Sønderjysk Tetra i gang på verdensmarkedet

Trods en skærpet konkurrence på Tetra-markedet ser den sønderjyske tele-veteran Hans Damm lyst på fremtiden. Billigere terminaler kan give markedet et nyt løft, mener han.

Mens den danske Tetra-fremtid endnu er uvis på grund af det aktuelle udbud om fremtidens radiosystem til de danske beredskabsmyndigheder, er der fuld gang i teknologien rundt omkring i verden.

Det mærkes hos sønderjyden Hans Damm, der ejer virksomhederne Damm Cellular Systems og Tetrastar med i alt 40 ansatte.

- Vi har aktiviteter rundt omkring i Europa, i Mellemøsten og i Fjernøsten, fortæller han.

Senest er Damm Cellular Systems blevet leverandør til et omfattende Tetra-netværk i Jordan.

Det er det franske Thales Communication, der er hovedleverandør, mens Damm Cellular Systems skal levere basestationerne til netværket.

Sælger til OEM-kunder

Mens virksomheden TetraStar fungerer som operatør i Danmark, satser Damm Cellular Systems primært på at sælge og udvikle basestationer til OEM-kunder.

Damm Cellular Systems har netop afleveret et årsregnskab, der viser et overskud på lige knap 4 millioner kroner.

Til gengæld kommer Tetrastar ud med et underskud på over ni millioner kroner, hvilket blandt andet begrundes med, at selskabet har brugt en del penge på at udvide Tetra-nettet i forbindelse med DGI Landsstævnet i juni, hvor omkring 250 Tetra-radioer blev brugt i Haderslev.

Tetra i Danmark

I Danmark er Tetrastar med i kampen om at levere det kommende danske radiosystem til beredskabet via et konsortium med SAAB Communications, Mærsk Data Defence og ELTEL Network Telecom.

Udbuddet afsluttes først i begyndelsen af 2007, og resultatet vil selvsagt få afgørende betydning for Tetrastars kommende regnskaber.

Men mens den danske Tetra-fremtid endnu ikke er besluttet, har teknologien efterhånden vundet indpas i hele verden, og i dag er der over en million brugere af Tetra i mere end 88 lande.

Netop derfor er konkurrencen også blevet hårdere, siden Hans Damm indledte sig arbejde med Tetra i 1998.

- Der er selvfølgelig kommet mere konkurrence i de år, der er gået. I opstartsfasen var det et spørgsmål om bare at kunne levere, hvor prisen i dag spiller en større og større rolle, siger han.

Udsigt til billige terminaler

Han peger på, at mange nok havde regnet med, at Tetra ville være blevet mere udbredt til civile formål, men at de forholdsvis høje priser på terminalerne kan have begrænset udviklingen.

Nu er der dog flere leverandører i Østen, der har meldt ud, at de vil producere billige terminaler, og det kan få afgørende betydning, mener Hans Damm.

- Tetra-terminalerne har været meget dyre, når man for eksempel sammenligner med GSM-terminaler. Vi ved ikke, hvornår de her virksomheder får terminalerne til at virke, men det vil kunne give et ordentlig skub, fordi totalprisen for et Tetra-system vil blive mere attraktiv, siger han.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital kundeservice: Kom godt i gang med chatbots

Der er store gevinster at hente med chatbots, som kan håndtere en stor del af kommunikationen med brugere - både de eksterne som kunder og de interne som medarbejdere.Og lige rundt om hjørnet venter næste generation, nemlig de stemme-baserede chatbots, som står på skuldrene af de stemmestyrede home-devices som Amazons Alexa og Google Home.

07. december 2021 | Læs mere


Can AI bring value to your business?

You will learn how AI has been successfully used to enhance an existing business where artificial intelligence is deployed to work complementary to natural intelligence in a complex data process. And you will be presented with a business case where AI provides the possibilities of creating a completely new business platform, that would not otherwise have been possible.

08. december 2021 | Læs mere


Sådan styrker du din forsyningskæde gennem digitalisering

I dette webinar bygger CGI's eksperter bro mellem de overordnede, strategiske aspekter af den digitale værdikæde og mere konkret de nye muligheder, Intelligent Order Management til Microsoft Dynamics 365 FO byder på.

09. december 2021 | Læs mere