EADS trækker sig fra fra dansk Tetra-udbud

Den ene af de tre tilbudsgivere på det kommende Tetra-system til de danske beredskabsmyndigheder, EADS, trækker sig fra udbudet. Uanset hvem vinderen bliver, er det nu sikkert, at ordren vil blive landet af et foretagende med dansk deltagelse.

De tre finalister til at skulle levere det kommende radiosystem til de danske beredskabsmyndigheder bliver nu reduceret til to.

EADS (European Aeronautic Defence and Space Company), der også står bag Airbus, har netop meddelt, at selskabet trækker sig fra udbudet.

Det sker, fordi selskabet ikke mener, at det er teknisk muligt at levere kommunikationssystemet til de frekvenser, der er til rådighed.

Licenser uddelt gratis

Tilbage i 2001 blev to Tetra-licenser uddelt gratis, fordi der ikke var nok interesserede til et udbud.

Motorola-ejede Tetranet fik beredskabsfrekvenserne, mens licensen til de civile frekvenser ad omveje havnede hos danske Tetrastar med Hans Damm i spidsen.

EADS har i de seneste måneder deltaget i konkurrencen om Tetra-ordren, men nu opgiver selskabet altså kampen på grund af frekvens-situationen.

- Det er selvfølgelig ret sent i processen, men vi har hele tiden troet, at vi ville finde en løsning på den ene eller den anden måde med hensyn til frekvenserne. Men det håb er vi altså blevet nødt til at opgive, siger finske Matti Peltola, der leder EADS Secure Networks Oy.

Milliarder på spil

Analysefirmaet Gartner har tidligere anslået, at der skal bruges mellem 1,9 milliarder og 2,4 milliarder kroner på infrastruktur og Tetra-udstyr til det danske beredskab.

Kampen om at vinde ordren har været i gang siden midten af august, hvor Økonomistyrelsen prækvalificerede tre tilbudsgivere til ordren, og måneders arbejde er nu spildt for EADS' vedkommende.

- Det er sandt, at vi har brugt en del penge på det. Vi har været i gang i fem måneder, og faktisk endnu længere for det tager også tid at forberede sig, siger Matte Peltola.

Konkurrencen fortsætter

Hos Økonomistyrelsen bekræfter vicedirektør Henrik Pinholt, at man har modtaget et brev fra EADS, om at de trækker sig.

Han mener ikke, at det får nogen større betydning for udbuddet, at der nu kun er to finalister.

- Det betyder ikke andet, end at udbudsprocessen kører videre med de to, der er tilbage, siger Henrik Pinholt.

Med udmeldingen fra EADS står det klart, at den endelige ordre vil blive vundet af et foretagende med dansk deltagelse.

Den ene af de to resterende finalister er nemlig Tetranet, der byder ind på ordren under navnet Dansk Beredskabs-kommunikation.

Den anden er et konsortium bestående af danske Damm Celluar Systems (Tetrastar), SAAB Communications, Mærsk Data Defence og ELTEL Network Telecom.

Motorola er den mest oplagte vinder. Dels fordi Motorola altså sidder på beredskabsfrekvenserne til Tetra, dels fordi selskabet, sammen med EADS, der nu har trukket sig, er verdens største leverandør af Tetra-systemer.

Økonomistyrelsen regner med at underskive kontrakten ved udgangen af 1. kvartal 2007.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital kundeservice: Kom godt i gang med chatbots

Der er store gevinster at hente med chatbots, som kan håndtere en stor del af kommunikationen med brugere - både de eksterne som kunder og de interne som medarbejdere.Og lige rundt om hjørnet venter næste generation, nemlig de stemme-baserede chatbots, som står på skuldrene af de stemmestyrede home-devices som Amazons Alexa og Google Home.

07. december 2021 | Læs mere


Can AI bring value to your business?

You will learn how AI has been successfully used to enhance an existing business where artificial intelligence is deployed to work complementary to natural intelligence in a complex data process. And you will be presented with a business case where AI provides the possibilities of creating a completely new business platform, that would not otherwise have been possible.

08. december 2021 | Læs mere


Sådan styrker du din forsyningskæde gennem digitalisering

I dette webinar bygger CGI's eksperter bro mellem de overordnede, strategiske aspekter af den digitale værdikæde og mere konkret de nye muligheder, Intelligent Order Management til Microsoft Dynamics 365 FO byder på.

09. december 2021 | Læs mere