Internationalt uvejr truer A.P. Møller og IBM

Danske fagforeninger vil hive kollegaer fra USA, Sverige, Japan, Indien og Kina ind i sagen om A.P. Møller- Mærsk og IBM's jobkarteller. Medarbejdere i landene er nemlig også stavnsbundet af virksomhedernes hemmelige aftaler.

Den hemmelige jobkartel-aftale mellem A.P. Møller-Mærsk og IBM havner nu på bordet hos den internationale fagforenings-organisation, UNI, der har 900 fagforeninger og 15 millioner lønmodtagere som medlemmer verden over.

Det vil danske fagforeninger sørge for, efter at Computerworld fredag kan afsløre en hemmelig aftale mellem virksomhederne om ikke at ansætte hinandens medarbejdere.

Aftalen omfatter også flere hundrede medarbejdere i udlandet, i det Mærsk Data, der i 2004 blev købt af IBM, havde afdelinger i USA, Sverige, Japan, Indien og Kina.

- Vores advokater har set på kontrakten, og den adskiller sig klart fra andre vi har set ved at være globalt gældende, siger faglig leder Carlo Søndergaard fra HK/Privat.

15 millioner medlemmer

Fagforeningen vil fremlægge dokumentationen i UNI, der er en global sammenslutning af 900 fagforeninger med tilsammen 15 millioner medlemmer verden over.

- Allerede i næste uge vil jeg drøfte med mine medarbejdere, hvordan vi konkret får sagen taget op i UNI, siger Carlo Søndergaard.

Også Prosa vil bruge sine udenlandske søster-organisationer.

– Vi vil bruge vores internationale kontakter, så de medarbejdere i udlandet, der er omfattet af aftalen, kan blive informeret via deres fagforeninger, siger Hanne Lykke Jespersen fra Prosa.

I første omgang vil man høre de udenlandske fagforeningers reaktion på aftalen. Og det vil afgøre det videre forløb.

– Vi har allerede et specielt netværk i forhold til IBM. Og det vil vi bruge her. Samtidig vil det være interessant at få dokumentation på problemets omfang i andre lande, siger hun.

APM og IBM på dagsordenen

Ligesom HK/Privat vil SamData udnytte deres internationale organisationer til at rejse sagen om jobkarteller i udlandet.

– På vores næste internationale møde vil vi tage det op. Det er helt klart, fastslår faglig leder Finn Hansen fra SamData.

Selvom fagforbundet Business Danmark ikke har et netværk udenfor Norden, vil fagforeningen forsøge at få sagen på dagsordenen i vores nordiske nabolande.

– I for eksempel Sverige vil det være oplagt for os at høre, om man er opmærksom på jobkartellerne, siger pressechef Michael Krag-Svendsen fra Business Danmark.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra hverken A. P. Møller-Mærsk eller IBM Denmark til udmeldingen fra de danske fagforeninger.

A.P. Møller i høj sø

Det er ikke første gang, at A.P. Møller-Mærsk i givet fald udsættes for en målrettet kampagne, hvis altså de danske fagforeningers kontakt til udlandet udvikler sig i retning af en målrettet kampagne.

Sidste år var A.P. Møller-Mærsk udsat for hård kritik fra den amerikanske fagforening Teamsters, der blandt andet organiserer lastvognschauffører i USA og Mellemamerika.

Teamsters mente, at A.P. Møller-Mærsk forhindrede selvstændige chauffører i at organisere sig og anklagede det danske rederi for at undertrykke lønmodtager-rettighederne i Mellemamerika.

Fagforeningen organiserede derfor en demonstration mod Mærsk foran den danske ambassade i Washington og 20 danske konsulater en række andre steder i USA.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere