meget respekt for værdierne i deres egne virksomheder og tillid nok til deres egen personalepolitik, at de ikke følte behov for at ty til hemmelige kartelaftaler for at fastholde deres medarbejdere.

Blot en enkelt aftale

Hvad Computerworld kan afsløre, er en enkelt hemmelig jobaftale i forbindelse med blot én samarbejdsrelation – A.P. Møllers salg af Maersk Data til IBM.

Klausulen fremstår som en standardformulering i kontrakten. IBM har allerede erkendt, at virksomheden har brugt jobklausuler i andre tilfælde.

Hvorvidt også A.P. Møller har gjort det og i hvilket omfang med hvor store bindinger, kan vi kun gisne om, for vi får ikke et klart svar, når vi spørger.

Intet anstændigt menneske kan være i tvivl om, at medarbejderne i begge virksomheder har krav på klar besked om hvilke virksomheder, de er afskåret fra at få et job i.

Den slags viden bør være en menneskeret i et moderne og oplyst samfund.

Vi kan kun græmme os over, at det er nødvendigt at nedfælde den ret i den danske lov for at få hæderkronede virksomheder til at opføre sig ordentligt.

A.P. Møller og IBM burde benytte chancen til at demonstrere noget lederskab ved at rydde op i jobkartellerne og meddele medarbejderne, at de fremover banlyser hemmelige jobaftaler.




IT-JOB

Cognizant Technology Solutions Denmark ApS

Senior Test Engineer

WSP Danmark A/S

MicroStation konsulent

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Testmanager med agilt mindset
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere