IBM dropper fremtidige aktie-optioner

Aktie-optioner, der hidtil er blevet betragtet som et afgørende værktøj til at belønne bestyrelsesmedlemmer, er på vej ud. IBM har sagt stop, og andelen af virksomheder, der benytter optioner, er faldet dramatisk de senere år.

Masser af skandaler, hvor virksomheder har tilbagedateret aktieoptioner for at sikre modtagerne en mere fordelagtig aktiekurs, er ved at give optionerne dødsstødet. Det skriver Wall Street Journal.

IBM har således besluttet, at selskabetikke længere vil give eksterne direktører aktieoptioner, der giver dem ret til at købe IBM's aktier på et senere tidspunkt til en fastsat pris.

Kontanter i stedet

I stedet vil disse direktører fremover modtage en årlig kompensation på godt 1,1 million kroner, som de kan modtage enten som kontanter eller, hvilket reglerne tilskynder, få dem i aktier, skriver Wall Street Journal.

IBM er bare det seneste i rækken af store selskaber, der dropper at give bestyrelsesmedlemmer og ledende medarbejdere aktieoptioner, som i øvrigt er værdiløse, hvis ikke aktiekursen stiger.

I stedet er de nye belønnings-instrumenter kontanter, bundne aktier eller egentlige andele i virksomheden.

At IBM, der betragtes som lidt af en ledestjerne for mange virksomheder, vælger at droppe optionerne ventes at få mange til at følge it-koncernens eksempel, skriver Wall Street Journal.

Otte ud af 10

I 2001, da 1990'ernes markedsboom toppede gav næsten otte ud af 10 virksomheder deres direktører optioner ifølge en Wall Street-finansieret undersøgelse af 350 virksomheder foretager af Mercer Human Resource Consulting i New York.

Det tal var sidste år faldet til 53 procent.

- Procentdelen falder muligvis helt ned til 10 procent i 2010, fordi bestyrelser begynder at vurdere optioner som "problematiske," siger Charles Elson, chef for Weinberg Center for Corporate Governance ved University of Delaware's business school, og derudover direktør for to virksomheder, til Wall Street Journal.

Den holdning er Charles Elson ikke alene om.

- Ved at droppe aktieoptioner fuldstændig reducerer virksomhederne risikoen for kontroverser, fordi muligheden for at manipulere forsvinder, siger Peter Gleason, administrerende direktør for the National Association of Corporate Directors i Washington, til Wall Street Journal.

Spektakulære skandaler

Konceptet med optioner på aktier lider efter en stribe spektakulære regnskabskandaler som for eksempel milliard-svindlen hos Enron Corp. og WorldCom og de seneste tilbagedaterings-sager med aktieoptioner.

I øjeblikket bliver rigtig mange virksomheders aktieoptioner gransket af myndighederne, hvilket ikke øger lysten for andre til at begynde at uddele de omdiskuterede belønninger.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere