Internationalt uvejr truer A.P. Møller og IBM

Danske fagforeninger vil hive kollegaer fra USA, Sverige, Japan, Indien og Kina ind i sagen om A.P. Møller- Mærsk og IBM's jobkarteller. Medarbejdere i landene er nemlig også stavnsbundet af virksomhedernes hemmelige aftaler.

Den hemmelige jobkartel-aftale mellem A.P. Møller-Mærsk og IBM havner nu på bordet hos den internationale fagforenings-organisation, UNI, der har 900 fagforeninger og 15 millioner lønmodtagere som medlemmer verden over.

Det vil danske fagforeninger sørge for, efter at Computerworld fredag kan afsløre en hemmelig aftale mellem virksomhederne om ikke at ansætte hinandens medarbejdere.

Aftalen omfatter også flere hundrede medarbejdere i udlandet, i det Mærsk Data, der i 2004 blev købt af IBM, havde afdelinger i USA, Sverige, Japan, Indien og Kina.

- Vores advokater har set på kontrakten, og den adskiller sig klart fra andre vi har set ved at være globalt gældende, siger faglig leder Carlo Søndergaard fra HK/Privat.

15 millioner medlemmer
Fagforeningen vil fremlægge dokumentationen i UNI, der er en global sammenslutning af 900 fagforeninger med tilsammen 15 millioner medlemmer verden over.

- Allerede i næste uge vil jeg drøfte med mine medarbejdere, hvordan vi konkret får sagen taget op i UNI, siger Carlo Søndergaard.

Også Prosa vil bruge sine udenlandske søster-organisationer.

– Vi vil bruge vores internationale kontakter, så de medarbejdere i udlandet, der er omfattet af aftalen, kan blive informeret via deres fagforeninger, siger Hanne Lykke Jespersen fra Prosa.

I første omgang vil man høre de udenlandske fagforeningers reaktion på aftalen. Og det vil afgøre det videre forløb.

– Vi har allerede et specielt netværk i forhold til IBM. Og det vil vi bruge her. Samtidig vil det være interessant at få dokumentation på problemets omfang i andre lande, siger hun.

APM og IBM på dagsordenen
Ligesom HK/Privat vil SamData udnytte deres internationale organisationer til at rejse sagen om jobkarteller i udlandet.

– På vores næste internationale møde vil vi tage det op. Det er helt klart, fastslår faglig leder Finn Hansen fra SamData.

Selvom fagforbundet Business Danmark ikke har et netværk udenfor Norden, vil fagforeningen forsøge at få sagen på dagsordenen i vores nordiske nabolande.

– I for eksempel Sverige vil det være oplagt for os at høre, om man er opmærksom på jobkartellerne, siger pressechef Michael Krag-Svendsen fra Business Danmark.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra hverken A. P. Møller-Mærsk eller IBM Denmark til udmeldingen fra de danske fagforeninger.

A.P. Møller i høj sø
Det er ikke første gang, at A.P. Møller-Mærsk i givet fald udsættes for en målrettet kampagne, hvis altså de danske fagforeningers kontakt til udlandet udvikler sig i retning af en målrettet kampagne.

Sidste år var A.P. Møller-Mærsk udsat for hård kritik fra den amerikanske fagforening Teamsters, der blandt andet organiserer lastvognschauffører i USA og Mellemamerika.

Teamsters mente, at A.P. Møller-Mærsk forhindrede selvstændige chauffører i at organisere sig og anklagede det danske rederi for at undertrykke lønmodtager-rettighederne i Mellemamerika.

Fagforeningen organiserede derfor en demonstration mod Mærsk foran den danske ambassade i Washington og 20 danske konsulater en række andre steder i USA.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Fuel your IT with the best-kept secret in IBM

It takes massive computing power to accurately calculate weather forecasts – and to secure that people and businesses are able to access detailed information about whether it is going to rain, shine, storm, or snow. In this seminar, you will have the chance to hear the British Met Office describe how they do exactly that.

28. januar 2021 | Læs mere


Sandheden om Schrems II – erhvervslivets nye Cuba-krise

Konsekvenserne af Schrems II kan meget vel gå hen og blive en af de største udfordringer for danske virksomheder i 2021. Så tjek ind på denne onlinebriefing, hvor den hemmelige Schrems II gæst, ComplyCloud og Datatilsynet giver dig indsigt i, hvad dommen i virkeligheden handler om, og hvilke menneskelige hensyn der ligger bag.

29. januar 2021 | Læs mere


Premium
Test: Dette smartwatch er som skabt til at krydse Gobi-ørkenen – men det fungerer også fint herhjemme
Garmin Instinct Solar er et af de første smart-ure, som slet ikke behøver at blive opladet – det har sin fordele og naturligvis også sine begrænsinger.
Computerworld
Biden sender skjult besked til kode-folket: "Hvis du læser dette, har vi brug for din hjælp”
En stående invitation er blevet opdaget i kildekoden på Det Hvide Hus' hjemmeside. Men den er kun til de eksperter, der selv kan finde den.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
White paper
Digital transformation tvinger organisationer til at nå deres digitale mål på nye måder
Allerede for to år siden hævdede nordiske virksomheder, at virksomhedernes konkurrenceevne og sågar overlevelse var afhængig af en vellykket digitalisering. De var klar, fulde af håb og på vej mod det digitale paradis. Hvordan gik det så? Hvor er de nu? For at finde ud af det, interviewede DigiPlex og Norstat 377 forretningsledere og IT-beslutningstagere fra organisationer fordelt over hele Danmark, Sverige og Norge om deres digitaliseringsfremskridt, om hvordan de har håndteret pandemien, og om hvordan IT understøtter eller står i vejen for indfrielsen af deres bæredygtighedsmål. DigiPlex kan nu dele en rapport med resultaterne fra undersøgelsen samt tanker om, hvordan man håndterer dem. De deler også nogle nyttige tips til, hvordan man skaber en pålidelig infrastruktur, der kan tilskynde til og understøtte ambitioner i den digitale økonomi. Læs mere i rapporten Nordic Data Center Trends 2020: Riding out the Storm.